Gazete Vatan Logo
Spor Magazin Mert Baltürk: Spor gibi yoga gibi kendime odaklanıyorum ve kendimi buluyorum

Mert Baltürk: Spor gibi yoga gibi kendime odaklanıyorum ve kendimi buluyorum

Dansın acıları unutturan bir işlevi olduğundan bahseden Dansçı Mert Baltürk, dansın çok ulvi işlevlere sahip olduğunu ifade etti.

Mert Baltürk: Spor gibi yoga gibi kendime odaklanıyorum ve kendimi buluyorum

Oyunculuk alanında da aktif bir şekilde faaliyetlerini sürdüren Dansçı Mert Baltürk, “Dansın çok özel işlevleri var. Muhteşem bir birlik içerisinde olmanızı sağlıyor. Gündelik hayatın stresinden uzaklaşıyor. İnsan dans ederken yalnızca hareketlere konsantre oluyor. Aklındaki olumsuz düşüncelerin hepsi, dans esnasında birer birer gidiyor. Dans, modern bir arınma olarak nitelendirilebilir. Bu nedenle dansı çok seviyorum.” ifadelerinde bulundu.

Dansın doğasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Baltürk, “Sanatın her bir kolunun çok özel ve değerli işlevleri var. Bir heykel sanatçısı, sanatını icra ederken gündelik hayattan soyutluyor kendini. Bunu bilinçli bir şekilde yapmıyor, kendiliğinden oluyor. Bir şarkıcı, şarkılarla hayat buluyor; acılardan uzaklaşıyor. Aynı şey dansçı için de geçerli. Koreografisini sergilerken çevresindeki her şeyden bir anda kopuyor. Sanki birden inzivaya çekiliyor, çevresinde kimse yokmuş gibi hissediyor. Çok derin travmalar yaşamış kişiler, dansla kendilerini iyi hissediyorlar. Yaşadıklarını unutma şansı elde ediyorlar. Bunlar çok değerli. Burada sanatın gücünden bahsedebiliriz. Çok derin acılarınızın ve korkularınızın dansla azaldığını düşünün. Bundan daha güzeli var mı?” sözleriyle dansın işlevlerinden bahsetti.

Hepimizin Zor Zamanları Olmuştur, Dans Bunları Unutturuyor

Açıklamalarını sürdüren Dansçı Mert Baltürk, “Hepimizin zor zamanları olmuştur. Hayatında, kendisini derinden etkileyen bir olay yaşamamış insan yok gibi. Çok zor anlarda, bu acılardan kurtulmak için ne yapılması gerektiği de sürekli sorgulanan bir durum. Dans insanı iyileştiren çok özel sanatlardan bir tanesi. Kendisine özel bir ruhu var. Dans ederken kendimi farklı bir dünyada gibi hissediyorum. Büyük bir arınma yaşıyorum. Dansıma odaklandığım için çevremdeki hiçbir şeyi görmüyorum. Kendime odaklanıyorum ve kendimi buluyorum.” ifadelerinde bulundu.

Dansın stres ve kaygıdan uzaklaştırdığını belirten Dansçı Mert Baltürk, “Acılardan uzaklaşmak dansla mümkün. İnsan, koreografi içerisindeyken sadece hareketlere odaklanıyor. Yaşadığı acıları, stres ve kaygılarını bir kenara bırakıyor. Aslında dansın yoga gibi olduğunu söyleyebilirim. İkisinde de çok özel bir arınma durumu mevcut. Dansta özel olarak işin içine bir zarafet, incelik giriyor.” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.

Haberin Devamı