Gazete Vatan Logo

Uzun süre oturmak her hastalığa davetiye

Uzmanlar, uzun süre oturan kişilerin akla gelebilecek tüm hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığını açıkladı.

Uzun süre oturmak her hastalığa davetiye

İç hastalıkları konusunda önemli bir yere sahip olan ‘Annals of Internal Medicine’ dergisinde yayınlanan bir araştırma, uzun süreli oturanlarda, kanser, kalp-damar hastalıkları ve tip 2 diyabet başta olmak üzere tüm nedenlere bağlı ölüm sıklığında artış olduğunu ortaya koydu. Bu konuda daha önce yapılmış 47 araştırmanın sonuçlarına göre, az egzersiz yapan ve hareketsiz yaşam sürenler arasında ölüm hızının daha yüksek olduğu belirlendi.

Araştırmaya göre, fazla hareketsiz kalan kişilerin kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski yüzde 18 oranında artarken, kansere yakalanma riski yüzde 13 ila 18 oranında bulunuyor. Araştırmacılar özellikle uzun süreli oturan kişilerde göğüs, kalın bağırsak, rahim içi ve yumurtalık kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Yarım saatte bir kalkın, hareket edin

Kanada’daki Toronto Rehabilitasyon Merkezi öğretim görevlilerinden doktor David Alter, uzun süreli hareketsiz kalan kişilerin günlük hayatlarında uygulaması gereken yöntemleri sıraladı. İşte doktor Alter’e göre yapılması gerekenler:

Haberin Devamı

- Masa başında çalışırken her yarım saatte bir mutlaka oturduğunuz yerden kalkın ve 2 dakika boyunca ofis içinde dolaşın.

- Gün boyunca kaç saat oturduğunuzu hesaplayın. Bu hesaba göre de her gün daha az zamanınızı oturarak geçirin.

- Spor yapmaktan kaçınmayın. Küçük de olsa egzersiz yapmaya mutlaka dikkat edin.

- Televizyon izlerken reklam aralarında oturduğunuz yerden kalkın ve küçük egzersizler yapın.

Oturunca 1 kalori yakılıyor

- Oturma süresi 2 saati aşmış bir kişinin iyi kolesterol seviyesi yüzde 20 azalıyor.

- Vücut dakikada sadece 1 kalori yakıyor.

- Siz oturur oturmaz yağ parçalamaya yardımcı olan enzimler yüzde 90 oranında azalıyor.

- İnsülin etkisi yüzde 24’e düşerek diyabet riski artıyor.

- Bacak kasları hareketsiz kaldığı için güçsüzleşmeye başlıyor.