Gazete Vatan Logo

Sotrovimab nedir? Covid-19’a karşı geliştirilen sotrovimab ilacına kullanım izni verildi mi?

İngiltere merkezli ilaç şirketi GlaxoSmithKline, Covid-19’a karşı geliştirdikleri sotrovimab isimli ilacın Omicron varyantına karşı da etkili olduğunu açıkladı. Peki, Sotrovimab nedir? Covid-19’a karşı geliştirilen sotrovimab ilacına kullanım izni verildi mi?

Sotrovimab nedir? Covid-19’a karşı geliştirilen sotrovimab ilacına kullanım izni verildi mi?

Sotrovimab isimli ilacın Omicron varyantına karşı etkili olduğunu açıkladı. Şirket, ilacın Omicron mutasyonuna karşı bağışıklık direnci sağladığını da aktardı. İngiliz şirketin CEO’su George Scangos, “Sotrovimab virüsün mutasyona uğrama ihtimali düşünülere geliştirilmişti. Bu hipotezimiz tekrar tekrar kanıtlanmış oldu” dedi. Öte yandan İngiliz ilaç denetleme kuruluşu MHRA da bugün ilaca acil kullanım onayı verildiğini duyurdu. Söz konusu gelişmenin ardından sotrovimab hakkında yapılan araştırmalar arttı. Peki, Sotrovimab nedir?

İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), Covid-19 nedeniyle hastaneye yatış ve ölüm oranlarını yüzde 79 oranında azalttığı tespit edilen yeni bir antikor tedavisi olan Sotrovimab’a onay verdi. Yapılan açıklamada hafif ve orta şiddetli Covid-19 hastaları üzerinde yapılan incelemeler sonucunda ilacın hastaneye yatış ve ölüm riskini azaltmasından dolayı bu ilaca onay verildiği belirtildi.     

Sotrovimab nedir?

GlaxoSmithKline ve Vir Biotechnology, Inc. tarafından geliştirilen Sotrovimab, SARS-CoV-2 olarak bilinen şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2'ye karşı aktiviteye sahip, çift etkili monoklonal antikordur.

Haberin Devamı

Sotrovimab, yeni bir monoklonal antikor tedavisidir. Laboratuarda üretilen proteinler, hastalıklara karşı kendini savunurken bağışıklık sistemi tarafından üretilen doğal antikorları taklit edecek şekilde tasarlanmıştır.
 
Monoklonal antikorlar, virüsün konakçı hücrelere girmesini durdurmak için ona bağlanmak ve ayrıca zaten enfekte olmuş hücrelerle savaşmaya yardımcı olmak içindir.
 
Tedavi intravenöz olarak uygulanır ve tam bir tedavi döngüsü sadece bir doz gerektirir.