Gazete Vatan Logo

Sonbahar depresyonunda bu belirtilere dikkat! En çok da kadınlarda görülüyor!

Güneşli ve sıcak havalar geride kaldı. Sonbahar ile birlikte bulutlu, soğuk havalar mevsimsel depresyonu da beraberinde getirdi. Havaların kapanmasıyla görülen bu depresyon tipi, uyku bozukluğu, iştah artışı veya azalması, yorgunluk hissi, cinsel isteğin azalması olarak kendini gösteriyor. Sonbahar ve kış döneminde günlerin kısalması ve güneşin yerini daha karanlık günlere bırakması kişilerin kapalı ortamlarda daha uzun süre vakit geçirmesi ise mevsimsel depresyonu tetikleyen en büyük nedenler olarak görülüyor. Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız mevsimsel depresyonun kadınları daha çok etkilediğine dikkat çekerek, mevsimsel depresyona yönelik bilinmeyenleri gazetevatan.com için yanıtladı.

Sonbahar depresyonunda bu belirtilere dikkat! En çok da kadınlarda görülüyor!

DUYGU YEŞİLGÖZ / gazetevatan.com

Mevsim değişimlerinin insan psikolojisi üzerine doğrudan etkisi, araştırmalarca kanıtlandı. Özellikle kışa geçiş süreci ruh sağlığını daha çok etkiliyor. Güneşli ve sıcak günlerde insanlar daha aktif bir yaşantı sürerken, sonbaharın gelişiyle içlerine çekiliyor. Uzm. Psk. Kaan Üçyıldız da “Yazın kişiler daha çok sosyal alanlarda zaman geçirip, diğer insanlarla iletişim kurarken sonbahar ile birlikte bu durum azalmaya başlamaktadır.” Diyerek sonbahar ile depresyon arasındaki ilişkiye vurgu yaptı.

"HER BİREY DEPRESYONLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİR"

Psikolojik bozukluklara genetik yatkınlığı olan, karakter yapısı olarak mutsuz olmaya yönelimli kişilerin daha çok mevsimsel depresyonda etkilendiğinin altını çizen Üçyıldız, yapılan araştırmalarda kadınların erkeklere oranla mevsim geçişlerinden daha çok etkilenip depresyona girme eğiliminde olduklarını söyledi ve “her birey sonbaharda depresyon ile karşı karşıya kalabilir” diye de ekledi.

Bu süreci daha rahat atlatmak ve mevsim geçişlerinde psikolojik olarak daha iyi hissetmek için “yaşanılan hissin mevsim geçişinden kaynaklı ruh haline yansıdığı kabul edilmeli” diyerek kişinin sosyal alanlarda zaman geçirmeye özen göstermesi, birey işlevsellik düzeyini düşüren olumsuz düşünce kanallarını azaltmak için çabalaması gerektiğine vurgu yaptı ve “süreci yönetmekte güçlük çeken ve tüm girişimlere rağmen olumsuz duygu durum yaşamaya devam eden bireyler, ruh sağlığı uzmanından destek almalı” tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

UYKU DÜZENİ VE BESLENME DE ETKİLİYOR

Uyku düzeni ve beslenmenin de ruh sağlığı ile olan ilgisine de dikkat çeken Üçyıldız, kişinin düzenli bir uykuya sahip olmaması durumunda olumsuz duygu durum ile karşılaşabilme ve ruhsal olarak zor süreçler yaşayabilme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade derken, beslenme şeklindeki düzensizliğin de depresyonu tetikleyebileceğini aktardı:

“Bireyler zaman içerisinde psikolojik anlamda kendisini negatif bir sürece sürükler ve yeme bozukluğu yaşamaya başlayabilir. İyi bir uyku, sağlıklı bir beslenme ruh sağlığınıza yapabileceğiniz en güzel yatırımların başında gelir”

Haberin Devamı