Gazete Vatan Logo

Protein İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Protein Barındıran Gıdalar Listesi...

Vücudun oldukça önemli yapı taşlarından biri olan protein pek çok gıda içerisinde bulunabilir. Ancak bazı gıdalarda diğerlerine oranla daha yüksek protein içermektedirler. .

Protein İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Protein Barındıran Gıdalar Listesi...

Protein vücudumuzdaki birçok işlevin yerine getirilmesini sağlayan temel bir makro besindir. Vücudumuz yeteri kadar protein sağlayamadığı için proteinlerin besinler yoluyla alınması gerekmektedir.

Uzmanlar tarafından önerilen günlük protein miktarı kilogram başına 0,8 gramdır. Düzenli egzersiz yapan bireylerde bu rakam kilogram başına 0,6 – 0,9 gram arasındadır. Protein içeren yiyecekler tok tutma özelliğinden dolayı zayıflama listelerinde sıklıkla yer almaktadır. Yapılan araştırmalar yüksek proteinli diyetlerin kilo verme üzerinde diğer diyet türlerine oranla daha başarılı olduğu yönündedir.

En Çok Protein Barındıran Gıdalar Listesi...

Protein alımını arttırmanın en basit yolu yüksek proteinli yiyecekler ile beslenmektir. Bazı yiyeceklerin protein oranı diğerlerine göre çok daha yüksektir.

Kalorilerinin %80 ve daha fazlası proteinden oluşan en çok protein barındıran gıdalar şunlardır:

Tavuk Göğsü

Tavuk Göğsü kilo verme diyet listelerinde en çok önerilen besinlerin başında yer almaktadır. 85 gram haşlanmış derisiz tavukgöğsünde yaklaşık 28 gram protein bulunmaktadır. Tavuk proteinin yanı sıra mükemmel bir B6 Vitamini, fosfor ve selenyum kaynağıdır. Özellikle merada yetiştirilen tavuklar daha yüksek Omega-3 ve antioksidan seviyelerine sahiptir.

Haberin Devamı

Hindi Göğsü

Hindi eti düşük yağlı bir protein kaynağıdır. Göğüs eti hindinin en ince yeridir. 85 gram derisiz hindide yaklaşık 25 gram protein bulunmaktadır. Hindi aynı zamanda yüksek bir triptofan kaynağıdır. Triptofan serotonin denilen mutluluk hormonunun sentezlenmesine yardımcı olmaktadır.

Yumurta Beyazı 

Yumurta vitamin ve mineral bakımından zengin en kaliteli protein kaynaklarındandır. Yumurtada bulunan mineral, antioksidan ve vitaminlerin çoğu yumurtanın sarısında bulunur. Ancak yumurtadaki protein %60’ı yumurtanın beyazında bulunmaktadır.

Balık

Balıklar vücut için oldukça önemli olan gıdalardandır. Balığın 100 gramında ortalama 28 gram protein bulunmaktadır. Balık ayrıca vücut için oldukça önemli olan potasyum, magnezyum, B12 vitamini ve selenyum bakımından da zengin bir besindir.

Haberin Devamı

Karides

Karides oldukça yüksek protein değerine sahip mükemmel bir yiyecektir. Aynı zamanda karideste bulunan karbonhidrat ve yağ oranı oldukça düşüktür. 100 gram karides yaklaşık 25 gram protein içermektedir. Ek olarak karides vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Baklagiller

Et yemeyenler için iyi bir bitkisel protein kaynağı olan baklagiller aynı zamanda en ekonomik besinler arasındadır. Mercimek, kuru fasulye gibi kuru baklagillerin 100 gramı ortalama 20-25 gram arası protein barındırmaktadır.