Gazete Vatan Logo

MS’te mucize tedavi

Konuşma bozukluğuyla başlayıp sıfır harekete götüren ve tedavisi bugüne kadar bulunamayan MS hastalığı kemoterapi yöntemiyle başlayıp bir dizi girişimle yok edildi. 24 MS hastası konuşmaya ve yürümeye başladı

MS’te mucize tedavi

‘Merkezi sinir sisteminin iltihabi hastalığı’ olarak bilinen MS (multipl skleroz) hastalığı için yeni bir tedavi yöntemi geliştirildi. Kanada’daki Ottawa Üniversitesi’nde gerçekleştirilen tedavi yönteminde, kemoterapi ile hastanın bağışıklık sistemi çökertiliyor. Ardından kök hücre tedavisi ile bağışıklık sistemi yeniden oluşturuluyor ve hasta sağlığına kavuşuyor. Tıp dünyasında bir ilk olan söz konusu tedavi yöntemiyle 24 MS hastasının sağlığına yeniden kavuştuğu belirtiliyor.

Tedavi 7 yıl sürüyor

Uzmanlar, 7 yıllık tedavi döneminin ardından hastaların yüzde 70’inde hastalığın ilerlemesinin tamamen durduğunu vurguluyor. Ayrıca, tedavinin ardından MS hastalarının yeniden yürüyebildiği, çalışabildiği ve hatta kayak sporu bile yapabildiği ifade ediliyor. Uyuşma, bulanık görme, dengesizlik, konuşma bozukluğu, felç, titreme, halsizlik, dikkat eksikliği gibi belirtilerle ortaya çıkan MS’in bir tedavi yöntemi bulunmuyordu. MS hastalığı, bağışıklık sisteminizin sinirlerinizi kapsayan koruyucu dokuya (miyelin) saldırdığı, potansiyel olarak zayıflatan bir hastalıktır. Miyelin hasarı beyin, omurilik ve vücudunu diğer kısımları arasındaki iletişimi etkileyebilir. Bu durum sinirlerin kendisinde geri dönüşü olmayacak hasara neden olabilir.

Haberin Devamı

7 yıllık kemoterapi tedavisinin ardından Jennifer Molson adlı MS hastası sağlığına kavuştu. Tammen iyileştiği gözlenen Molson, kayak yapıyor ve kano kullabiliyor.