Gazete Vatan Logo

Mesajlaşmalarda büyük tehlike: 'İnflamasyona bağlı gelişen hastalıklar görülebiliyor'

Cep telefonları hayatımızın merkezinde yer alırken, kullanım yaşı da bir hayli düştü. Gelişen teknoloji ile beraber çoğu kişide telefon bağımlılığı artarken, çocukları da bu teknolojiden uzak tutmak neredeyse imkansız hale geldi. Bir kere alındığı zaman ardı arkası kesilmeyecek olan telefonun çocuklar üzerinde büyük sorunlara yol açacağı da biliniyor. Özellikle dikkat eksikliği, beyne zarar verme, işitme kaybı, gözlerde bozukluk gibi durumlarla karşılaşılıyor. Son yıllarda Whatsappitis ve karpal tünel sendromundan muzdarip kişi sayısı ise hızla artıyor.

Mesajlaşmalarda büyük tehlike: 'İnflamasyona bağlı gelişen hastalıklar görülebiliyor'

 İREM NUR KAYA| gazetevatan.com 

Cep telefonu, tablet, akıllı saat hayatımızda olmazsa olmaz eşyalar arasına girdi. Bu teknolojik aletler de bizleri yeni hastalıklarla tanıştırdı. Whatsappitis ve karpal tünel sendromu olarak bu hastalıklar ileriki yıllarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Sabah kalkar kalmaz elinizin cep telefonuna uzanması ya da gece yatarken son baktığınız şeyin telefonunuzun ekranı olması.. Ekran bağımlılığı günümüzün en sık karşılaşılan modern hastalıklarından birisi. Uzmanlara göre bu bağımlılık kişinin hem sosyal hayatında görev ve sorumluluklarını yerine getirememesi hem de fiziksel ve ruhsal problemlere yol açtığına dikkat çekiyor.

Uzun süre cep telefonu kullanılmasının özellikle boyun bölgesinde rahatsızlıklara neden olduğu artık bilinen bir gerçek. Ancak bu rahatsızlık cep telefonu kullanmaktan değil, daha çok telefonun yanlış tutulmasından ve kullanım süresinin uzun olmasından kaynaklanıyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Günümüzde insanların büyük çoğunluğu başını önündeki ekrana eğmiş telefon veya tablete bakıyor, durmadan boynunu indirip kaldırıyor ve parmakları sürekli çalışıyor. Dolayısıyla çevremizde çok sık boyun ağrısı şikayetini duyuyoruz.

Haberin Devamı

Telefon veya tablet kullanırken boynumuz olması gereken normal pozisyonundan çıkıp öne doğru gidiyor ve çoğu zaman bunun farkına bile varmıyoruz. Boynumuzun bu önde duruş pozisyonu kas dengesizliklerine ve sonuç olarak boyun ağrısına neden olabiliyor. Boynumuzu uzun süre eğik tutmak boyun bölgesindeki kas, eklem ve bağlarda zorlanmaya neden olabiliyor. Buna bağlı olarak boyun ve sırt ağrıları, kamburluk, boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı gibi çeşitli sorunlar meydana gelebiliyor.” diye konuştu.

GEÇMEYEN AĞRILARA DİKKAT

Uzun süre cep telefonu, tablet ya da bilgisayar ekranına maruz kalan kişiler, yanlış pozisyonlamadan dolayı, zaman içerisinde kas ağrıları çekmeye başlıyor. Peki ne zaman doktora başvurmak gerekiyor?

Geçmeyen ağrılara dikkat çeken Çakar, “Birçoğumuz zaman zaman boyun ağrısı yaşarız. Bunlar genellikle boynumuzu zorladığımızda veya uygun olmayan pozisyonda uyuduğumuzda ortaya çıkar ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.

Haberin Devamı

Ancak şiddetli boyun ağrılarında, birkaç günlük istirahate rağmen geçmeyen ağrılarda ve kolda uyuşma, karıncalanma ve güç kaybı gibi şikayetlerin eşlik ettiği durumlarda mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.” İfadelerini kullandı.

ELLERDE ÖNEMLİ HASTALIKLAR GÖRÜLEBİLİR

Cep telefonlarının yanlış tutulması boyun üzerinde olumsuz etkilere sebep oluyor. Çok sık mesaj yazılması ise; el ve parmaklar üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Prof. Dr. Engin Çakar, uzun süre mesaj yazmanın da sağlık sorunlarına yol açtığının altı çizerek, “Küçük ekranlarda uzun süre mesaj yazmak, el kasları ve sinirleri üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Özellikle elin başparmağının tendonunda inflamasyona bağlı olarak gelişen hastalıklar görülebiliyor. Mesajlaşmaya bağlı olarak gelişen el kaslarındaki tendonun hastalığına “Whatsappitis” adı veriliyor. 

Haberin Devamı

Ayrıca mesajlaşma sırasında yapılan tekrarlayıcı hareketler karpal tünel sendromu denilen bir hastalığa da yol açabiliyor. Bu hastalıkta elin önemli sinirlerinden biri hasar görüyor ve elde uyuşma, güçsüzlük gibi belirtiler meydana geliyor.” diye konuştu.

KEMİK GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Uzun süre cep telefonu ya da tablet kullanmanın olumsuz sonuçları daha çok yetişkinlik döneminde ortaya çıkıyor. Ancak hareketsiz kalan çocukta kas gücü, kas esnekliği ve kemik gelişimi olumsuz etkileniyor. Bu durumun birçok kas iskelet sistemi hastalığına davetiye çıkardığına dikkat çeken Çakar, Çocukların hareketli kalması hem bedensel hem de ruhsal açıdan fayda sağlıyor. Çocukların günde en az 1 saat fiziksel olarak aktif olmaları öneriliyor. Yürümek, koşmak, zıplamak ve tırmanmak gibi hareketler veya fiziksel aktivite içeren oyunlar kas iskelet sistemi sağlığı için oldukça önemli.” İfadelerini kullandı.

BOYNUNUZU ÖNE EĞMEYİN

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar, cep telefonun doğru kullanılması uyarılarda bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü;

Haberin Devamı

Başımızın durması gereken normal pozisyon kulakların omuz hizasında olduğu ve boynun eğilmediği duruştur. Bunu sağlamak için telefon aşağıda tutulmamalı ve göz hizasına alınmalı. Telefon ekranını görmek için boynunuzu öne eğmeniz gerekmemeli.

YAZI BOYUTU KÜÇÜK OLMAMALI

Ayrıca yazı boyutunun küçük olduğu ekranlara bakarken, farkında olmadan boynumuzu öne doğru uzatmaya başlarız. Bu nedenle telefondaki yazı boyutu rahatlıkla görülebilecek kadar büyük olmalı.

BASİT ESNEME EGZERSİZLERİ YAPIN

Telefon üzerinde uzun süreli yazı yazma, okuma yapma veya oyun oynamaktan kaçınmak gerekir. Bu işler sırasında sık sık mola vermek önemlidir. Molalar sırasında basit esneme egzersizleri yapmak da fayda sağlayacaktır.