Gazete Vatan Logo

Kışın daha hızlı kilo verebilirsiniz! İşte yeni formül

İş temposunun yoğunlaşması, havaların soğuması, sağlıksız beslenme, düzensiz uyku ve bazı hormonal sebeplerden dolayı kilo alımları hızlandı. Kış aylarının gelmesiyle insanlar egzersiz yapmamaya ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye başladı. Halbuki uzmanlar kış aylarında yapılan sporun yağ yakımını hızlandırdığını söylüyor. Açık havada yapılan yürüyüş bile bağışıklık sisteminin güçlenmesine neden oluyor. Spor yapamadığımız zamanlarda ise diyete başvuruyoruz. Kısa sürede internetten bulunan diyetler de sağlığa zararlı olabiliyor.

Kışın daha hızlı kilo verebilirsiniz! İşte yeni formül

CANSU AKALP / gazetevatan.com

Kış ayları geldi kilo alma hızımız arttı. Soğuk havaların gelmesiyle birlikte daha az hareket edip, yağlı yiyeceklere yöneliyoruz. Kışın egzersiz yapmaya üşendiğimiz için kilo verme oranımız yavaşlıyor. Kış aylarında kilo vermek için, birçok diyeti deniyoruz. Peki bu diyetler ne kadar sağlıklı? Uzun süre aç kaldığımızda, metebolizmamız bundan nasıl etkileniyor? Kış aylarında egzersiz yaparsak daha hızlı kilo verir miyiz? Konunun uzmanı Diyetisyen Bahtınur Yılmaz konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kilo vermek isteyenler şok diyetler, uzun açlık süreleri, tek tip beslenme biçimleriyle fit hale gelmek istiyor. Tüm bunlar kısa süreli sonuçlar sağlasa da uzun vadede kişinin sağlığını olumsuz etkiliyor. 

Diyetisyen Bahtınur Yılmaz zayıflamak isteyenleri uyararak, "Vücudumuz, gün içerisinde harcayacağımız enerjiyi üretmek için yakıta ihtiyaç duyar bu sebeple önceliği yenilen besinleri harcamak değil depolamak olur. Eğer yeterli miktarda besin vücuda girmezse alabildiği kadar besini depolar; bu da ne kadar az yenilirse yenilsin kilo verememeye sebep olur. Fakat aç kalınarak kilo verenler olduğunu biliyoruz buradaki önemli nokta ‘’yağ yakımı’’ sağlıklı bir şekilde kilo kaybı sağlamak için yağ yakmamız gerekmektedir. Uzun süreli aç kalımlarda ise gün içerisinde ayakta kalabilmek için protein depolarından harcanır bu da kütlesel olarak bir hacim kaybına yani kilo verimine olanak sağlar fakat burada kayıp yağ olarak değil kas kaybı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani uzun süreli aç kalımlarda kilo kaybı yavaşlar; kilo kaybı sağlansa bile bu yağ dokusundan değil kas dokusundan olur bu da sağlıklı bir kayıp değildir." diye konuştu. 

Haberin Devamı

Kış aylarında fit kalmak isteyenlere davsiyelerde bulunan Yılmaz, 'Kış aylarında yapılan egzersiz yaz aylarına göre daha hızlı kilo kaybı sağlar; çünkü kışın vücut zaten ısınmak için enerji harcar buna bir de egzersiz eklendiğinde yağ yakımı daha hızlı olur. Ayrıca yapılan çalışmalarda soğuk havalarda yapılan egzersizlerin, örneğin açık havada tempolu yürüyüş gibi bağışıklık sistemini güçlendirip, hastalıklara yakalanma riskini azalttığı görülmüş.' dedi.

Haberin Devamı

Genellikle kış aylarında spor yapmaya üşeniyoruz.  Beslenmemize de çok dikkat etmediğimiz aylarda uzmanlar zayıflamak için neler yapmamız gerektiğini söylüyor.  Diyetisyen Bahtınur Yılmaz kış aylarında yağ yakımının daha hızlı olduğu için hareket etmemiz gerektiğini söylüyor. Yılmaz'a göre

Kış aylarında yağ yakımı daha hızlı olduğu için aslında kışın hem beslenmemize hem hareketimize dikkat ediyor olmak bir fırsat. Eğer imkanımız yoksa evde leslie, tabata gibi videolarını internet üzerinden bulacağımız ekipmana ihtiyaç duyulmayan sporlar denenebilir. Ayrıca beslenmemizde kızartma yerine fırınlama, buğulama gibi daha sağlıklı yöntemleri tercih ederek, makarna, pilav, ekmek, hamur işi gibi karbonhidratları azaltarak, sebze ve kurubaklagil tüketimini arttırarak, kırmızı et yerine ağırlıklı balık tercih ederek kilo kaybı sağlanabilir. Kış aylarında su içmek de problem olabiliyor, 1 Lt suyun içine 1 poşet yeşil çay, yarım demet maydanoz, 1 çay kaşığı zencefili kaynatıp ister ılık ister soğuk şekilde içmek hem su içimini arttırabilir hem de yağ yakımını destekler fakat bu suyu gebe ve emzikli anneler yapmamalıdır.

"VERİLEN KİLONUN FAZLASI GERİ ALINIR"

Kışın kısa sürede kilo vermek isteyenler internetten çeşitli diyet listeleri uyguluyorlar. Beslenmede yapılan hatalar uzun vadede vücudta hasar bırakabiliyor ve bazen de geri dönüşü olmuyor. İnternetten herhangi bir uzmana danışmadan yapılan diyetler insan sağlığını tehdit ediyor. Diyetisyen Bahtınur Yılmaz bu diyetlerin zararlarından bahsetti. Yılmaz, "Diyet kelimesinin anlamı aslında gün içerisinde yediklerimizdir. Diyet denildiğinde akla düşük kalorili, zorlayıcı, normalde beslenmenizde olmayan besinlerin yenildiği bir program gelebiliyor. Fakat aslında sağlıklı bir beslenme programı, kişiye özgü kişinin gün içerisinde yediklerinin sağlıklı versiyonlarının olduğu, kilo kaybının sağlandığı ama gün içerisinde halsiz bırakmayan, mutsuz hissettirmeyen bir program olmalı, çünkü asıl hedefimiz kilo verirken sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirip bu beslenme düzeninin sürdürülebilir olmasını sağlamalıyız. Fakat internetten yapılan diyetlerde, kişiye özgü olmayıp örneğin gece çalışan birine sabah 7’de kalk ve kahvaltı yap demek evet bir süreliğine kilo kaybına yardımcı olsa da diyet bırakıldığında daha hızlı kilo alımına sebep olur. Ve internetten yapılan diyetlerde ne kadar kilo verilirse verilsin bir süre sonra o diyetleri ömür boyu takip etmek mümkün olmadığından verilen kilonun daha fazlası geri alınır. Bu sebeple buradaki en önemli nokta bir Diyetisyenin sizin ihtiyaçlarınıza ve yaşam tarzınıza uygun bir plan oluşturmasıdır." diye konuştu.

Haberin Devamı

Kışın bağışıklığımızı yükseltmemiz için meyve ve sebze tüketimini arttırmamız gerekiyor. Diyetisyen Bahtınur Yılmaz, kışın tüketebilecek meyve ve sebzeleri şöyle sıraladı;

Haberin Devamı

lahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, pazı, yer elması, turp, kereviz, ıspanak, pırasa, pancar, elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt.' 

Yapılan araştırmalar, üşümenin yağ yakmayı yüzde 3 ila 30 aralığında artırdığını söylüyor. Bu araştırma hakkında ise Yılmaz, "Soğuk havalarda vücut ısınmak için bir enerji harcar bu da yağ yakımını hızlandırır. Bu sebeple kışın beslenmenize dikkat ettiğinizde yaza kıyasla daha fazla kilo kaybı sağlarsınız, aynı şekilde kışın yapılan açık hava egzersizleri yaz aylarına kıyasla daha fazla yağ yaktırır. Fakat yağ yakacağım derken hasta olmamak da önemli, tek başına soğuğa maruz kalmak bir işe yaramaz. Buradaki nokta kışın daha hızlı çalışan metabolizmamızı beslenme ve egzersizle destekleyerek sağlıklı bir kilo kaybı sağlamak." dedi.