Gazete Vatan Logo

Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Folik Asit Barındıran Gıdalar Listesi...

Bitkisel ve hayvansal birçok besinin içinde folik asit bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hücre bölünmesini desteklediği için önemli bir vitamindir. 

Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Folik Asit Barındıran Gıdalar Listesi...

Turunçgiller: Greyfurt, mandalina ve portakal en çok folik asit içeren besinler arasındadır. Narenciye çeşitleri ve portakalı sıvı ya da katı halde tüketmek mümkündür. Fakat sıvı olarak alınması halinde daha yüksek folik asit alınmış olur. Bir bardak sıkılmış portakal suyundan n 80 mcg folik asit çıkar ve bu da günlük ihtiyacın ortalama %20'sini karşılar.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Marul, brokoli, ıspanak, kuşkonmaz, bamya, brüksel lahanası, avokado ve lahana yüksek içerikli folik asit besinleridir. Örneğin iki kase ıspanak yaklaşık olarak 220 mcg folik asit içerir ve bu da günlük ihtiyacın çoğunu karşılar. 1 kase brokoli de 100 mcg folik asit içermekte ve günlük ihtiyacın çoğunu karşılar.

Kuruyemişler: Kabak çekirdeği, ay çekirdeği, keten tohumu, susam, badem gibi kuruyemişler yüksek folik asit içeren kuruyemişlerdendir. 

En Çok Folik Asit Barındıran Gıdalar Listesi...

Folik asit vücut için önemlidir ve sağlıklı bir beden için folik asit düzeyinin iyi olması gerekir. En çok folik asit barındıran gıdalar arasında pancar, karnabahar, brüksel lahanası, bamya, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, kuşkonmaz ve kuru fasulye vardır. Ayrıca ay çekirdeği, muz, bezelye, yosun, ıspanak, tahıllar, üzüm, elma ve lahanagiller de en çok folik asit barındıran gıdalardandır.

Haberin Devamı

Folik Asit Nedir?

Folik asit yaygın olarak folat ile B9 vitamini olarak da bilinen bir vitamindir. Bağışıklık sistemine büyük katkısı olduğundan önemli bir vitamin olarak karşımıza çıkar. Hemen hemen bütün besinlerde folik asit olduğundan sağlıklı bir beslenme düzeni olan kişide folik asit eksikliği olmaz.

Folik asit suda çözünebilen B vitamini olarak da bilinir. Folik asit bakımından en zengin besinler arasında et, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller yer alır.

Folik Asit Neden Gerekli?

Çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de folik asit ihtiyaçları bulunur. Fakat özellikle gebelik döneminde hücre bölünmesi için bebeklerin oldukça yüksek miktarda folik asit ihtiyacı olur. Folik asit kan oluşumuna, hücre bölünmesine ve amino asit sentezine katkıda bulunan bir vitamindir.

Haberin Devamı

Bitkinlik, yorgunluk ve halsizlik gibi durumların azalması için de folik asit yeteri kadar alınmalıdır. Bağışıklık sisteminin güçlü olması ve vücudun normal fonksiyonu ile çalışması için folik asit önemlidir. Eğer sağlıklı ve düzenli şekilde bir beslenme programına sahip olunursa folik asit eksikliği ortaya çıkmaz.