Gazete Vatan Logo

Bayram kilolarıyla 3 günde vedalaşın! Küçük değişiklikler ile büyük fark yaratmak mümkün

Bayram nedeniyle diyetler değişti, tatlı ve et tüketimi arttı. Bu durumun da kilo artışı olarak geri dönmesi muhtemel. Peki bayram sonrası kilo almak, alınmış kilolardan kurtulmak için neler yapılabilir? İşte ilk etapta uygulanması gerekenler…

Bayram kilolarıyla 3 günde vedalaşın! Küçük değişiklikler ile büyük fark yaratmak mümkün

ÖZLEM ATİLA / gazetevatan.com

Birçok kişi bayramda tüketmesi gerekenden fazla besin tüketti. Kurban Bayramı’ndan sonrasında beslenme rutinine dönmek isteyenler nelere dikkat etmelidir? Detokslar bu süreçte fayda sağlar mı? Diyetisyen Gülçin Işık, merak edilenleri gazetevatan.com için cevaplarken önemli tavsiyelerde bulundu. 

Bayramla beraber özellikle çok yoğun et tüketiminin ardından en çok karşılaştığımız durum mide ve bağırsak rahatsızlıkları oluyor. Yoğun et tüketimi ishal, kabızlık gibi şikayetleri beraberinde getirebiliyor. Bunun için de beslenmede birkaç noktaya dikkat edildiğinde bu şikayetlerden kurtulmak mümkün.

HEMEN KONTROLÜ ELE ALMALILAR 

Diyetisyen Gülçin Işık, “Mide bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra kalp rahatsızlığı, karaciğer yağlanması, kolesterol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olan bireylerde özellikle de bayramda normalden fazla kaçırıldı ise sonrasında hemen düzgün bir beslenme ile kendilerini toparlamaları gerekiyor.” diyerek bayram sonrasında beslenme rutinine dönmek isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini şöyle açıklıyor:

Haberin Devamı

3-4 GÜN BOYUNCA UYGULAYIN

“Etler sindirimi zor besin gruplarıdır. Hele de yeni kesilmiş hayvanın etinde pişirirken bile görülen sertlik, sindirim boyunca kişiyi zorlar. Dolayısıyla bayramda yoğun et tüketen biri, bayram sonrasında sebzeye ağırlık vererek sindirim sistemini dinlendirmelidir. Et tüketimini haftada 1-2 olacak şekilde düzenleyerek et yerine balık, hindi, tavuk gibi farklı protein kaynaklarına yönelebilirler. Ancak bayramdan sonraki haftada 3-4 gün boyunca sebze veya baklagillerle çeşitlendirilmiş sofralar hem kronik rahatsızlıkları rahatlatır, hem de sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.”

Ara öğünlerin önemine dikkat çeken Işık, “Ara öğünlerle taze meyvelere yer verilebilir. Ancak şeker, kalp rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması gibi kronik rahatsızlıkları çok ileri olan bireyler meyveyi bile tüketirken porsiyonlarına dikkat ederek tüketmelilerdir. Bunun yerine süt ve süt ürünleri kan şekeri regülasyonunu sağlamaya yardımcı olur. Yoğurt, kefir, ayran gibi probiyotik içeriği yüksek olan süt ürünleri kabızlık şikayeti olanlar için de muhteşem ara öğün seçeneklerindendir.” İfadeleri kullandı. 

SIVI TÜKETİMİ KİLO ALMANIZI ENGELLER

 Diyetisyen Gülçin Işık yeteri kadar su tüketmeyenleri uyararak, “Bayram boyunca tatil modunda olup su tüketimini istenildiği gibi yapamadıysanız, mutlaka bayram sonrasında yeterli miktarda su içmenizi öneriyoruz. Sıvı tüketimi hem kilo almanızı engeller, hem şeker kontrolünüzü sağlar, hem de sizi kabızlıktan korur.” dedi. 

Diyetisyen Gülçin Işık sözlerini şöyle sürdürdü;

Haberin Devamı

Bayram sonrasında fiziksel aktivelerinizi tekrar planlamaya koymalısınız. Bayramda rahatlama hissi ile beraber tekrar iş düzenine geçen bireylerde sporu aksatmalar görülebiliyor. Oysaki hem kilo kontrolü için hem de oluşabilecekler rahatsızlıklar için sporun koruyucu kalkan görevi üstlendiğini unutmamalısınız.

DETOKS PROGRAMI UYGULAYABİLİRSİNİZ

Detoks uygulamanın kişilerin sağlık durumuna göre değişiklik gösterebileceğine değinen Işık, “Kronik rahatsızlıkları olan bireylerin şok diyetler yapması sakıncalıdır. Ancak siz bayram boyunca yediklerinizi kontrol edemeyip birkaç kilo aldıysanız sonrasında çok ağır olmayacak bir detoks programı uygulayabilirsiniz. Sebze ağırlıklı olacak şekilde bir beslenme modelini 2-3 gün yaptıktan sonra sindirim sistemi rahatlar, alınan kilolar verilmiş olur. Yine de tekrar belirtelim, eğer ki detoks program yapmak istiyorsanız doktorunuzdan veya diyetisyeninizden onay alarak, onların uygun göreceği program ile hareket etmelisiniz.

Bayramda eğer ki birkaç kilo aldıysanız burada endişelenmeyin, çünkü kısa sürede alınan kilolar daha hızlı gidecektir. Önemli olan, bayram bittikten sonra hızlıca kendinizi toparlamanızdır. Mutlaka uyku düzeninize, fiziksel aktivitenize, su tüketiminize dikkat etmelisiniz. Daha sonra beslenme planı oluşturup, ne yiyeceğiniz belirleyerek hareket etmelisiniz. Plan oluşturduğunuzda diyet düzeninizi bozmazsınız. O nedenle panik yapmayın, bayram tatilinin tadını çıkarın, kontrollü olun ve sağlıkla kalın." diye konuştu.

Haberin Devamı

Diyetisyen Gülçin Işık bayram sonrasında kilo kontrolü sağlamaya yönelik diyet listesi paylaştı.

Sabah:

1-2 tane yumurta (haşlama)

Bolca yeşillik, salatalık, kırmızı biber,

1 dilim beyaz peynir,

2 ceviz,

4 tane kayısı.

Öğle:

Bol yeşillik içeren bir salata,

100 gram tavuk haşlama veya ızgara

4-5 çilek ( salata içine atılabilir)

Arada:  10 badem + yeşil çay

Akşam:

1 tabak semizotu yemeği veya kabak

 Yoğurt

1 dilim ekmek

3 gün boyunca 3 litre su içilmeli ve aşırı miktarda çay ve kahve tüketilmemelidir.

Ayrıca egzersiz yapılabilirse çok daha faydalı olur.

Bu tarz diyet listeleri yalnızca örnek oluşturmak içindir, porsiyonlar ve içerikler kişiye göre değiştirilebilir.