Gazete Vatan Logo

Kolonya koklamak orucu bozar mı? Kolonya sürmek orucu bozar mı?

Ramazan ayında, oruç ibadetini yerine getiren Müslümanlar arasında en çok araştırılan konulardan biri, orucu bozan etkenler arasında kolonya sürmenin yer alıp almadığı oldu. Kolonya gibi parfüm ve deodorant koklamanın da oruca etkisi sorgulanıyor. Müslümanlar, oruçlarını doğru bir şekilde tutmak ve ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek adına bilgi sahibi olmak istemektedirler. Peki, Kolonya orucu bozar mı? Kolonya koklamak, sürmek orucu bozar mı?

Kolonya koklamak orucu bozar mı? Kolonya sürmek orucu bozar mı?

İslam dünyası için büyük bir önem taşıyan Ramazan ayında oruç tutmak, büyük bir sevap. Oruç ibadetini yerine getirirken, orucu bozan unsurlardan biri olarak kabul edilen konulardan biri de kolonya kullanımı oldu. Oruçluyken kolonya sürmek veya koklamak, orucu bozabilecek davranışlar arasında yer alıyor mu, sorgulanıyor.

KOLANYA ORUCU BOZAR MI?

Oruç tutanların deodorant, parfüm veya kolonya kullanmaları, bunları koklamaları caizdir. Bunlar yemek ve içmek sınıfına dâhil olmadığı için orucu bozmazlar.

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

Haberin Devamı