Gazete Vatan Logo

Motosiklet satışları arttı!

Motosiklet satışları geçtiğimiz yılın 11 ayında tüm cc lerde %22,3, elektrikli ve 50cc araçlarda % 27,8 ve 51 cc üstü araçlarda ise % 18 oranında arttı.

Motosiklet satışları arttı!

Bireysel kullanımda ulaşım amaçlı motosiklete olan talep devam ediyor. MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği) Başkanı Başarı Erbaş en çok artış artışının 250 cc’ye kadar olan motosikletlerde olduğunu belirtti. Ürün fiyatlarındaki artış nedeniyle 2022’de motosiklet pazarının küçüleciğini öngördüklerini söyleyen Erbaş şöyle devam etti:

“2021 de kurdaki artıştan dolayı motosiklet fiyatların önemli ölçüde arttı. Son günlerde TL nin güçlendirilmesi ile kurdaki düşüşün devam etmesi sürerse motosiklet fiyatlarda düşüş ile birlikte 2022 yılında pazarda büyük bir küçülme olmayacağını ön görüyor ve yaklaşık 2021 yılı kapanış rakamlarına civarında bir tahmin ediyoruz. 2021 yılının son çeyreğinde salgın sonrası yaşanan krizler, konteyner krizi ve semi kondüktör bulunamaması gibi nedenlerin devam etmesi ve sütüne Türk lirasındaki oynaklığın da etkileri ile firmalar 2022 yılında sağlıklı bir planlama yapmalarını engelledi. Bu yeni Dövize dayalı TL nin güçlendirilmesi istenilen güveni sağlaması durumunda 2022 pazar tahminin revize edebiliriz.”

Kentlerin önemli ulaşım aracı

Kentleşmenin de artması ile motosikletin artık önemli bir ulaşım alternatifi haline geldiğini vurgulayan Erbaş, “ En yaygın kurye ulaşım aracının motosiklet olması sektörün büyümesinde rol alan en önemli etkenlerden birisi. Özellikle salgın döneminde ticari kullanım için kullanılan motosiklet sayısında önemli artışlar yaşandı. Özellikle B sınıfı ehliyetle de kullanılabiliyor olması ve yıllık motorlu taşıt vergi yükü olmaması sebebiyle 50cc motor hacmine sahip olan motosikletlerin satışlarını arttırıyor. Göreceli olarak diğer motosikletlere göre ucuz ve kolay ulaşılıyor olmasının getirdiği kolaylık ile pazara yeni kullanıcıların katılması sağlandı. Buradaki artış sadece ticari değil aynı zamanda bireysel kullanıcıların da tercih edilmesinden kaynaklanıyor.” dedi.

Haberin Devamı



50 cc artışta

2021 Yılın ilk 11 ayında yüzde 41’lik kısmını oluşturan 0-50cc motosikletler 2021 yılının ilk 11 ayındaki artış oranı yüzde 27 oldu. Motosiklete kullanımına ilk giriş sağlayan bu segment iler ki yıllarda aynı zamanda bir üst sınıf motosiklet satışlarını artmasını sağlıyor. Motosiklet pazarının yüzde 31’lik kısmını oluşturan 101-125 cc hacmindeki motosikletlerde ise artış oranı yılın ilk 11 ayında yüzde 72 oldu. Online alışverişin artması ile tetiklenen bu segment ciddi oranda bu alanda hizmet veren firma ihtiyaçlarından kaynaklanıyor.

3.8 milyon kullanıcı var

MOTED Genel Koordinatörü Remzi Öztürk Avrupa yollarında yaklaşık 40 milyon, ülkemizde ise 3,8 milyon motosiklet kullanıldığını hatırlattı. 2030'da mobilitede motosikletin önemli bir rol oynayacağını belirten Öztürk şunları kaydetti:

“Tüketici tercihleri yenilikçi, uygun fiyatlı ve verimli ürünler ile geleceğini şekillendirecek. Uluslararası pazardaki aşırı rekabet ve aşırı kapasite varlığı gibi faktörler karşısında Türkiye’deki motosiklet sanayiinin yalnız ihracat ile büyümesi beklenemez. İç pazarda istikrarı etkileyen en önemli etken sektörde bir yandan yeni yatırımlar teşvik edilerek üretim kapasitesi arttırılırken, sektör ürünlerine uygulanmakta olan vergileri ile talebin baskı altında tutulması yatırım gelmesindeki en büyük engellerden biri.”

Ülkemizde imal edilen araçlarda %60 yerli parça kullanımının sağlanması halinde, yılda 1 milyar dolar düzeyinde üretim değeri oluşacağını belirten Öztürk ,” Bu senaryoda, motosiklet yan sanayiinin sektörün, bu düzeye erişmesi halinde 100.000 kişiye direkt ve 1 milyon kişiye de endirekt istihdam sağlaması mümkündür” dedi.

Haberin Devamı