Gazete Vatan Logo
Magazin Z kuşağı ne demek? Ajda Pekkan hangi kuşaktan? X, Y, Z kuşakları tarihleri ve yılları!

Z kuşağı ne demek? Ajda Pekkan hangi kuşaktan? X, Y, Z kuşakları tarihleri ve yılları!

Sosyal medya sık kullanımıyla birlikte popüler olan kuşaklar zaman zaman gündem olmaya devam ediyor. Ajda Pekkan ile gündem olan Z kuşağı, sosyal medyanın dilinde. Ajda Pekkan’ın 'Z kuşağı diye bir kuşak çıktı. Ben ne kuşağıyım acaba? A kuşağı, B kuşağı diye insanları niye ayrıştırıyorsunuz? Ben de belime pembe bir kuşak taktım bu gece' açıklaması sosyal medyada gündem oldu. Peki, Z kuşağı nedir? Z kuşağı hangi yıllar? X, Y, Z kuşakları ne demek? İşte kuşaklar ve yılları!

Z kuşağı ne demek? Ajda Pekkan hangi kuşaktan? X, Y, Z kuşakları tarihleri ve yılları!

Z kuşağı sosyal medyanın gündeminde. Son yıllarda kuşak araştırmaları oldukça popüler. Sosyal medyanın bütünüyle hayatımıza girmesiyle birlikte kuşakları tanımlayan 15-20 yıllık dönemler, bireyin ve toplumun geçirdiği dönüşümler, beğeniler, sosyal değişimler yaşlara göre anlamlandırılıyor. Kuşak araştırmacılarına göre  X, Y, Z kuşakları adlandırması yaşanılan toplumun sosyokültürel hem de politik geçişlerine göre belirleniyor. Z kuşağı da son olarak Ajda Pekkan’ın açıklamalarından sonra gündem oldu. Ajda Pekkan’ın 'Z kuşağı diye bir kuşak çıktı. Ben ne kuşağıyım acaba? A kuşağı, B kuşağı diye insanları niye ayrıştırıyorsunuz? Ben de belime pembe bir kuşak taktım bu gece' açıklaması sosyal medyada gündem oldu. Peki, Peki, Z kuşağı nedir? Z kuşağı hangi yıllar? X, Y, Z kuşakları ne demek? İşte kuşaklar ve yılları!

Z KUŞAĞI NEDİR? Z KUŞAĞI HANGİ YILLAR, ÖZELLİKLERİ NE?

Bazı kaynaklar içerisinde 1996 senesinden itibaren gösterilse bile Z kuşağı, milenyumun çocukları şeklinde bilinmektedir. Teknolojinin kucağında doğan bu neslin ''internet kuşağı'' şeklinde de adlandırıldığı söylenebilir. Oldukça iyimser olan bu kuşak, çok fazla hırslı olmasalar da kişisel hırslarına düşkündürler. 21. Yüzyılın ilk nesli olan bu kuşak, teknolojinin ilerlemesinden ötürü diğer kuşaklar göre daha uzun yaşayabilirler.

Haberin Devamı

Z kuşağı temsilcilerinin analitik ve hızlı düşünme metotlarının oldukça yüksek olduğunu belirtmek mümkündür. Ancak bütün bu özellikler bireysellikten öteye geçmemektedir. Takım çalışmalarına yatkın olmayan bu kuşağın kendilerine olan özgüvenleri yüksektir. Z’lerin hem de Y’lerin daha önceki kuşaktan en belirgin farkları; daha fazla anlam odaklı olmaları. Z kuşağının en önemli özelliği hep daha fazlasına talip olma motivasyonuyla büyüyen tükenmişliğin yerine daha yaşanır bir dünya bırakmak için çalışmaları. Bununla beraber ailelerinin onlara değişik baktıkları gerçeği üzerinde fikir sahibi olmaları çok yüksektir. Özgürlerdir, bağımsızdırlar ve onlar adına mümkün olmayan herhangi bir şey yoktur.

Haberin Devamı

Bazı kaynaklar içerisinde 1996- 97 senelerini kapsasa dahi, güncel kaynaklara göre 2000 senesinden sonra dünyaya gelen kişilerin oluşturmuş olduğu nesle Z kuşağı denmektedir. Tamamen teknolojinin hakim olduğu çağda doğmuş olmalarından ötürü teknoloji ile devamlı iç içe yaşayan bu kuşak ''internet kuşağı'' şeklinde de adlandırılmaktadır. 2000-2018 arası doğduğunu varsaydığımız bu kuşak, dijital dünyanın ‘göçmeni’ değil, ‘gerçek sahibi’. Ama sadece teknolojiyi değil; doğayı, insanları, kitapları, gezegenleri, kısacası yaşamın tüm unsurlarını önemsiyorlar.

Bu kuşak, oldukça iyimser olmanın yanı sıra, kişisel hırslarına da çok önem vermesi ile bilinmektedir. Özveri sergileme, çaba harcama Z kuşağına göre olmayan durumlardır. Teknolojinin sayesinde bilgiye oldukça çabuk ulaştıklarından ötürü hızlı yaşamaya alışkındırlar. Bundan yüzden de çok çabuk sıkılarak vazgeçebilirler. Z kuşağının bu şekilde özelliklere sahip olduğu açıklanabilir.

KUŞAKLAR VE YILLARI

Alfa kuşağı: 2012 sonrası doğanlar.

Haberin Devamı

Z kuşağı: 1996 - 2015 doğumlu.

Y kuşağı: 1977 - 1995 doğumlu.

X Kuşağı: 1965 - 1976 doğumlu.

Baby Boomers: 1946 - 1964 doğumlu.

Gelenekçiler veya Sessiz Nesil: 1945 ve öncesi doğumlular.

AJDA PEKKAN HANGİ KUŞAKTAN?

Ajda Pekkan 1946 doğumludur. Kuşak araştırmacılarının tarihlendirmelerine göre Ajda Pekkan, baby boomers kuşağından.

BABY BOOMERS (BEBEK PATLAMASI KUŞAĞI) NEDİR?

Ajda Pekkan’ın dahil olduğu, baby boomers kuşağı, II. Dünya Savaşı sonrasında, 1946 - 1964 yılları arasında doğan bireyler olarak tanımlanıyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonraki nüfus patlaması yıllarında doğan 1 milyar bebekten ötürü 'Baby Boomers Kuşağı' olarak adlandırılıyor. Bu kuşağının en belirgin özellikleri kanaatkâr ve duygusal olmaları, sadakat duyguları yüksek, otoriteye bağlı, gerektiği zaman teknolojiyi kullanan gelenek ve kültürlerine bağlı bir kuşak olmalarıdır. İş hayatında çok çalışıp az üreten, idealist ve rekabetçi yapıya sahip bu kuşak üyeleri, tek bir yerde uzun sure çalışmış, “çalışmak için yaşamak” felsefesini benimsemiş ve emeklilik sonrası bile çalışmayı sürdüren bir yapıya sahiplerdir.

Haberin Devamı