Gazete Vatan Logo
Magazin Latin ve rock’ın birleşimi RocKuba

Latin ve rock’ın birleşimi RocKuba

Emir Ersoy’un ‘RocKuba’ albümünde rock-latin düzenlemeleri ile rock şarkıları ünlü oyuncular tarafından yeniden yorumlandı. Cem Yılmaz, Farah Zeynep Abdullah, Leyla Tuğutlu, Gonca Vuslateri, Hande Subaşı, Erkan Kolçak Köstendil, Türkü Turan, Sarp Apak gibi oyuncular albümde kült rock şarkıları yorumladı. Ersoy ile albümü konuştuk.

Latin ve rock’ın birleşimi RocKuba

Yine farklı bir proje ile karşımızdasınız. Albümün fikir aşaması nasıl gelişti?

Farklı projeleri seviyorum açıkçası. Herkesin yaptığı birbirinin benzeri projeleri yapmaktansa dikkat çekecek ve merak uyandıracak şeylerle ilgilenmek hoşuma gidiyor. Fikir aşaması aslında kendiliğinden gelişen bir süreç. Albümde yer alan şarkıların bazılarını zaten sahnede çalıyorduk. Bir yandan da gittiğim yerlerde, radyolarda, mekanlarda duyduğum ve hoşuma giden parçaları not alıyordum. Tüm bunlar birleşince bir albüm dolusu şarkımız oldu.

Latin ile rock müzik türünü birleştirmeyi tercih etme nedeni neydi?

Latin müziği benim hayatım. Rock müziğini ve şarkılarını da çok seviyorum. O yüzden bu iki formu birleştirmeyi çok istiyordum. Güzel ve doğru bir sentez olduğunu iş bittikten sonra bir kez daha görmüş oldum. Geri dönüşler ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bize gösteriyor zaten.

Stüdyo öncesi çalışma nasıldı? Oyuncuları ve şarkıları neye göre belirlediniz?

Şarkıların zaman içerisinde yeni düzenlemelerini yaptım. Daha sonra da bu şarkıları iyi şarkı söyleyebilen oyunculara söyletelim dedik. Ekip olarak isim avına çıktık resmen. Kim nasıl şarkı söyler? Herkesi tek tek inceledikten sonra şarkıları oyuncularla eşleştirmelerin hayalini kurdum. İşte bütün mesele bu aslında. Doğru şarkı, doğru yorumcu ile buluştuğu zaman notaların ruhu insanlara bir şeyler anlatıyor. Daha sonra oyuncu arkadaşlarımızla görüştüğümüzde söylemerini düşündüğüm şarkıları dinlettim. Zaten hepsi de benimle aynı fikirdeydi.

Haberin Devamı

Otantik Latin caz yapacağız

Yurt dışında da yaptığınız işler var. Sizin yaptığınız projelerin farkı nedir?

Yurt dışında bambaşka bir dünya var. Müziğe ve sanata genel olarak bakış çok farklı bir kere. Burada herkesin odak noktası şarkıcıdır. Yurt dışında müziği dinlerler, bütününe bakarlar. İşte bu yüzden de her önüne geleni sanatçı yapmazlar. Er meydanıdır oraları. İnternet dünyasının gelişimiyle birlikte artık herkes herkesle iletişim kurup istediği şeye ulaşabiliyor. Eğer işinizi iyi yapıyorsanız sizi zaten doğru insanlar buluyor. Ben de 2009 yılında ‘CUBAN PORTRAIT’ adlı enstrümantal bir albüm yapmıştım ve bu albümle Amerika turnesine çıkmıştım. Hem de Grammy ödüllü dünyanın en meşhur davulcusu ve saksafoncusuyla; Robby Ameen ve Bob Franchescini. Rüya gibiydi. Daha sonra Robby beni Alain Perez ile tanıştırdı. Paco De Lucia’nın son 12 yıl bas gitaristiydi. Onlarla beraber çalışmak çok büyük gurur benim için. Şimdi Quartera adlı bir grup kurduk ve bu proje ile uluslararası caz festivallerini dolaşmanın planlarını yapıyoruz. Ud, piyano, bas, davul, otantik Latin caz yapacağız.

Haberin Devamı

Müzik yaparken hangi sanatçılardan ilham alırsınız?

Ruhu olan her müzikten ilham alırım. Ama elektronik müzikten ilham alamam. Elektronik ögeler olabilir müziğin içinde ama insan ruhu ve tuşesi olmalı. Enstrumana dokunmalı. Akustik tınıları bozulmamalı. İsim vermek gerekirse geçmişte çok fazla Micheel Camilo, Cucho Valdes ve Gonzalo Rubalcaba bana ilham olmuştu. Hatta bir konser sonra hep beraber çok güzel vakit geçirmiştik. Yakında onlarla da bi proje yapmak istiyorum.

Haberin Devamı

Bazı şarkılar orijinalinden daha iyi

Albümdeki Cem Yılmaz’ın Cambaz yorumu pek beğenilmemiş. Şarkı biter bitmez orijinal formunda olanını dinlemek istediklerini belirtiyor insanlar. Buna sebep sizce neydi?

Zaten bu versiyonu çıkarttıktan sonra orijinal versiyonun dijital ortamnda dinlenme sayıları da çok ciddi artış göstermiş. Orijinalini de hareketlendirdik sanırım. Herkes her şarkıyı sevecek diye bir şey yok. Sanat böyle bir şey aslında. Siz sevdiğiniz ve içinizden gelen şeyi yaparsınız kimileri sevmez. Bazı versiyonların orijinallerinden daha iyi oldukları söyleniyor. Şarkının alameti şu; artık sonsuza kadar bizlerle beraber var olacak. Kimileri sevecek, kimileri sevmeyecek.

Bundan sonra konsept albümler çıkarmaya devam edecek misiniz? Eğer devam edecekseniz hangi türler son dönemde dikkatinizi çekiyor?

Tabii ki devam edeceğim.Hemen söylüyorum RAP! Çok seviyorum. Ama tek başına rap yapmayacağım tabii ki. Onu da harmanlayacağım. Ayrıca underground müzikler, özgün müzikler ve klasik müzik hoşuma gidiyor. Bakalım rüzgar bizi ne tarafa götürecek.

Haberin Devamı