Gazete Vatan Logo
Magazin Gal Costa hayatını kaybetti!

Gal Costa hayatını kaybetti!

Brezilya'nın efsane şarkıcısı Gal Costa, 77 yaşında hayatını kaybetti. Costa, Tropicalia hareketiyle ülkesindeki diktatörlük rejimine karşı isyanın sesi olmuştu.

Gal Costa hayatını kaybetti!

Brezilya tarihinin en tanınmış şarkıcılarından biri olan Gal Costa'nın 77 yaşında öldüğü açıkladı.

En son burun boşluğundaki bir nodülün çıkartılmasının ardından doktorların dinlenme tavsiyesi üzerine Sao Paulo'daki Primavera Sound Festivali'ndeki konseri erteleyen Costa, Aralık ayında turnesine devam etmeyi planlıyordu.

En çok Brezilya'daki sanat akımı "Tropicalia"ya yaptığı katkılarla tanınan Costa, Brezilya'daki askeri diktatörlük sırasında müzikle isyanın sesi olmuştu. Popüler yerel ritimleri rock ile birleştirmeye çalışmıştı.

1968 yılında çıkan stüdyo albümü Tropicalia: ou Panis et Circensis, Tropicalia Hareketi'nin manifestosu olarak kabul edilmiş ve dünyada da büyük ses getirmişti.

Tropicalia sonrası pop müziğe yönelen Costa, 1971'de yaptığı 'canlı' albümü Fa-Tal ile bir kez daha efsaneleşmişti.

GAL COSTA KİMDİR?

Brezilya'nın Bahia eyaletinde doğan Gal Costa, uzun kariyeri boyunca 30'dan fazla albüm kaydetti.

Brezilya popüler müziğinin devlerinden Gal Costa, 1960'larda Gilberto Gil ve Caetano Veloso ile birlikte Tropicália hareketiyle ün kazandı. En çok bilinen hitleri arasında Baby, Que Pena, Chuva de Prata ve Divino Maravilhoso vardı. Şarkıcı-söz yazarı Tom Jobim, Chico Buarque ve Milton Nascimento gibi yazarların çok çeşitli şarkılarına kendine özgü yorumunu kattı.

Haberin Devamı

Brezilya'nın diktatörlük yıllarında, tarzı ve hippi kıyafetleri onu askeri otoritelere karşı bir meydan okuma sembolü haline getirdi. Mücadele yılları olan 1973'te Costa'nın Índia albümünün kapağı da sansürlenmişti.

Costa, son başkanlık kampanyası boyunca Lula'nın sesli bir destekçisiydi. Lula’nın Brezilya'daki başkanlık seçimlerini kazandığı haberi çıktığında, Instagram'da "Aşk nefrete karşı kazandı! Başkan Lula!" başlıklı bir resim yayınlamıştı.