Etik Kurul

Etik Kurul

Son dakika Etik Kurul haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Etik Kurul ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Etik Kurul haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Etik Kurul

haberleri sayfasında son dakika yaşanan etik kurul gelişmeleri de dahil olmak üzere 428 etik kurul haberi bulunmuştur. Tüm etik kurul haberleri aşağıda listelenmiştir.
İstanbul merkezli 4 ilde organ ticareti operasyonu: 9 gözaltı
İstanbul merkezli 4 ilde organ ticareti operasyonu: 9 gözaltı İstanbul merkezli 4 ilde sahte belge düzenleyerek organ ticareti yaptıkları belirlenen şüphelilere operasyon düzenlendi. Operasyonda gözaltına alınan 9 şüpheliden 6’sı tutuklandı.
18.05.2023 Gündem
Naci Çağlar kimdir? Bursa Teknik Üniversitesi yeni rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar kaç yaşında, nereli, hangi görevlerde yer aldı?
Naci Çağlar kimdir? Bursa Teknik Üniversitesi yeni rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar kaç yaşında, nereli, hangi görevlerde yer aldı? Naci Çağlar, 24 Aralık 2022 Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararı ile Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü oldu. Resmi Gazete'deki açıklamanın ardından Bursa Teknik Üniversitesi öğrencileri Naci Çağlar kimdir? Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Naci Çağlar nereli ve kaç yaşında, hangi görevlerde yer aldı? Sorularına yanıt aramaya başladı.
24.12.2022 Eğitim
Nuh Zafer Cantürk kimdir, hangi görevlerde yer aldı? Kocaeli Üniversitesi yeni rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün biyografisi!
Nuh Zafer Cantürk kimdir, hangi görevlerde yer aldı? Kocaeli Üniversitesi yeni rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün biyografisi! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 üniversiteye rektör atadı. Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün hayatı merak konusu oldu. Peki, Nuh Zafer Cantürk kimdir?
10.12.2022 Gündem
Bakan Koca duyurdu! Çalışmalar başlıyor, dünyada ilk olacak
Bakan Koca duyurdu! Çalışmalar başlıyor, dünyada ilk olacak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "2 doz BioNTech aşısı üzerine 1 doz Turkovac aşısı çalışmasını başlatacağız. mRNA üzeri inaktif aşı çalışması dünyada ilk olacak" dedi.
20.01.2022 Gündem
Türk bilim insanlarının buluşu biyonik kulakla işitme verimini yüzde 15 artırdı
Türk bilim insanlarının buluşu biyonik kulakla işitme verimini yüzde 15 artırdı Trakya Üniversitesi Uluslararası İşitme Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cem Uzun, tasarladıkları ve patentini aldıkları buluşun hasta uygulamalarındaki ilk sonuçlarında, işitme cihazlarında verimliliği yüzde 15 artırdığını söyledi.
19.11.2021 Bilim ve Teknoloji
Kovid-19 vücudu koruyan sistemin 'şalterlerini' kapatıyor
Kovid-19 vücudu koruyan sistemin 'şalterlerini' kapatıyor İstanbul'un en büyük Kovid merkezlerinden biri olan hastanenin acile başvuran, serviste takip edilen ya da yoğun bakıma kaldırılmış hastalar üzerinde yapılan bir çalışma, virüsün kısa bir süre içinde vücudu kanser ve kalp hastalıklarından koruyan protein düzeylerini çok düşürdüğünü ortaya koydu. Üstelik Kovid'i ağır geçiren hastalarda bu protein düzeylerinin eski haline dönemediği de gösterildi. Kovid-19'un yarattığı bu etkiyi dünyada ilk kez ortaya koyan araştırma, dünyanın en büyük kalp kongresi olan Amerikan Kalp Derneği'nin kongresinde de ödül aldı.
8.11.2021 Sağlık
Delta, Alfa, Beta, Kovid-22... Hepsi için geçerli! Dünyada ilk, Türkiye'de üretilecek
Delta, Alfa, Beta, Kovid-22... Hepsi için geçerli! Dünyada ilk, Türkiye'de üretilecek Ankara, Bilkent ve Hacettepe Üniversitesi bilim insanları tarafından geliştirilen ve hayvan deneyleri başarıyla tamamlanan Kovid-19'a karşı burundan sprey şeklindeki "koruyucu ilaç" için geri sayım başladı. İlacın Faz 1 çalışmaları için gerçekleştirilecek numune üretimlerinin ardından etik kurul onayı ile gönüllüler üzerindeki araştırmalar başlayacak. Her şey yolunda giderse aralık ayında kullanıma sunulması planlanan ilaç, Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) bünyesinde geliştirildi. Sprey ilacın, var olan ya da ortaya çıkabilecek tüm varyantlara karşı etkili olması bekleniyor. Griffithsin (GRFT) adı verilen bir proteinle geliştirilen ilaç, Sars-Cov2 virüsünü bloke edecek protein tabanlı bir ilaç adayı olarak da dünyada ilk olacak.
25.08.2021 Gündem
Tüm dünya dört gözle bekliyordu! Sonuçlar ilk kez Türkiye’den çıktı
Tüm dünya dört gözle bekliyordu! Sonuçlar ilk kez Türkiye’den çıktı Coronavac aşısıyla ilgili flaş gelişme! Tüm dünya dört gözle bekliyordu, Faz 3 sonuçları ilk kez Türkiye’den çıktı. Makale dünyanın en saygın tıp dergisi Lancet’te yayınlandı. Uzmanlar, makalede yer almayan ancak yeni analiz edilen veri sonuçlarını da paylaştı.
10.07.2021 Sağlık
Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanlığına Zerrin Güngör atandı...
Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanlığına Zerrin Güngör atandı... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan atama kararına göre, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanlığına Zerrin Güngör atandı.
10.07.2021 Gündem
Bakan Koca, 'Delta varyantı artmaya başladı' dedi ve o illeri duyurdu
Bakan Koca, 'Delta varyantı artmaya başladı' dedi ve o illeri duyurdu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle mücadelede ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Aşılamada yeni safhaya geçildiğini belirten Bakan Koca, Cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış olan herkesin aşı randevusu alabileceğini açıkladı. Bakan Koca, Hindistan kökenli Delta mutasyonunun Türkiye'de 134 kişide tespit edildiğini söyledi ve mutasyonun ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldüğünü ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, yerli aşıda son durumu açıklayıp Türkiye'ye gelen toplam aşı miktarını duyurdu. Toplumsal bağışıklığa vurgu yapan Bakan Koca, Kurban Bayramı'na kadar nüfusun yüzde 70'nin aşılanacağını söyledi.
23.06.2021 Gündem
10 saniyede koronavirüs teşhisi
10 saniyede koronavirüs teşhisi Türk bilim insanlarının geliştirdiği, koronavirüsü 10 saniyede teşhis eden tanı sistemi, İstanbul’da bir sanat etkinliği öncesinde 600 kişide uygulandı. Sistemi geliştiren 4 bilim insanından biri olan Dr. Ali Aytaç Seymen, “Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda yüzde 99 duyarlılık ve özgüllük değerlerine ulaştık. En düşük viral yüklerde dahi yüzde 97’yi yakaladık” dedi.
1.06.2021 Sağlık
Yeni varyant çocuklara göz dikti
Yeni varyant çocuklara göz dikti Kovid salgınında üçüncü dalgayı yaşayan Türkiye’de vakalardaki hızlı artışa bu kez çocuklar da eklendi. İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş çocukları çok daha fazla vurduğunu söyleyen İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, “3 aydır hasta yatırmamıştım, son 2-3 haftadır servis doldu. Bu sefer hem daha ağır seyrediyor hem de kovid sonrası dönemde çocuklarda ortaya çıkan Mis-C tablosu, en çok kalbi etkiliyor. Kalp kası iltihabı dediğimiz miyokardit’e yol açıyor. Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen çocuk vakalarımız da arttı. Çocuklarda kovid nedeniyle kalp hastalıklarında artış yaşayacağız” dedi.
30.03.2021 Sağlık
'Kovid-19 Kalkanı' hastanelerde denendi; göz ve cilde zararı yok
'Kovid-19 Kalkanı' hastanelerde denendi; göz ve cilde zararı yok Virüsleri 5 ila 7 dakika arasında yok ederek ortamı güvenli hale getirmeyi hedefleyen Far-UVC özellikli sistemin deneme çalışmalarında başarı elde edildi. Sistemi geliştiren ekipte yer alan Kardiyolog Prof. Dr. Ayhan Olcay, "Far-UVC'nin 10 yıldır canlılara zarar vermediği düşünülüyor. Biz bunu giyilebilir tekstil ile kombine ettik ve UVC geçirmeyen panço ile test ettik ve Far-UVC’nin güvenli bir şekilde kullanım yolunu bulduk. Anjiyografi ünitesinde 11 hasta ve 4 sağlık personelinin gözünde ve cildinde ise hasar gözlenmedi" dedi.
15.03.2021 Sağlık
Gözlere yapılan kök hücre tedavilerine dikkat!
Gözlere yapılan kök hücre tedavilerine dikkat! Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Merkez Yürütme Kurulu, henüz deneysel aşamada olan gözlere yönelik kök hücre tedavileriyle ilgili uyarılarda bulundu. TOD, özellikle ‘Sarı nokta hastalığı’ veya ‘tavuk karası’ olarak bilinen retinal hastalıklarda konunun gündeme geldiğini ancak yöntemlerin halen araştırma aşamasında bulunduğunu vurguladı. Dernek yönetimi, Sağlık Bakanlığı onaylı olmayan tedavilerin tehlikeli olabileceğine dikkat çekti.
16.02.2021 Sağlık
Aşı ile ilgili flaş gelişme! İmzalar atıldı ve belli oldu
Aşı ile ilgili flaş gelişme! İmzalar atıldı ve belli oldu Milyonla bekliyordu. Aşı ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. VisCoran İlaç Sanayii AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Rus aşısı Sputnik V'ye ilişkin, "Teknoloji transferi ve Sağlık Bakanlığındaki prosedürler bittikten sonra aşıya kullanım izni alınacak. Ardından Türkiye'de pilot üretim yapılacak ve seri üretime geçilecek." dedi.
25.01.2021 Gündem
Türk hekim, Kovid-19'un tespiti için idrar kiti geliştirdi
Türk hekim, Kovid-19'un tespiti için idrar kiti geliştirdi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Serhan Kurtulmuş, Sars Cov-2 virüsüne özel amino asit ve ikincil mikroprotein yapılarının, özel bir reaktan sayesinde idrarda tespit edilebildiği kit geliştirdiğini bildirdi.
1.01.2021 Sağlık
Türk hekim Kovid-19'un tespiti için idrar kiti geliştirdi
Türk hekim Kovid-19'un tespiti için idrar kiti geliştirdi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Serhan Kurtulmuş, Sars Cov-2 virüsüne özel amino asit ve ikincil mikroprotein yapılarının, özel bir reaktan sayesinde idrarda tespit edilebildiği kit geliştirdiğini bildirdi.
1.01.2021 Bilim ve Teknoloji
Koronavirüs teşhisini 10 saniyeye düşürüyor!
Koronavirüs teşhisini 10 saniyeye düşürüyor! Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde Türk araştırmacılar tarafından koronavirüs teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle ve burundan sürüntü almadan yapabilen nanoteknoloji temelli tanı sistemi geliştirildi.
31.12.2020 Bilim ve Teknoloji
Deneme aşısı yaptıranları nasıl bir süreç bekliyor?
Deneme aşısı yaptıranları nasıl bir süreç bekliyor? Aşılarda faz çalışmaları ve denekler üzerindeki test süreçleri hakkında merak edilen soruları Öğr. Üy. Dr. Genada Sinani yanıtladı. Sinani, Türkiye'de yürütülmekte olan koronavirüs aşısı test çalışmalarına ilk etapta virüse yakalanma riski yüksek gönüllü sağlık çalışanlarının katıldığını, 18 yaş üstü hastalığı geçirmemiş ve belirlenen diğer kriterleri sağlayan kişilerin de Faz 3 çalışmalarında yer aldığını söyledi.
4.12.2020 Sağlık
Huzursuz bağırsak sendromu tedavisinde yüzde 78 başarı
Huzursuz bağırsak sendromu tedavisinde yüzde 78 başarı Türkiye’de yaşayan insanların yaklaşık yüzde 15’inin muzdarip olduğu Hassas Bağırsak Sendromu’un tedavi desteğine yönelik yapılan klinik çalışmada önemli bir başarıya imza atıldığı duyuruldu. İnsan bağırsağındaki bakterileri mikrobiyom testleriyle analiz ederek kişisel beslenme programları geliştiren yerli biyoteknoloji girişimi ENBIOSIS’in yürüttüğü klinik çalışmada Huzursuz Bağırsak Sendromu hastalarının yüzde 78’inde semptomlarda iyileşme gözlemlendi.
2.12.2020 Sağlık
'Çin aşısı mı Alman aşısı mı' tartışmalarına yanıt!
'Çin aşısı mı Alman aşısı mı' tartışmalarına yanıt! Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın Çin’li Sinovac firması ile anlaşmaya varıldığı ve 10 milyon doz aşı temin edileceğini açıklamasının ardından kamuoyunda oluşan “Alman aşısı mı, Çin aşısı mı” tartışmalarını, aşının Faz 3 klinik denemelerinin yürütüldüğü merkezlerden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak yanıtladı.
25.11.2020 Gündem
Erciyes Üniversitesinde geliştirilen Kovid-19 aşı adayının ilk dozu bir gönüllüye yapıldı
Erciyes Üniversitesinde geliştirilen Kovid-19 aşı adayının ilk dozu bir gönüllüye yapıldı Erciyes Üniversitesinde (ERÜ) Kovid-19'a karşı geliştirilen "ERUCOV-VAC" aşı adayının ilk dozu bir gönüllüye uygulandı. ERUCOV-VAC inaktif aday aşısı, 18-55 yaş arasında, sağlıklı ve daha önce Kovid-19 geçirmemiş 44 gönüllüye uygulanacak. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Böylece aşı çalışmamızda Faz-1 çalışmasına geçmiş bulunmaktayız. Faz-1 çalışması yaklaşık iki ay sürecektir. İnşallah önümüzdeki yıl ocak ayının başlarında bitirmeyi planlamaktayız. Faz-1 çalışmalarının başarılı olması halinde ise üniversitemizde diğer Faz çalışmalarına geçilmesi planlanmaktadır" dedi.
5.11.2020 Gündem
Kovid-19 genomunun dizi analizi yapıldı
Kovid-19 genomunun dizi analizi yapıldı Bursa Uludağ Üniversitesi'nde, Kovid-19'un mutasyona uğrayıp uğramadığını ortaya koymak ve virüsün genetik haritasını çıkarmak amacıyla, Bursa'da bir Kovid-19 hastasından alınan SARS-CoV-2 virüs genomunun dizi analizi yapıldı.
10.09.2020 Sağlık
Bilim Kurulu üyesi 'corona' aşısı için tarih verdi
Bilim Kurulu üyesi 'corona' aşısı için tarih verdi Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Kovid-19’a karşı Çin ile Almanya ve ABD’nin ortak yürüttüğü iki ayrı aşı çalışmasının son aşaması olan Faz 3 gönüllü insan denemelerinin Türkiye’de 10’a yakın merkezde yapılacağını söyledi.
27.08.2020 Sağlık
Corona virüste aşı müjdesi Ankara'dan geldi
Corona virüste aşı müjdesi Ankara'dan geldi Türkiye'de ilk kez bir Kovid-19 aşı adayı, insanlarda denenmeye başlanacak. 10 yıl önce, başka bir proje için geliştirilen yapay akciğer modeli ile azot tankında dondurularak bekletilen akciğere özel bağışıklık hücrelerinin 'uyandırılarak', Kovid aşısı araştırmasında kullanılması, projede hızla yol kat edilmesini sağladı. Böylece, hem ilk sonuçları, hem de etkinliği açısından dünya devlerinin Kovid-19 aşısında elde ettiği başarıya Ankara'da da ulaşıldı. Her şey yolunda giderse yıl sonunda hazır olması hedeflenen yerli Kovid aşısı, burundan uygulanacak ve dünyada ilk kez bir aşının ek içeriğinin belirli bir süreliğine de olsa tedaviyi destekleyici özelliği de olacak.
30.07.2020 Bilim ve Teknoloji

Benzer Haber Etiketleri

Etik Kurul ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki etik kurul haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.