BES'te yeni dönem! Genelge ile duyuruldu, tamamen değişti, kesinti, aidat ve...
BES'te yeni dönem! Genelge ile duyuruldu, tamamen değişti, kesinti, aidat ve... Bireysel Emeklilik Sistemi'nde büyük değişiklik! Çok sayıda kişi bekliyordu. Hayata geçirildi. BES'te yeni dönemin detayları belli oldu. SEDDK duyurdu. Kesinti yapılmayacak. Ayrıca aidat da ödenmeyecek. Artık sandık, dernek, vakıflarda çalışan ve emekli olanlar da birikimlerini BES hesabına aktarabilecek Dernek, vakıf, sandık üyelerinin özel emeklilik sistemine, yani Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) geçişi ile ilgili detaylar belli oldu. Öte yandan BES katılımcılarına maaş ödemesi de gündemde. çalışmalar başlatıldı. 2022 yılı içerisinde bu konuda da önemli adımlar atılması bekleniyor.
2.03.2022 Ekonomi
BES'te yeni dönem! Hesaplar değişti, devlet desteği arttı, 15 lira...
BES'te yeni dönem! Hesaplar değişti, devlet desteği arttı, 15 lira... Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni dönem başladı. Temmuz ayı itibarı ile 18 yaş altındaki kişiler de BES'e katılabiliyor. Birçok aile çocuklarını küçük yaşlardan itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil ediyor. BES'e katılımcılarına devlet tarafından destek sağlanıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde asgari ücrete gelen artışla birlikte yeni oranlar ortaya çıktı. Asgari ücretin brüt 5004 liraya ulaşmasından dolayı devlet katkısı tavanı 60 bin 48 liraya ulaştı. Hem otomatik BES hem de gönüllü BES yaptıranlar devletten her ay yatırdıkları paranın yüzde 25'ini devlet katkısı olarak aldığından yılda toplamda 120 bin lira BES'e yatırdığında 30 bin lira almış olacak. BES'te olanların 2022'de biriktirdiği yıllık 60 bin liraya karşı ise devlet 15 bin lira verecek.
20.12.2021 Emekli
Asgari ücret zammının ardından 30 bin TL'lik sürpriz! 2022 yılında...
Asgari ücret zammının ardından 30 bin TL'lik sürpriz! 2022 yılında... Asgari ücrette flaş detay! 30 bin lira alınacak. Asgari ücrette yapılan artış, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yatırımcılarına da yaradı. BES'te devlet katkısı en fazla brüt asgari ücretin yüzde 25'i kadar olabiliyor. Yeni yılda BES yatırımcıları Gönüllü BES'te 60 bin 48 lira ve Otomatik BES'te de aynı miktar kadar birikim yaparsa toplam 120 bin 96 liralık tasarruf karşılığında yılda 30 bin 24 lira devlet teşviği alabilecek. Oysa geçen yıl her iki sistemde tavandan birikim yapan vatandaşa devlet ayda 1.788 lira ve yıl boyunca da 21 bin 456 lira devlet katkısı veriyordu. BES yatırımcıları bu yıl tam 8 bin 568 lira daha fazla devlet katkısı alacak.
17.12.2021 Ekonomi