Gazete Vatan Logo

Zil çaldı okula ilk adım atıldı

6 yaşındaki minikler anne kucağından okula ilk adımlarını dün attılar

“Uyum programı” çerçevesinde bir hafta önceden sıraları dolduran miniklerden kimi ağladı, kimiyse sınıfını çok sevdi.

İlköğretim birinci sınıf ve anaokulu öğrencilerinin okula alışmalarını kolaylaştırmak için düzenlenen “Uyum Programı” başladı. Milli Eğitim bakanı Ömer Dinçer, Eryaman Başak Anaokulu’nda düzenlenen 2011-2012 intibak (uyum) dönemi açılış programına katıldı. Bakan Dinçer, şöyle dedi, “Velilerimiz okullarına sahip çıksınlar, okul yöneticilerimiz ve velilerimiz da okullarımızın kapılarını velilerimize açsınlar. Hafta sonlarında bahçesini, spor salonunu ve derslikleri mahallenin ihtiyaçları için kullanıma açmak üzere çaba sarf etsinler. Özellikle okullarımızın bahçelerini yeniden tanzim ederek mahallelinin yeri geldiği zaman kullanabildiği alanlara dönüştürsünler istiyorum.” Dinçer, öğrencilere de “Çocukların başlangıçta tedirginlik duymaları çok normal.

‘Derse değil oyuna gelsin’

Okulu öyle tanzim etmeliyiz ki, oraya ders görmeye değil, oynamaya, oynarken öğrenmeye, kendisine ait bir mekana gidiyormuş hissini yaratmak bize ait bir görev. Çocuklarımızın o duygu ile gelmelerini temenni ediyorum” diyerek seslendi.

Özel okullar MEB’in yedek listesine öfkeli

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Anadolu, Fen ve Anadolu Öğretmen Liseleri için 9 Eylül’de sona eren 4. ve son yedek kayıtların ardından, kalan kontenjanlar için 14-15 Eylül tarihlerinde bir kez daha yedek alım yapılacağını açıkladı. Ancak bu karar 118 özel okulun bağlı olduğu Türkiye Özel Okullar Birliği’nin tepkisine neden oldu.

Kayıt dönemleri 4 Ekim’de sona erecek özel okullar, yüzde 65 doluluk oranına ulaştıklarını, kalan kontenjanlarının ise her yıl olduğu gibi Anadolu ve Fen liselerinin son öğrenci alımlarından sonra gerçekleştiğini kaydetti. MEB’Ón son açıkladığı rakamlara göre, 192 bin 100 kontenjanlı Anadolu Liselerinde 9 bin 229 boş kontenjan bulunuyor.

Yüzde 65 boş kaldı

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, programsız yedek alım kararını eleştirerek, MEB’in geçen yıl da uygulamayı yaptığını ve derslerin bir hafta gecikmeli başladığını söyledi, ”MEB, önce ilan ettiği yedek alımlarına geçen yıl da ani bir karar vererek ekstradan bir alım yaptı.

Biz bu dönemde okullarımızı dolduruyoruz. Sırf bu nedenle dersler bir hafta geç başladı. Onların kayıt süresi uzadıkça bizim ki de uzuyor ve sekteye uğruyor. Şu anda yabancı özel okullar yüzde 98 doldu ama Türk özel okullarının yüzde 35’i hala boş.”

Sınavlardan Sorumlu Özel Okullar Birliği Başkan Yardımcısı Nurullah Dal ise, “MEB, 5 yerleştirme yapılacaksa bunu baştan ilan etmeliydi. Özel okulların kontenjanının yüzde 65’i doldu. Bu hafta cuma gününe kadar boş kalan kontenjanlarımız yüzde 95’e kadar dolabilirdi. Ancak ne yazık ki, MEB’in takviminde olmayan ve programa da uymayan yedek alımı nedeniyle kontenjanlarımız 10 gün geç dolacak. Bu hem devlet okullarında hem de biz de zaman kaybına yol açacak” dedi.

Okulların açıldığı gün taşıma ücretsiz

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin Eylül ayı toplantılarının ilk birleşiminde, AK Parti ve CHP Grubu ortak bir yazılı önerge vererek okulların açılacağı 19 Eylül Pazartesi günü belediyeye ait toplu ulaşım araçlarının 06.00 ile 13.00 saatleri arasında ücretsiz olmasını talep etti.

Önergede okulların açılacağı ilk gün İstanbulluları toplu taşıma araçlarına yönlendirerek bireysel araç kullanımını asgariye indirmenin hedeflendiğine dikkat çekilerek, “Öğrencilerin okula başlayacağı 19 Eylül günü trafik yükünü hafifletmenin ve güvenli taşımacılığı özendirmenin” hedeflendiği kaydedildi. “teklif karar” olarak görüşülen önerge, meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi. Alınan karar doğrultusunda, 19 Eylül Pazartesi günü, İETT Otobüsleri, metrobüs, Şehir Hatları vapurları ile Ulaşım AŞ’ye ait bütün metro, hafif metro, tramvay ve füniküler araçları saat 06.00 ile 13.00 saatleri arasında ücretsiz hizmet verecek.

Altı acil servis üstü öğrenci yurdu oldu

Rize’nin Pazar İlçesi Hamidiye Mahallesi’nde yeni açılan 250 yataklı Kaçkar Bölge Devlet Hastanesi’nin hizmete girmesi üzerine kapatılan Ardeşen İlçe Devlet Hastanesi binasının yurt olarak kullanılmasına karar verildi. Halen zemin katında 112 Acil Servis hizmetinin verildiği eski hastane binasının hasta ve polikinlik odaları, 3’er öğrenci kalabilecek şekilde yurt binası olarak kullanılması için Ardeşen Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri arasında protokol imzalandı. 60 kız 60 erkek Fen Lisesi öğrencisi hastanenin üst katlarındaki odalarda kalacak.

Haberin Devamı