Gazete Vatan Logo

Zam istediler işten atıldılar!

60 işçi, zam istekleri karşılanmayınca eylem yaptıkları iddiasıyla işten çıkarıldı

- SİVAS’ın Kangal İlçesi’ne bağlı Çetinkaya Beldesi’ndeki krom madeninde çalışan 60 işçi, zam istekleri karşılanmayınca eylem yaptıkları iddiasıyla işten çıkarıldı. Firmanın şantiye dışına çıkardığı işçiler, eylem yapmaya başladı.

Çetinkaya Beldesi yakınlarında krom maddeni çıkarmak için Nisan ayında üretime geçen Aksu Madencilik fabrikasında çalışan 200 işçiden 60’ı, 700 lira olan ücretlerinin yükseltilmesi için önceki gün şirket yetkilileri ile bir görüşme yaptı. Kendi aralarında seçtikleri 3 işçi şantiye müdürü, Ertuğrul Çolak ile görüşme yaparak zam talebinde bulundu. Bu istekleri geri çevrilen 60 işçinin şirket tarafından iş akitleri fesh edildi. Tepki gösteren işçiler, şantiye içinde iş bırakma eylemi yapınca olay yerine çağrılan jandarma ekipleri tarafından şantiye dışına çıkarıldı.

Bunun üzerine 60 işçi dünden itibaren şantiyenin karşısında bulunan boş araziye oturarak eylem yapmaya başladı. Sonuç alana kadar bu eyleme devam edeceklerini söyleyen işçilerden Gökhan Yılmaz, "Bizim 900 lira ile çalışacağımız söylendi. Geçen ay bizlere 700 lira yatınca işçi arkadaşlardan biraz tepki oldu. Düzelme olacağı söylendi. Bu ayda yine 700 lira yatınca bir tepkimiz oldu. Seçtiğimiz 3 temsilci ile şirket yetkilileriyle konuşmak istedik. Şirket yetkilileri ’İşine gelen çalışsın, işine gelmeyen çalışmasın’ diyerek bizleri kovdu. Daha sonra jandarma çağırarak bizleri şantiye dışına attılar. Bizim işimize ve ekmeğimize bir ihanetimiz yok. Biz insan gibi yaşamak için bir eylem yapıyoruz. Ama bir türlü kendimize bir muhatap bulamıyoruz. Biz zam istedik diye jandarma tarafından şantiyeden dışarı çıkarıldık. Madeni çıkaran biziz her şey bizim elimizden geçiyor. Haklarımızı alana kadar devam edeceğiz. İşimizi de bırakmayacağız. Burada bekleyeceğiz" dedi.

İşçilerden Vahdet Nazik ise "Biz eylem yaptığımız için bizi şantiye içerisinde istemediler. Bize hepimizin çıkışının verildiği söylendi. Burası bizim kendi memleketimiz. Bizden başka kimse gelip çalışamaz burada. Diğer madende çalışanlar bizden çok maaş alıyor. Bunu söylediğimiz zaman işinize geliyorsa diyip bizi gönderiyorlar. Bizim hiçbir kimseye bir taşkınlığımız ve terbiyesizliğimiz olmadı. Biz buradan ayrılmayız. Burada da başka kimseyi çalıştırmayız" dedi.

ŞİRKET MÜDÜRÜ: "İŞÇİLERİN YAPTIĞI YASAL DEĞİL"

Yıllık 120 bin ton krom madeni çıkaran Aksu Madencilik Şirketinin Müdürü Ertuğrul Çolak, şantiyede çalışan işçilerin bir bölümünün zam isteği altında işi durdurma ve iş bırakma eylemi başlattığını ve bunun üzerine kendilerini uyararak işlerine dönmesini istediğini belirterek, "Bu uyarılarıma rağmen gelip iş başı yapmadılar. Ücretlerini beğenmediklerini söylediler. Eylem yapan arkadaşlarımız iki aydır çalışan insanlar. Mevcut 200 personelimiz var. Bunların içinde 30-40 kişilik bir grup bu eylemi yapıyor. İki gündür yaptıkları bu eylem karşısında hiçbir yasal işlem başlatmadım. Sonuçta bende burada bir çalışanım. İşçilerin isteklerini gerekli yerlere ilettim. Şirket yetkilileri işlerine dönmelerini istedi. Ama buna rağmen dönmediler. Biz de bunun üzerine şirketin politikasını uygulayacağız, geri dönmeleri mümkün gözükmüyor" dedi.

İşçilerin eylemi şantiye içinde yapmak istedikleri için dışarı çıkarıldıklarını belirten Çolak, "Bizim burada çalışan 200 personelimiz var. İşçiler iş bırakma eylemlerini iş yerimizin içinde yapmak istediler. Bir işyerinin içinde böyle bir eylem yapılması mümkün değil. Dışarıda ne istiyorlarsa yapabilirler. Bunun için şantiye dışına çıkarıldılar" diye konuştu.

Haberin Devamı