Gazete Vatan Logo

Yusufeli Barajı nerede ? Yusufeli Barajı yüksekliği kaç metre, özellikleri ne?

Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı açılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılımıyla açılacak Yusufeli Barajı Çoruh nehri üzerinde yer alıyor. Peki, Yusufeli nerenin ilçesi? Yusufeli Barajı yüksekliği kaç metre, özellikleri ne? Yusufeli Barajı ne zaman hizmete girecek? Yusufeli Barajı açılışı saat kaçta? Yusufeli Barajı kimin? Yusufeli barajı yıllık elektrik üretimi ne kadar olacak? İşte Yusufeli Barajı teknik özellikleri ve elektirik üretimi hedefi…

Yusufeli Barajı nerede ? Yusufeli Barajı yüksekliği kaç metre, özellikleri ne?

Yusufeli Barajı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün resmen açılıyor. İnşaasına 21 Aralık 2012 tarihinde başlanan Yusufeli Barajı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi. Açılış öncesinde Yusufeli Barajı ile ilgili bilgiler araştırılıyor.

YUSUFELİ NERENİN İLÇESİ?

Yusufeli, Artvin’in ilçesidir. Yusufeli Barajı, Artvin'in Yusufeli ilçesinde Çoruh nehri üzerinde inşaa edildi.

YUSUFELİ BARAJI YÜKSEKLİĞİ KAÇ METRE, ÖZELLİKLERİ NE?

275 metrelik gövde yüksekliği ile Türkiye'de birinci, dünyada beşinci olacak Yusufeli Barajı Artvin ile Erzurum arasında Çoruh Nehri üzerinde yer alıyor.

İnşaasına 21 Aralık 2012 tarihinde başlanan baraj, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahiptir.

Hizmete alındığında Yusufeli Barajı 558 megavat kurulu gücüyle ekonomiye yılda 4,1 milyar liralık katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca Yusufeli Barajı’nın faaliyete geçmesiyle birlikte, havzadaki diğer barajların enerji üretimini de yüzde 10 artırması bekleniyor.

Yusufeli Barajı yüksekliği talvegden 220, temelden ise 275 metre yüksekliktedir. 100 katlı bir gökdelen yüksekliğinde olan Yusufeli Barajı, Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısa olduğu belirtiliyor. Yükseklik bakımından Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

YUSUFELİ BARAJI TASARIMI

Yusufeli barajının gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlandı. Bu çift eğrilikli tasarım sayesinde barajın arkasındaki milyonlarca metreküplük suyun basıncı yamaçlara aktarılıyor ve gövdenin mukavemeti artırılıyor.

YUSUFELİ BARAJI YILLIK ELEKTRİK ÜRETİMİ NE KADAR OLACAK?

Barajın dev gövdesinin arkasında depolanan suyun potansiyel enerjisi, Türkiye'nin HES potansiyelinin yaklaşık yüzde 2'si olan yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek. Yusufeli Barajı, 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak.