Gazete Vatan Logo

Hidroelektrik Santrali (HES) nedir, özelliği nedir? Hidroelektrik yenilenebilir mi?

Artvin Yusufeli ilçesinde Çoruh nehri üzerine yapılan Yusufeli Barajı ve HES'i hizmete alınıyor. Kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı pek çok kişi tarafından merak edilirken Hidroelektrik Santrali (HES) ile ilgili bilgiler de araştırılıyor. Peki, Hidroelektrik Santrali (HES) nedir, özelliği nedir? Hidroelektrik yenilenebilir mi? Hidroelektrik Santrali’nde elektrik nasıl üretilir? İşte detaylar…

Hidroelektrik Santrali (HES) nedir, özelliği nedir? Hidroelektrik yenilenebilir mi?

Türkiye'de birinci, dünyada beşinci olacak Yusufeli Barajı hizmete alınıyor. Artvin'in Yusufeli ilçesinde Çoruh nehri üzerinde yapılan Yusufeli Barajı ve HES'i ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Hidroelektrik Santralinin (HES) ne olduğu, elektirik üretimine katkısı ile özellikleri en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

HİDROELEKTRİK SANTRALİ (HES) NEDİR?

Elektrik enerjisi üretmek amacıyla kurulan “nehir tipi tesisler”e kısaca HES yani Hidroelektrik Santrali adı verilir. Hidroelektrik Santraller (HES) akan suyun gücünü elektriğe dönüştürürler.

HİDROELEKTRİK YENİLENEBİLİR Mİ?

Üretim süreci esnasında doğal olan süreçlerden faydalanılarak ve üretilen enerjinin tükenme hızından daha hızlı şekilde kendini yenileyebildiği enerji çeşidine ''yenilenebilir enerji'' denir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan Hidroelektrik Santraller (HES) suyun akış hızı ile elde edilen bir enerji türü olarak karşımıza çıkar.

HİDROELEKTRİK SANTRALİ’NDE ELEKTRİK NASIL ÜRETİLİR?

Hidroelektrik enerji; suyun belli bir miktara kadar yükselmesiyle oluşturduğu potansiyel enerji miktarı olarak adlandırılır. Hidroelektrik enerji bir düzenek sayesinde mekanik enerjiye çevrilebilir. Oluşturulan mekanik enerjiyle de elektrik enerjisi oluşması sağlanmaktadır. Tüm bu sahip olunan enerji biçimine hidroelektrik enerjisi adı verilmektedir. Hidroelektrik enerji santrallerinde akan suyun gücünden faydalanılarak elektrik üretilir. Ortaya çıkan enerji miktarı, suyun akış ya da düşüş hızına göre değişir. Yüksekten akan su büyük miktarda enerji taşır. Bu enerji, elektrik enerjisine dönüştürülerek kullanılır.

Haberin Devamı

HİDROELEKTRİK SANTRAL NE ŞEKİLDE ÇALIŞIR?

HES olarak kısa adıyla anılan Hidroelektrik Santraller; enerjinin üretilmesi için kurulan tesislerdir. Suni ya da doğal olarak belirli bir seviyeye gelmiş olan suyun daha düşük olan türbinlere iletilmesi sağlanır. Türbin çarklarının alt kısımlarına hızlı bir şekilde çarpmakta olan su; bu sayede türbin milinin dönmesini sağlamaktadır. Bu düzenek ile jeneratörün çalışması ortaya çıkar ve elektrik enerjisi üretimi yapılır. Bu düzenekler barajlarda elektrik üretmek üzere kurulan bir sistemin düzeneği olarak işler. Bu sistemler bütünü de hidroelektrik santral olarak bilinir.

Haberin Devamı

HİDROELEKTRİK SANTRALİ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ NASIL OLUR?

Yüksek seviyede bulunan su, belirli bir potansiyel enerjiye sahiptir. Hidroelektrik enerji santralleri, bu potansiyel enerjinin suyun belirli bir yükseklikten aşağıya doğru kendi cazibesi ile salınması sonucu kinetik enerjiye dönüşmesi ile elektrik enerjiye çevrilmesi prensibi ile çalışır.