Gazete Vatan Logo

Yönetime el koyma saati 03.00 olacaktı

Kara Kuvvetleri Komuta Harekat Merkezi’ndeki güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerde bazı komutanların gelişmeleri nasıl takip ettiği ortaya çıktı. 20 sayfalık darbe direktifinde yönetime el koyma saati de yer aldı.

Yönetime el koyma saati 03.00 olacaktı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, 15 Temmuz gecesine ait yeni görüntülere ulaşıldı. Darbenin yönetildiği yerlerden biri olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi’ndeki güvenlik kameralarına el konuldu.

Ellerinde silahlar

Soruşturma dosyasına giren görüntülerde harekat merkezinde görevli Tuğgeneral Arif Pazarlıoğlu’nun, darbe girişimini televizyondan izlemesi kameralara yansıyor. Tuğgeneral Alpaslan Çetin, Kurmay Albay Osman Kardal, Kurmay Yüzbaşı Recep Yıldız ve Kurmay Binbaşı Erhan Metin’in harekat merkezinde görüldüğü fotoğraflarda Kurmay Binbaşı Ali Gültekin ve Binbaşı Oğuzhan Konuk’un elindeki makineli silah dikkati çekiyor.

Eski Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu, Tuğgeneral Uğur Şahin, Tuğgeneral Alparslan Çetin, Tuğgeneral Arif Pazarcıklıoğlu, Tümgeneral Baki Kavun, Yüzbaşı Oktay Felekoğlu, Yüzbaşı Bünyamin Tuner, Binbaşı Ahmet Yıldız, Binbaşı Mustafa Duygulu ve Binbaşı Serkan Kılıç, koridorda yürürken güvenlik kamerasına yansıyor. Binbaşı Aziz Onur, yanında bir askerle harekat merkezi koridorlarında görülüyor. Harekat merkezinin girişinde yaralı bir sivil de kameralara yansıyor. Kurmay Albay Mustafa Çiçek, bir grup askerle yaralıyı girişten içeriye alırken görünüyor.

Haberin Devamı

Sıkıyönetim direktifi

Soruşturma dosyasına darbecilere ait 20 sayfalık sıkıyönetim direktifi de girdi. Genelkurmay Başkanlığından tüm kurumlara gönderildiği öğrenilen “gizli” ibareli direktifin ilk maddesinde darbenin gece saat 03.00’te planlandığı görülüyor. Tuğgeneral Mehmet Partigöç ve Kurmay Albay Cemil Turan imzasıyla ve “Harekat Yıldırım” öncelik derecesiyle tüm birimlere gönderilen sıkıyönetim direktifte, “...16 Temmuz 2016 saat 03.00’dan itibaren yönetime el koymuştur” ibaresi yer alıyor. 2. maddede ise “Aynı saatten itibaren tüm yurtta sıkıyönetim ilan edilmiştir” ifadesi kullanılıyor. Sıkıyönetim direktifinin 3 ve 4. maddelerinde darbecilerin sabah 06.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağı uygulamayı planladıkları, derhal görevi üstlenmesi istenilen sıkıyönetim komutanlarına gerekli görülen ilçelere komutan atama yetkisi veriliyor.

Haberin Devamı

Karargah sorumluları

“Gizli” ibareli başka bir yazıda da Tuğgeneral Mehmet Partigöç’ün Genelkurmay, Tuğgeneral Erhan Caha’nın Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Tuğamiral İrfan Arabacı’nın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Kurmay Albay İlhan Karasu’nun Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Tuğgeneral Faruk Bal’ın Jandarma Genel Komutanlığı ve Yüzbaşı Mustafa Şaban Gümüşiğne’nin Sahil Güvenlik Komutanlığı karargahlarında “Karargah Sorumlusu” olarak görevlendirildikleri belirtiliyor.