Gazete Vatan Logo

Yolcu seçmeyi tarihe karıştıran sistem! Bir şehirde taksi sorununu çözdü

Sosyal medyada başta mega kent olan İstanbul, Ankara ve İzmir’deki taksilerle ilgili onlarca şikayet mesajı paylaşılıyor. Yolcuları en fazla çileden çıkaran konu ise kısa mesafe sorunu. Sektör temsilcileri, konuyla ilgili art arda uyarı yaparken, yolcuları bilmedikleri hakları konusunda bilgilendirdi.

Yolcu seçmeyi tarihe karıştıran sistem! Bir şehirde taksi sorununu çözdü

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Yaz sezonu ile birlikte yerli ve yabancı turistlerin de akını ile taksi kullanımı arttı. Büyükşehirler başta olmak üzere pek çok insan taksilerden şikayetçi. İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü verilerine göre, taksi taşımacılığı ile ilgili toplam 49 bin 412 şikâyet yapıldı. Bu şikayetlerden 23 bin 885'i için gerek cezai işlem yapılırken, cezai yaptırım gerektirmeyen şikâyetler için de şoför ve araç sahibine uyarılarda bulunuldu.

En fazla şikayet edilen konuların başında ise taksilerin kısa mesafe bahanesi ile yolcu almaması geliyor. Fakat yasalara göre böyle bir bahaneye yaptırım söz konusu olabiliyor. Bu şekilde yolcu seçtiği tespit edilen taksicilere 2.265 TL idari para cezası ve trafikten men cezası veriliyor. Taksicilere yaptırım yetkisinin İBB’de olduğunu belirten İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, “Biz istiyoruz ki bize yetki verilsin ve artık hiç kimse taksiciden şikayetçi olmasın” çağrısında bulundu. Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkan Vekili Cevdet Kavlak da Ankara’da bu sorunu artık çözdüklerini ifade ederek, “Üç yıldır bizde ‘bindi indi’ uygulaması geldikten sonra sıkıntılar sona erdi” dedi.

Haberin Devamı

EYÜP AKSU: YETKİ BİZDE OLMALI

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, herhangi bir olumsuz durumda taksicilere yönelik bir yaptırım güçlerinin olmadığını ifade ederek, “Bütün yetki İBB Toplu Ulaşım Müdürlüğü'nde. Biz istiyoruz ki bize yetki verilsin ve artık hiç kimse taksiciden şikayetçi olmasın” dedi.

“Bu işin mutfağında biz varız, denetimi de biz yapmalıyız” diyen Aksu, “Yetkililer gereğini yapmadığı zaman bile biz karalanıyoruz. Bir kişinin yaptığı hata tüm taksicilere mal ediliyor. Bu nedenle bir taksici yakına gitmiyorsa, yolcu seçiyorsa, taksi metre açmıyorsa, kaba davranıyorsa, kabahatler işliyorsa bu konuda yaptırım uygulama yetkisi bizde olmalıdır” ifadelerini kullandı.

“YOLCU AYRIMI YAPILAMAZ”

Taksicilerin kısa mesafe ya da uzun mesafe diye yolcu ayıramayacağını söyleyen Aksu, “Denetim gücümüz olması lazım, yaptırım gücümüz olması lazım. Örnek veriyorum büyük bir kabahat işlediyse meslekten ihraç etmeliyiz ama basit bir kabahatse uyarmalıyız. Aynı konuda üç kez kabahat işlediyse bu kez meslekten ihraç etmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Yaşanılan olumsuzluklara karşı yolculara uyarılarda bulunan Aksu, “Yaşadıkları sorunları bize hemen iletsinler, biz gelen şikayetleri belediyeye ve İstanbul Sanatkarlar Odası'na iletiyoruz. Adli ve idari işlem yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

CEVDET KAVLAK: MÜŞTERİ SEÇMEYİ SONA ERDİRDİK

Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkan Vekili Cevdet Kavlak da Ankara’daki taksici esnafında çok sık müşteri seçme gibi bir durumla karşılaşmadıklarını ifade ederek, “Bazen müşteriler kısa mesafeye bindikleri zaman, esnafta memnuniyetsizlik oluyordu. Üç yıldır bizde ‘bindi indi’ uygulaması geldikten sonra şu an o sıkıntılar da sona erdi. Bununla ilgili şikayetler geldiği takdirde gerekli yasal çerçeve içerisinde bahsi geçen ticari taksiye gerekli cezai işlemi uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı