Gazete Vatan Logo

Uğur Kutay kimdir, ne dedi? Yıldız Teknik Üniversitesi Kutay'a Hz. Muhammed’e ve İslam’a hakaretler ettiği iddiasıyla soruşturma açıldı!

Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki bazı öğrenciler, Peygamber Efendimize hareket ettiği iddiasıyla YTÜ Öğretim Üyesi Uğur Kutay’ı hedef aldı. Söz konusu gelişmelerin ardından Uğur Kutay ne dedi, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Uğur Kutay kimdir, aslen nerelidir, kaç yaşında, Peygamberimize hakaret mi etti? Sorularına yanıt aramaya başladı.

Uğur Kutay kimdir, ne dedi? Yıldız Teknik Üniversitesi Kutay'a Hz. Muhammed’e ve İslam’a hakaretler ettiği iddiasıyla soruşturma açıldı!

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde akademisyenlik yapan Uğur Kutay'a ilahiyatçı İhsan Şenocak ve öğrencileri derste paylaştığı görüşler nedeniyle 'dini değerlere hakaret' suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan YTÜ Öğretim Üyesi Kutay'a karşı bir bildiri yayınladı. Peki, Yıldız Teknik Uğur Kutay ne dedi? Uğur Kutay kimdir, aslen nerelidir, kaç yaşında?

Yıldız Teknik Uğur Kutay ne dedi?

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Üyesi ve BirGün yazarı Uğur Kutay, iddiaya göre 5 Aralık Pazartesi günü "Senaryo Yazımı" dersi sırasında bir grup öğrenciyle tartışma yaşadı. Şikayet edilen Kutay hakkında üniversite yönetimi tarafından ‘dini değerlere hakaret’ suçlamasıyla soruşturma açıldı.

Soruşturma kapsamında Kutay’ın derslerine ara verilirken YTÜ öğrencileri, Kutay’ın tarihi alıntılar yaparak ders anlattığını belirterek, "O sırada ve ‘anlatının’ tamamını dinlememiş bir öğrenci söylenenleri hakaret ve Kutay’ın şahsi fikirleriymiş gibi yansıttı" ifadelerini kullandı.

Söz konusu olayın ardından YTÜ'de öğrenci olmadıkları iddia edilen bir grup, okul içinde yürüyüş gerçekleştirdi. Üzerinde salavat-ı şerife yazılı pankartla yürüyen öğrenciler, Kutay'ı istifaya davet etti.

Haberin Devamı

İlahiyatçı ve yazar İhsan Şenocak, Kutay'a karşı bildiri yayınladı. Bildiride, "Ey tescilli kafir Uğur Kutay, zerre kadar haysiyetin varsa ceddimiz Sultan Fatih'in fethettiği şehrimizden defol" ifadeleri yer aldı. 

Kutay’ın Senaryo Yazımı dersinde müfredat dışı konulara girdiği, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (SAV) ağır hakaretler ettiği iddia edildi.

Sabah’ın haberine göre hakaret olayının 5 Aralık 2022 tarihinde yaşandığını belirten, şikâyet dilekçesine imza atan öğrenciler Uğur Kutay için "Yalnızca bu tarihteki derste değil sürekli olarak derslerimizde ders ile uzaktan yakından alakası olmayan konulara girip dini alaya almaktadır ve inananları hedef göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Geçen derslerde Hz. Peygamber'e hakaretlerini sürdüren Kutay'ın hadislerle de dalga geçtiği vurgulandı. Kutay'ın şehit ailelerini ve şehadet kavramına inananları; nekrofi (cesetlere ilgi duyma) hastalığı ile bağdaştırdığının vurgulandığı dilekçede Uğur Kutay ile bir öğrencinin yaşadığı diyalog da dilekçede yer aldı.

Haberin Devamı

Buna göre; "Bir kısım Müslüman olduğunu söyleyenlerin saçma hareketlerine ettiği laflara karşılık bir öğrencinin 'Müslümanların yaptığı saçmalıkları İslam'a atfedemeyiz." sözü üzerine öğrenciye; 'Sen İslam propagandasının dayattığı zekânın bir ürünüsün.' Demiştir. Sınıftaki tüm öğrenciler de bu söylemlere şahittir. Gereğinin yapılmasını arz ederiz" denildi. Sosyal medyada ise bu hakaret olayına çokça tepki yağdı.

Uğur Kutay kimdir?

Uğur Kutay, Fotoğraf, Sinema, Tiyatro, Sanat & Mimarlık, Sanat Kuramı kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır.

Başlıca kitapları alfabetik sırayla; Andrei’in Bakışı Tarkovsky Sineması’nda Psikanalitik-Semiyolojik Açılımlar, Gerçeklik Krizi ve Belgesel Sinema, Gerçeği Öldüren Kamera, Sinema - Politik olarak sayılabilir.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-Tv Bölümü’nde okudu, aynı bölümde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Kutay, Yeterliliğini ise Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden aldı.

Haberin Devamı

 

Kitapları

Andrei'in Bakışı Tarkovsky Sineması'nda Psikanalitik-Semiyolojik Açılımlar,

Gerçeklik Krizi ve Belgesel Sinema,

Gerçeği Öldüren Kamera,

Sinema - Politik