Gazete Vatan Logo

‘Yeniden yargılama’ya mahkemeden ret!

‘Yeniden yargılama’ya mahkemeden ret!

200 Balyoz hükümlüsünün yeniden yargılanma talebi İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkemenin gerekçesinde “Yargılamanın yenilenmesini gerektirecek hiçbir yasal neden gösterilmemiştir” denildi.

Balyoz Davası’nda yargılanan sanıklar geçtiğimiz haftalarda Başbakan Erdoğan’ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın bir gazetede çıkan yazısındaki, “Kendi ülkesinin milli ordusuna kumpas kuranların bu ülkenin hayrına bir iş yapmış olmayacağı” sözleri üzerine yaptığı “yeniden yargılanma” talebinde bulunmuştu. Bu talep dün İstanbul 10. ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.


‘Yeni delil yok’

Talebi, sanıklar hakkında mahkumiyet kararı veren heyet yerine Balyoz Davası’nda karara imza atmayan üç hakim değerlendirirken, heyet öncelikli olarak Yargıtay 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından onaylandığını hatırlattı. Reddetme nedenleri ise şöyle sıraladı: “Yargılamanın yenilenmesi istemini içeren dilekçede yenilenme nedenleri ve bu konudaki deliller gösterilmelidir. Yeni olay ya da delilin yargılanmanın yenilenmesi sebebi olması için aynı zamanda önemli de olması gerekmektedir. Cezanın değiştirilmesi amacıyla yargılamanın yenilenmesi kabul edilemez. Yargılamanın yenilenmesini gerektirecek hiçbir yasal neden gösterilmemişse bu istem kabule değer görülmeyerek reddedilir.”

‘Komplo somut değil’

Sanıkların tüm belgelere ilişkin ‘komplo ürünü’ olduğu yönündeki iddialarında incelendiğini belirten mahkeme heyeti, “Sanıkların bu konuda somut, olgulara dayalı iddiaları bulunmadığı gibi, sanıkların tamamını hedefleyen makul bir sebep, gerekli bir husumet de tespit edilememiştir” dedi. Sanıkların aleyhlerine çok kuvvetli delillerin olduğunu belirten mahkeme, dijital delillerin ele geçirilmesinin ardından kolluk kuvvetlerince değiştirildiği yönündeki iddialarında gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Akdoğan’ın sözleri gerekçe sayılmadı

Yalçın Akdoğan’ın kumpas yönündeki sözlerini daha sonra açığa kavuşturduğunu belirten mahkeme kararında, “Son dönemlerde kamuoyunda yapılan hükümlülerin taleplerine dayanak gösterilen açıklama veya beyanlar mahkememizce yeniden yargılamanın yapılmasını sağlayacak şartları içermemeleri nedeniyle kabul edilebilir nitelikte görülmemiştir” dedi.

Redde itiraz

Yeniden yargılama talebinin reddedilmesinin ardından karara ilk itiraz aynı gün içinde aralarında Tümgeneral Recep Rıfkı Durusoy’un da bulunduğu 11 sanığın avukatı olan Hakan Tunçkol’dan geldi. Avukat Tunçkol, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verilmek üzere İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunduğu 2 sayfalık itiraz dilekçesinde, yeniden yargılanma talebinin reddi kararının hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti. Dilekçede ayrıca ret kararı veren heyetteki isimlere de itiraz edildi.

Haberin Devamı