Gazete Vatan Logo

YAŞ atamalarına balyoz'

Komutanlar 'er' statüsüne düşecek

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin, Balyoz Davası’nda 237 sanık hakkındaki mahkumiyet hükümleri onamasından geçtiğimiz Ağustos’ta alınan Yüksek Askeri Şura kararları da etkilendi. YAŞ’ta, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı görevinden Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk’ün, yardımcılığına atanan tutuklu Korg. Turgut Atman’ın da cezası onandı. Böylece halen Hava Kuvvetleri Komutanlığı Komutan Yardımcısı olan Korg. Atman, er statüsüne düşecek. Korg. Atman’la birlikte diğer Balyoz tutuklusu muvazzaflar Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Tümg. Ayhan Gümüş, Donanma Komutan Yardımcısı Tuğa. Ali Sadi Ünsal ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkan Yardımcısı Tuğa. Şafak Yürekli’nin de mahkumiyet hükmü onandı. Bu komutanların da TSK ile ilişikleri kesilecek. Başta Korg. Atman olmak üzere muvazzaf komutanlardan hizmet süresini dolduranların, emeklilik başvurusu yapmaları bekleniyor.

Beraat edene tam maaş

Beraat eden muvazzafların tutukluluk dönemlerinde 3’te 2 nispetinde aldıkları maaşlarından kaynaklanan farklar kendilerine iade edilecek. Bu askerler artık maaşlarının tamamını almaya devam edecek. Yargıtay’ın mahkumiyet hükmünü bozduğu bir komutan ise dikkat çekti. 2010 yılındaki YAŞ’ta bir üst rütbeye yükselmesine karşın, terfi kararnamesi hükümet tarafından imzalanmayan üç isimden biri olan Tümg. Halil Helvacıoğlu’na, Yargıtay’dan beraat geldi. Helvacıoğlu, terfi kararnamesinin imzalanmaması üzerine, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava açmış, davayı kazanması üzerine de İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınmıştı. Helvacıoğlu, Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki Denetleme ve Değerlendirme Teftiş Başkanvekilliği görevine dönecek.

Hükümete dava açmıştı!

Beraat eden Tümg. Halil Helvacıoğlu terfi kararnamesinin hükümet tarafından imzalanmaması üzerine dava açmıştı. Helvacıoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmıştı.

RÜTBELERİ SÖKÜLECEK, ER İAŞESİ ALACAKLAR...

Cezası onanan muvazzaf ve emekli komutanlar, TSK Personel Kanunu’nun 65’inci maddesi gereği “er” statüsüne düşecek. 65. maddenin h bendinde “Hapis veya ağır hapis cezalarının infazı sırasında subaylar er gibi iaşe edilir. Bunlara maaş ile hizmet ve makamlarına ilişkin ödenek ve tazminatları verilmez” hükmü yer alıyor. Bu madde kapsamında hapis cezası alan ve kararı kesinleşen muvazzaf personel, rütbesine bakılmadan er statüsüne düşecek. Tutuklu muvazzaf askerler ancak hizmet eri tazminatından yararlanabilecek. Bu kapsamda hapis cezası alınan muvazzaf personelin ailelerine, talep etmeleri halinde doğum yardım ödeneği, ölüm yardım ödeneği, tedavi ve cenaze masrafları, yakacak yardımı, giyecek ve yiyecek yardımı yapılacak. Kararın kesinleşmesiyle birlikte hizmet süresini dolduran askerlerin emeklilik için başvurma hakları bulunuyor. Eğer bu komutanlar emeklilik talebinde bulunurlarsa hiçbir tazminat ödemeden hizmet süresini doldurdukları için emekli olabilecek ve emekli maaşlarını alabilecekler. Bu komutanların madalya ve nişanları TSK’ya iade edilecek. Lojmanları kullanamayacaklar.

Generallerin rütbeleri sökülecek, er statüsüyle emekli olmuş sayılacak. Ancak Emekli Sandığı tarafından ödenen maaşlarında bir değişiklik olmayacak. Hapis cezası alan general silahlarını da iade edecek.

Haberin Devamı