Gazete Vatan Logo

Yakalama emirleri kaldırılmadı

Ergenekon davasının firari sanıkları hakkındaki davada savcı Bedrettin Dalan ve Mustafa Bakıcı hakkındaki yakalama emirlerinin kaldırılmasını istedi ancak mahkeme kabul etmedi

Karara bağlanan ve temyiz için Yargıtay’a gönderilen Ergenekon davasında sanıklar Bedrettin Dalan, eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze firari oldukları için dosyaları ayrıldı. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya, Dalan ve Bakıcı’nın avukatları katıldı. Duruşmada söz alan Dalan’ın avukatlarından Azmi Ulu, müvekkili hakkında verilen gıyabi tutuklama ve yakalama kararlarının yasaya aykırı olduğunu belirterek, “Müvekkilimin iddia edilen suçları işlediği hususunda dosyada herhangi bir delil mevcut değildir. İddianame, müvekkilin yakınları ile yaptığı telefon görüşmelerinden ibarettir” dedi. Avukat Ulu, Dalan’ın yakalama kararı ile mal varlığına tedbir konulması kararının kaldırılmasını talep etti.

‘Alçak bir çete’

Bedrettin Dalan’ın diğer avukatı Celal Ülgen de “Bu dava, yargı içine sinmiş alçak bir çetenin kurguladığı bir davadır ve müvekkilim de bu davanın sanığı yapılmıştır. Bu davanın alt yapısı kaymış, belirtilen delillerin hiç bir hukuki değeri kalmamıştır” ifadesini kullandı. Ülgen, davada yüzlerce yıl ceza verilen sanıkların hak ihlali nedeniyle tahliye edildiği ve haklarında hiç bir tedbir uygulanmadığını hatırlattı. Sanıklardan Mustafa Bakıcı’nın avukatı Faruk Emre Akın ise asker bir şahıs olan müvekkili hakkındaki tutuklama kararının kaldırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Hepsi tahliye edildi

Taleplere ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İbrahim Kayapınar, Ergenekon davasında Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararıyla sanıkların tamamının tahliye edildiğini hatırlatarak, yakalama ve gıyabi tutuklama kararlarının kaldırılmasını, tutuklanmayacakları hususunda güvence belgesi verilmesini talep etti.

Yargıtay beklenecek

MAHKEME heyeti, Dalan ve Bakıcı’nın avukatlarının talepleriyle ilgili 18 Ağustos 2014’te ret kararı verildiğini hatırlatarak, kararda belirtilen gerekçelere göre bu aşamada da taleplerin reddine hükmetti. Dalan’ın mal varlığına konulan tedbirin kaldırılması talebini, sanığın savunmasının alınmamış olması nedeniyle reddeden heyet, sanıklar hakkındaki yakalama infazları ile Ergenekon dava dosyasının Yargıtay’dan dönüşünün beklenmesini kararlaştırdı.

Haberin Devamı