Gazete Vatan Logo

Ve CHP masayı devirdi!

Meclis Yeni Anayasa Komisyonu, TBMM Başkanı Kahraman başkanlığında yaptığı 3’üncü toplantıda CHP’liler, ‘Bu komisyonun başkanlığa geçiş komisyonu olmasını istemiyoruz’ demesi üzerine bir daha toplanmamak üzere dağıldı

Ve CHP masayı devirdi!

Yeni Anayasa Komisyonu, İsmail Kahraman Başkanlığı’nda yaptığı 3’üncü toplantıda AK Partilerin ‘Başkanlık sistemini’ gündeme getirmesine tepki gösteren CHP’li üyelerin masayı devirmesiyle bir daha toplanmamak üzere dağıldı.

Toplantıya kimler katıldı?

Meclis Anayasa Mutabakat Komisyonu, dün AK Parti, CHP, MHP ve HDP’den üçer üyenin katılımıyla TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında 3’üncü kez toplandı. TBMM ek binasında yapılan toplantıya, AK Parti’den, TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Balıkesir Milletvekili Namık Kemal Havutça ve Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, MHP’den Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ve Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir katıldı. HDP’den ise Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Mardin Milletvekili Prof. Dr. Mithat Sancar ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan katıldı.

İki toplantıda da anlaşamadılar

Haberin Devamı

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yaptığı iki toplantıda da komisyonun adından yol haritasına kadar herhangi bir konuda uzlaşma sağlanamadı. Yaklaşık 6 saat çalışan komisyonda; AK Parti ve HDP yeni Anayasa yapılması gerektiğini, CHP Anayasa’nın yenilenmesi gerektiğini, MHP ise Anayasa’nın yenilenmesinin mümkün olabileceğini savundu.

Başkanlık tartışması yaşandı

Komisyonun çalışmaları ile ilgili kararlar almak için dün toplanan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, CHP’li üyeler, “Bu komisyonun başkanlığa geçiş komisyonu olmasını istemiyoruz” demesi üzerine çıkan tartışma sonunda bir daha toplanmamak üzere dağıldı. Komisyon üyesi HDP’li Garo Paylan, “Masa dağıldı, komisyon bir daha toplanmayacak” dedi.

Prof. Sancar: Meclis Başkanı bitirdi

MHP’li Üye Mehmet Parsak, “Anayasa Komisyonu Başkanı İsmail Kahraman, zabıtlara geçecek şekilde masanın dağıldığını ifade etti. Sayın Meclis Başkanı’nın yazılı mı, sözlü mü açıklama yapacağını bilmiyorum ama orada zabıtlara geçti” dedi. HDP’li Üye Mithat Sancar ise gazetecilere toplantının nasıl bittiğini açıkladı: “Olay CHP’nin çekilmesi, terk etmesi değil. Usul kurallarında anlaşma sağlanamadı ve Meclis Başkanı Kahraman, bu komisyonun çalışmalarının bittiğini söyledi.”

Haberin Devamı

CHP’li üye Bülent Tezcan ise şunları söyledi: 60 maddeyi mevcut anayasa sistemi içerisinde ele almak istedik. CHP olarak tutumumuzda ısrar ettik. Ön sorunların çözümü konusunda bir mutabakat olmadığını için masadan kalktık. Meclis Başkanı komisyonun çalışamayacağını ilan etti.

AK Parti’nin yeni anayasa yapma iradesi sürüyor

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye’nin rejimiyle kimsenin bir derdinin olmadığını ancak, yeni bir anayasa yapılması gerektiğini söyledi. Çelik, Yeni Anayasa Komisyonu’nun dağılmasının ardından yaptığı basın toplantısında şunları söyledi: Muhalefet rejim değişiyor havası yarattı. Meclis istediği zaman yeni anayasa yapma hakkına sahiptir. Millet adına yürütülen süreç CHP tarafından sabote edildi. CHP meşru sistemi tartışmaktan kaçıyor, parlamenter sistem ne kadar meşru ise, başkanlık sistemi de o kadar meşrudur. ‘Ben masaya oturmam’ tavrını tanımayız. AK Parti’nin yeni anayasa yapma konusunda iradesi çok güçlü şekilde devam ediyor.

Haberin Devamı