Gazete Vatan Logo

Vakıf müfettişleri ‘Kapatılmasın’ dedi!

Vakıf müfettişleri ‘Kapatılmasın’ dedi!

İzmir’de polis kurşunuyla ölen Baran Tursun’un adına kurulan İnsani Yardım Vakfı’nın kapatılması için Emniyet, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurmuştu. Vakıf müfettişleri hazırladıkları raporda kapatılma istemini reddetti.

Baran Tursun’un ölümü ardından baba Mehmet Tursun ise, oğlu ve yakınlarını kaybeden diğer aileler için mücadele etmek amacıyla Baran Tursun Uluslararası, Dünya Ölçeğinde Silahsızlanma, Yaşam hakkı, Özgürlük, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Vakfı’nı (BARANSAV) kurdu. Vakıf, genel olarak Türkiye genelinde, polisin karıştığı olaylarda yakınlarını kaybeden aileler için çalışmalar yürüttü. Bu çalışmalarını da basın toplantıları ve Vakıf adına kurulmuş olan internet sitesi üzerinden paylaştı.

Takipsizlik çıkmıştı

İnternet sitesinde yer alan haberlerden dolayı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Karşıyaka Cumhuriyet Savcılığı’na Vakıf Başkanı Mehmet Tursun hakkında, ’Emniyet teşkilatı ve çalışanlarını, kamuoyu önünde hedef göstermek ve suç isnat etmek’ suçlamasıyla şikayette bulundu. Ancak bu şikayet için savcılık takipsizlik kararı verdi. Bir süre sonra İçişleri Bakanlığı adına Emniyet Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yazı gönderdi. Kapatma isteğindeki gerekçede, vakfın yayımladığı raporlarla ve Mehmet Tursun’un açıklamalarıyla, emniyet teşkilatı ve çalışanlarının, kamuoyu önünde hedef gösterilmesi ile suç isnat edilmesi gerekçeleri yer aldı.

Haberin Devamı

‘Küçük düşürme yok’

Ancak başvuruyu inceleyen Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri, vakfın kapatılmasına bir gerekçe görülemediğinin altı çizildi. Raporun sonuç bölümünde ise; vakfın hazırladığı raporun görsel ve yazılı basında yer alan bilgilerini derlenmesinden ibaret olduğu, emniyet ya da başka kuruluşları aşağılamaya dönük, herhangi bir ibare ve yoruma rastlanmadığı belirtildi.

‘Dur ihtarına uymadı’ diye...
İzmir’de 7 yıl önce polisin ’dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle Baran Tursun’un da içerisinde bulunduğu araca arkadan ateş açıldı. Yapılan araştırmada, Baran Tursun’un ölümüne neden olan tabancayı polis memuru Oral Emre Atar’ın kullandığı ortaya çıktı. Yaklaşık 1.5 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan polis memuru Oral Emre Atar, Karşıyaka 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Bıraksınlar acımızı yaşayalım
Vakıfın bu rapor sonrasında artık kapatılamayacağını açıklayan BARANSAV Başkanı Mehmet Tursun, sonuca sevindiklerini, böyle bir rapor beklediklerini ancak yine de bir hukuksuzluk ile karşılaşabilecekleri olasılığına karşı böyle biri rapor çıkmasına sevindiklerini söyledi: “Bizim siyasal bir amacımız yoktur, mağdur aileleri bir araya getirmek istiyoruz. Devlete karşı bir durumumuz yok. Mağdur ailelerle dayanışmayla yardımcı olduğumuz için bu emniyeti rahatsız etmektedir. Emniyet bizim yakamızı bıraksın, siyasi değilim, devlete, polise karşı bir düşmanlığımız yoktur. Bıraksınlar acımızı yaşayalım.”

Haberin Devamı