Gazete Vatan Logo

Ucuz konut, kredi kartı borçları ve fahiş fiyatlar... Tüm Türkiye'nin gözü kabine toplantısında!

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Ukrayna’dan tahıl sevkiyatına ilişkin son durum kabinenin öncelikli gündem maddesi olacak. Toplantıda ekonomi ve dış politikadaki gelişmeler ele alınacak.

Ucuz konut, kredi kartı borçları ve fahiş fiyatlar... Tüm Türkiye'nin gözü kabine toplantısında!

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Kabinede kredi kartı borçları nedeniyle takibe düşenler ile dar gelirlilerin ev sahibi olabilmesine yönelik destekler konuşulacak.

GELİRE GÖRE SEÇENEK
Toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı paketler hakkında detaylar ele alınacak.

* Bu kapsamda kredi kartı ve kredi borçlarını ödeyemeyen dar gelirli vatandaşlara yönelik yapılandırma, borç erteleme gibi seçenekler masada olacak. Son kararı Erdoğan’ın vereceği düzenlemede ekonomik sıkıntı nedeniyle borçlarını ödeyemeyen dar gelirlilerin gelirine göre sunulacak seçeneklerle elinin rahatlatılması öngörülüyor.

* Artan konut fiyatları ve krediler nedeniyle konut sahibi olamayan dar gelirlilerin durumu da bugünkü kabinede ele alınacak başlıklar arasında yer alacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı düzenlemeyle öncelikle 81 ilde ayrı ayrı konut talepleri belirlenecek. Yapılacak tespitlerin ardından 81 ilin ihtiyaçlarına göre TOKİ öncülüğünde sosyal konutlar inşa edilecek.

Haberin Devamı

MALİYETİNE KONUT
* Bu kapsamda talebin fazla olduğu illerde daha fazla sosyal konut inşa edilecek. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi konut talebinin hızlı arttığı illere öncelik verilecek.

* Hazine arsalarının ev yapma şartıyla dar gelirli vatandaşlara tahsis edileceği düzenlemeye göre hiç evi bulunmayan, geliri 10 bin lirayı aşmayan dar gelirlilere, uygun fiyat ve 20 yıla kadar uzun vadelerle kredi verilmesi öngörülüyor.

* Projede devlet desteğinin azami şekilde verilmesi, şehit ve gazi yakınlarının yanı sıra emekliler ve yeni evlenecek çiftlerin önceliklendirileceği de belirtiliyor.

* Düzenlemeden yatırım için projeye girmek isteyenler veya ev sahibi olanlar faydalanamayacak.

* Dar gelirlinin maliyetine ev sahibi olacağı düzenlemeyle özellikle büyük şehirlerde artan arza bağlı olarak yüksek fiyatların dizginlenmesi de öngörülüyor.


KREDİ KARTI BORÇLARI İÇİN 3 FORMÜL
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bugün yapılacak Kabine toplantısının gündemindeki en önemli başlık takibe düşen kredi kartı borçları ve kredi borçları olacak. Borçları takibe düşen dar gelirlileri kurtaracak 3 formül Kabine’de masaya yatırılacak. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak duyurulan 81 ilde 150 bin sosyal konut inşasının da, gündemdeki bir diğer önemli başlık olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Takibe düşen dar gelirli borçlarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın yaptığı ortak çalışma, Kabine’de ele alınacak. İki bakanlığın yaptığı çalışma, borcundan dolayı takibe düşmüş, icralık olmuş dar gelirli tüketicileri kapsayacak.

NELER DÜŞÜNÜLÜYOR?
Üzerinde çalışılan 3 formül borç öteleme, yeniden yapılandırma ve takip süresinin uzatılması olarak sıralanırken, son kararı Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek.

BDDK’nın sorunlu kredileri takibe atma süresi esnekliğinin tamamen uygulamadan kalkmasıyla birlikte ocakta bireysel kredi ve kart borcundan takibe düşenlerin sayısı üçe katlandı. Geçen yıl ocakta 73 bin kişi kart ve kredi borcundan takibe düşerken bu yıl sayı 222 bine çıktı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 55 artışla 30.5 milyar lira oldu. Takibe düşenlerin sayısı da yılın ilk 5 ayında 403 binden 748 bine çıktı. Takipteki krediler hariç bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda yaklaşık 1.6 milyon kişi artarak 36.1 milyon kişiye ulaştı. Borçlu kişilere ait ortalama kredi bakiyesi ise 31 bin 500 lira oldu.

Haberin Devamı

ERDOĞAN DUYURACAK
Kabinede başta fahiş fiyat artışları olmak üzere yüksek enflasyona karşı alınabilecek yeni tedbirler de görüşülecek. İlgili bakanların ekonomideki son gelişmeler konusunda bilgilendirmede bulunacağı toplantıda terörle mücadele operasyonları da masada olacak. Kabinede görüşülen başlıkları Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından yapacağı Millete Sesleniş konuşmasıyla kamuoyuna duyuracak.

Haberin Devamı

SOÇİ’DE PUTİN’LE TOPLANTI
Kabinede bugün Ukrayna’dan ilk geminin yola çıkmasına kesin gözüyle bakılan tahıl koridorunun işleyişi ve cuma günü Soçi’de gerçekleşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasındaki görüşmenin hazırlıkları da ele alınacak.