Gazete Vatan Logo

Tutuklu vekillere çözüm komisyonu

AK Parti, CHP ve BDP tutuklu ve hükümlü milletvekilleri sorununu kalıcı biçimde çözecek düzenlemeyi hazırlamak üzere ortak komisyon kurmak için anlaştı. MHP’nin “yokum” dediği komisyon ilk toplantısını 6 Ocak Pazartesi günü yapacak. AK Parti’den Doğan Kubat, CHP’den Atilla Kart ve BDP’den Hasip Kaplan’ın görev yapacağı komisyon hem tutuklu hem de MHP’li Engin Alan ve HDP’li Sebahat Tuncel gibi cezası onanan vekilleri de kapsayacak kalıcı bir düzenleme için çalışma yürütecek. Anayasal mı yoksa yasal bir düzenleme mi yapılacağı komisyon çalışmaları sırasında netleşecek. Komisyonun ortak bir metinde anlaşması halinde, yapılan çalışma 3 partinin grup başkanvekilleri düzeyinde ele alınıp, ardından TBMM Başkanlığı’na sunulacak.

Meclis yeni yılın ilk mesai gününde 24. döneme damga vuran “tutuklu milletvekilleri” sorunun çözümü için yoğun bir temas trafiğine sahne oldu. İlk olarak AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, konuya ilişkin ortak bir çalışma yürütmeye nasıl baktıkları ve nasıl bir çözüm formülü düşündüklerine ilişkin muhalefet grup başkanvekilleriyle telefon görüşmesi yaptı. MHP Sebahat Tuncel ve Abdullah Öcal örneğini vererek “teröristleri kurtaracak formüle alet olmayacağını“ belirterek, AK Parti’nin görüşme talebini reddetti.

MHP: Bizi bu işe alet etmeyin

Ünal ile görüşen MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, “Hedef Alan’ı da kurtarmaksa 2,5 yıldır bu düzenlemeyi neden yapmadınız? Sebahat Tuncel başından beri serbest ama Alan cezaevinde. Sayın Alan da takas işlemine karşı olduğunu söyledi. Teröristlerin cezaevinden çıkmasını sağlayacak bir düzenlemede biz yokuz” dedi.

Çiçek köklü çözüm istedi

Ünal’ın görüştüğü CHP ve BDP’lilerden ise “Alan ve Tuncel’i de kapsayacak şekilde her türlü çözüm formülüne açığız” mesajı geldi. Ünal’ın muhalefet ile teması sürerken, BDP Grup Başkanvekillerini kabul eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “günü kurtaran değil köklü çözüm olmalı” diyerek başkanvekillerinin acil biraraya gelmesini istedi. Çiçek’in mesajının ardından ortak çalışmada yer almayacağını açıklayan MHP dışındaki 3 partinin başkanvekili Meclis’te biraraya geldi.

BAŞKANVEKİLLERİ, KOMİSYONU KURDU

BDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın katıldığı görüşmede, üç partinin hukukçu vekillerinden oluşan bir komisyon kurulmasına karar verildi. Komisyonda, AK Parti’den Grup Yönetim Kurulu ve TBMM Adalet Komisyonu üyesi Doğan Kubat, CHP’den Atilla Kart ile BDP’den de Hasip Kaplan görev yapacak. Konuya ilişkin BDP’den yapılan açıklamada, “Komisyon Pazartesi günü biraraya gelerek, hem tutuklu vekiller hem de yargılanan, cezası onaylanan vekillerle ilgili kalıcı bir çalışma yapacak. Çalışma daha sonra Grup Başkanvekilleri düzeyinde ele alınacak ve Meclis Başkanı’na sunulacak” bilgisine yer verildi.

Haberin Devamı