Gazete Vatan Logo

Türkiye ve Rusya'nın ilk ortak devriyesi tamamlandı! 4 saat sürdü..

Rus askeri unsurları ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye sınırında 10 kilometre derinlikte ilk ortak devriyesi tamamlandı. Kara devriyesi 4 saat sürdü.

Türkiye ve Rusya'nın ilk ortak devriyesi tamamlandı! 4 saat sürdü..

Türk ve Rus askerlerinin Suriye'nin Derbesiye bölgedesinde gerçekleştirdiği ilk ortak kara devriyesi tamamlandı. Devriye yaklaşık 4 saat sürdü. Suriye'de "güvenli bölge" uygulamaları kapsamında Türk ve Rus askerlerince Fırat'ın doğusunda ilk ortak kara devriyesi saat 12.00'da başladı. Mardin'in Kızıltepe ilçesinin 20 kilometre batısındaki Sevimli köyü mevkisinden Türk bayraklı zırhlı araçlardan oluşan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) konvoyu, ortak kara devriyesine katılmak için sınırı geçerek Rus askeri konvoyuyla buluştu.

TSK ve Rus unsurları, Derbesiye kırsalında kara devriyesi gerçekleştiriyor. Sınırın sıfır noktasındaki gelişmeleri çok sayıda basın mensubu takip etti. Devriye 4 saat sürdü ve saat 16.00'da tamamlandı.
Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından, Barış Pınarı Harekatı'ndaki gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenlendi.
DEVRİYEYE 8 ZIRHLI KATILIYOR
Soçi mutabakatı kapsamında Türkiye-Rusya arasındaki ilk kara devriyesinin bugün 12.00'de başladığını belirten Denizer, "Devriye, Barış Pınarı Harekatı Bölgesinin doğusunda, 1 insansız hava aracı refakatinde 8 zırhlı aracın katılımıyla gerçekleştiril" dedi.
“DİĞER BÖLGELERDE DE DEVRİYELER YAPILACAK”
Fırat'ın doğusunda Türkiye-Rusya ortak kara devriye faaliyetleriyle ilgili soruları yanıtlayan askeri kaynaklar, "En üst düzeyde alınan kararların, sahaya askeri anlamda uygulanması için Rus muhataplarla görüşmelerimiz sürüyor. Bugün başlayan ilk devriye, Resulayn'ın 40 km doğusu ile Kamışlı'nın 30 km batısı arasında kalan bölgede gerçekleştiriliyor. Mutabakata göre diğer bölgelerde de ilerleyen günlerde devriyeler yapılacak" dedi. "Devriyelerin amacı, sahada YPG/PKK unsurlarının çekilip çekilmediğini tespit etmektir" diyen askeri kaynaklar, "Keşifler yapılacak, 30 km içindeki durumu göreceğiz" dedi.
“TEL TAMER’E OPERASYON YOK”
Resulayn'ın güneyindeki Tel Tamer bölgesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Suriye Rejim askerleri ile çatışdığına yönelik iddialara yanıt veren askeri kaynaklar, "Rejimle bire bir çatışma gerçekleşmedi. Tel Tamer'de bir operasyonumuz yok. TSK tarafından Tel Tamer'e atılan bir mermi yok" dedi. İstenmeyen çatışmalardan kaçınmak için, sahada Rus muhataplarla da sürekli koordine içinde olduğu vurgulandı.
“GEREĞİ YAPILIR”
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine karşılık gelen Ayn El Arap'ta (Kobani) YPG/PKK'ya ait flama ve bayrakların hala bulunduğu belirtilmesi üzerine kaynaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamalarına değinerek, "Sahada durum değerlendirilip gereği yapılır" dedi.
TSK konvoyu, devriyenin tamamlanmasının ardından sınır hattına döndü.
Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; "Rusya Federasyonu ile 22 Ekim 2019 tarihinde Soçi’de varılan mutabakat çerçevesinde taktik ve teknik hususları görüşmek üzere ikinci Rus Askeri Heyeti’nin bugün Ankara’ya gelmesi planlandı." denildi.

Haberin Devamı