Gazete Vatan Logo

‘Tüm dünya birleşsin’

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Tanzanya ziyaretinde, Birleşmiş Milletler’de (BM) daha adil bir mekanizma kurulması yönündeki eleştirilerini yineledi ve dünyaya birleşme çağrısı yaptı

‘Tüm dünya birleşsin’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Türkiye-Tanzanya iş forumunda konuştu. “Dünyanın beşten büyük olduğu gerçeğini dile getirmeyi sürdüreceğiz” diyen Erdoğan özetle şu mesajları verdi:

‘Afrika sömürüldü’

“Dünyayı 5 ülkenin iki dudağı arasına terk edemeyiz. Dünyada daimi üyelerin içerisinde Türkiye’de olacak, Tanzanya’da olacaktır. Yıllarca şu Afrika sömürülmedi mi? Bu Afrika’nın altını, elması, bakırları bunlar buralardan sömürülüp, alıp götürülmedi mi? Köle ticareti buralardan yapılmadı mı? Öyleyse acaba bütün bu olaylar karşısında dünya, Batı sessiz kalmadı mı?”

20 üye görev yapsın

“Biz diyoruz ki, gelin tüm dünya birleşelim, dünya 5’ten büyüktür diyelim, BM’nin 193 üyesi arasında herkes daimi üyeler arasında dönerli bir şekilde yerini alsın ve orada hepsi temsil yetkisine sahip olsun. Geçici ve daimi üyeler, bu ayrım kalksın. 2 yıl 20 üye görev yapsın, ondan sonra diğerleriyle devam. 20 üye mi olacak, ondan sonra 10’u değişsin diğer 10’uyla devam. Ondan sonra bir diğer 10’u değişsin diğerleriyle devam. Bunu yapmaya mecburuz. Bunu yaptığımız anda göreceksiniz dünyanın kaderi çok daha farklı bir şekilde değişecektir.”

Haberin Devamı

Yardımda birinciyiz

“Sadece Afrika’nın sesi olmakla kalmıyoruz. Afrika’nın sorunlara en iyi çözümün dışarıdan değil, bu topraklardan çıkacağına inanıyoruz. Türkiye diplomatik desteğin yanında Afrika’ya yapılan teknik ve insani yardımlarda en ön saflarda yer alıyor. Dünyada en az gelişmiş ülkelere destekte birinci sırada Amerika, ikinci sırada İngiltere, üçüncü sırada Türkiye var. Milli gelire oranla hesapladığımızda birinci sırada Türkiye, ikinci sırada Amerika var.”

Tamtam çaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli ile eşi karşıladı. Erdoğan, bir ara Magufuli ile ‘tamtam’ çaldı.

Tanzanya ile 9 anlaşma

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Afrika turunun ilk durağı olan Tanzanya ile 9 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı. Erdoğan ile Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli huzurunda Devlet Başkanlığı Sarayı’nda imzalanan anlaşma ve mutabakat zaptları şöyle: Türkiye ile Tanzanya arasındaki ‘Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması’, ‘Kalkınma İşbirliği Anlaşması’, ‘Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması’, ‘Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında Mutabakat Zaptı’, TRT ile Tanzanya Ulusal Televizyon ve Radyo Kanalı arasında ‘işbirliği protokolü’, Dışişleri bakanlıkları arasında ‘işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı’, ‘Turizm Mutabakat Muhtırası’, KOBİ Geliştirme ve Destekleme ‘işbirliğinin geliştirilmesi hakkında mutabakat zaptı’, Tanzanya Havayolları Şirketi (ATCL) ile Türk Hava Yolları (THY) arasındaki ‘işbirliği mutabakat muhtırası’ imzalandı.

Haberin Devamı

‘Tarihimizde sömürgeclik yok’

“Bizim tarihimizde asla sömürgecilik lekesi yoktur. Atalarımız ne burada ne diğer bölgelerde emperyalist amaçlarla hareket etmemiştir. Türk Milleti’nin Afrika’ya olan ilgisi çıkara değil gönül bağlarına dayanır. Afrika’nın 54 ülkesinden 4 bin 500 öğrencisi ülkemizde eğitim görüyor, bu öğrencilerin tüm masrafları ülkemizden karşılanıyor. Afrika ile ilişkilerimize kazan kazan felsefesiyle yaklaşıyoruz.”

Haberin Devamı

FETÖ uyarısı

Tanzanya ziyaretinde ülke yönetimine FETÖ uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, örgütün ‘insanı yardım, eğitim ve ticaret’ kisvesi altına çeşitli ülkelerde yapılandığını ifade etti. FETÖ’nün faaliyet yürüttüğü tüm ülkeler için ‘tehdit’ olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bu sinsi terör örgütünün Tanzanya’da da uzantıları olduğunu biliyoruz. Tanzanya’daki yapılanmalarına ilişkin gereken önlemleri Cumhurbaşkanı Magufuli ile ele aldık. Benim sizden bir ricam olacak. Adının içinde Türkiye geçen ve bizimle hiçbir bağları olmayan, büyükelçiliğimiz tarafından tanınmayan hiçbir kuruluşa, özellikle de iş adamları derneklerine itibar etmeyin” dedi.