Gazete Vatan Logo

TÜBİTAK’tan süper sistem!

TÜBİTAK geliştirdi x-ray cihazlarının yerini alacak. 10 metre uzaktan bile...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Türk mühendislerin geliştirdiği, x-raydan daha üstün sistem, 10 metre uzaklıktan bile silah, bıçak ve bomba taşıyanları tespit edecek” dedi.

Türkiye, x-ray sistemini rafa kaldıracak yeni sistem geliştirdi. Bomba, silah, bıçak ve uyuşturucu taşıyanlar, 10 metre uzaklıktan tespit edilebilecek. Yeni sistem, birçok olayda x-ray cihazlarını sorunsuz geçerek, yakalanamayan Glock türü hayalet silahlara karşı da çözüm olacak. Askeri bir sistem olması ve gizlilik niteliği taşıması gerekçesiyle hakkında çok fazla detay verilmeyen sistemi TÜBİTAK geliştirdi.

Gelişmeyi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün açıkladı. Ergün, Türk mühendisler tarafından geliştirilen yeni sistemin, x-ray cihazlarından daha üstün özellikli bir sistem olduğunu belirtti. Uzaktan algılama olarak bilinen sistemle, bomba, silah, bıçak ve uyuşturucu taşıyanların 10 metre uzaklıktan tespit edilebileceğini anlatan Ergün, cihazın hem sivil hem de askeri tesislerde kullanılabileceğini söyledi. Bakan Ergün, ayrıca yeni sistemin insan sağlığı üzerinde hiçbir zararının bulunmadığını da söyledi.

10 metreden görüntü alıyor

Bakan Ergün’ün verdiği bilgileri göre, sivil ve askeri tesislerin girişlerinde insan üzerinde gizlenmiş tehlikeli maddelerin tespiti amacıyla Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge Teknoloji Dairesi Başkanlığı ile TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü, Uluslararası Yüksek Teknoloji Laboratuvarı ve BİLKENT NANOTAM arasında başlatılan proje ile Terahertz Görüntüleme Sistemi geliştirildi.

Türk mühendislerin geliştirdiği sistemde “terahertz” teknolojisinin kullanıldığını ifade eden Bakan Ergün, “Sistemle 10 metre uzaklıkta 3 santimetre çözünürlükte görüntü alınacak. Elde edilecek görüntüyle üzerinde silah, bıçak ve bomba gibi tehlikeli obje taşıyanlar güvenli bir uzaklıktan tespit edilecek. Bunun yanında savunma sanayi, ulusal güvenlik, havacılık ve uzay sanayisinde kullanılan fiber kompozit malzemelerin üretim öncesi kalite ve homojenite kontrolü, biyoloji ve sağlık bilimleri, tahribatsız ölçümlendirme, gıda ve tarımsal ürünlerin kalite kontrolü yapılabilecek. Uyuşturucu ve yasa dışı kimyasal malzemelerin tespiti de 10 metreye kadar yapılabilecek” dedi.

SAĞLIĞA ZARARI YOK

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, 2015 yılında teslim edilecek sistemin diğer teknolojilere göre üstün yönlerini açıkladı: “Sağlık için zararsız olması ve güvenli bir mesafeden görüntü alabilmesi nedeniyle hamile bayanlar ve çocuklara yönelik de kullanılabilecek.”

Haberin Devamı