Gazete Vatan Logo

Tsunami nedir? Tsunami nasıl oluşur? Deprem tsunamiye neden olur mu?

Kandilli Rasathanesi’nden Tsunami uyarısı! Marmara'da 7 büyüklüğünde deprem olma ihtimali üzerine uyarı yapan Enstitü müdürü Prof. Dr. Haluk Özener Marmara kıyılarında 2,5 metrelik tsunami olabileceğini söyledi. Peki, Tsunami nedir? Tsunami nasıl oluşur? Deprem tsunamiye neden olur mu? Büyük İstanbul depremi olur mu? İşte detaylar…

Tsunami nedir? Tsunami nasıl oluşur? Deprem tsunamiye neden olur mu?

Kandilli Rasathanesi’nden deprem ve tsunami uyarısı! ! Marmara'da 7 büyüklüğünde deprem olma ihtimali üzerine uyarılarda bulunan Prof. Dr. Haluk Özener depremin Marmara kıyılarında 2,5 metrelik tsunamiye neden olabileceği konusunda uyardı. Peki, Tsunami nedir? Tsunami nasıl oluşur? Deprem tsunamiye neden olur mu? Büyük İstanbul depremi olur mu? İşte detaylar…

MARMARA’DA TSUNAMİ OLACAK MI?

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener Türkiye'de deprem riskleri konusunda farkındalık yaratmak ve depreme karşı alınacak tedbirleri hatırlatmak amacıyla basın toplantısı düzenledi. Olası bir Marmara depreminde 2-2.5 metre boyunda tsunami beklendiğini söyleyen Özener, tsunami anında yapılacakları da anlattı. Özener, "Bu yıl deprem etkinliğine baktığımızda sadece Marmara'da 518 tane deprem oldu. Ülkemizin neredeyse tamamına yakınının depremle karşı karşıya olduğunu görebiliyorsunuz. Depremlerden sonra ikincil bir afet de tsunami. Marmara'da olacak tsunamiler, heyelanların yarattığı tsunamiler olacak. Mümkünse kıyıdan uzaklaşarak, daha yüksek rakımlı yerlere çıkarak beklemekte fayda var Marmara'da Uzak Doğu'da olan bir tsunami gibi bir tsunami beklenmiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

TSUNAMİ NEDİR?

Tsunami olarak duyduğumuz terim doğal afet türlerinden biridir. Genellikle okyanus ya da denizlerin tabanında meydana gelen deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi olarak ortaya çıkar. Ortaya çıkan tehlike durumuna Tsunami adı verilmiştir.

TSUNAMİ NASIL OLUŞUR?

Deniz ve okyanus olan bölgelerde daha çok görülen Tsunami olayı, deniz tabanında bir deprem ya da volkan patlaması meydana getirir. Bu durum okyanusun dibindeki suyu yüzeye doğru iterek iki yönde ilerlemesine neden olur. Bunun sonucunda meydana gelen dalgalar suyun çok derin olmadığı bir yere ulaşınca dalgaların hızı kesilir. Ardından azalan dalga iyice yükselir. Bunun sonucunda da Tsunami oluşur.