Gazete Vatan Logo

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafiğe çıkan araç sayısının her geçen gün artması ile birlikte kesilen trafik cezaları da artıyor. Trafik cezası kesilen kişiler, E-Devlet sisteminden cezalarını sorgulayabilirler. E-Devlet sistemi ile trafik cezası sorgulama dışında trafik cezası da ödenebilir. Trafik cezası nasıl sorgulanır? Trafik cezası nasıl ödenir?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafikte araç sürücüleri tarafından trafik kurallarına uyulması gereklidir. Trafik kurallarına uymayan sürücülere trafik cezası kesilir. Trafik cezaları E-Devlet sistemi ile sorgulanarak ödenebilir. E-Devlet sistemi dışında sürücüler, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitelerinden de trafik cezası sorgulaması yapabilirler. Trafik cezaları kredi kartı ya da banka kartı ile ödenebilir.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!

TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi üç farklı şekilde yapılabilir. Trafik cezası kesilenler; E-Devlet sistemi, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitelerinden işlemlerini gerçekleştirebilirler. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri için en çok tercih edilen yöntem E-Devlet sistemidir. E-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama işlemi dışında birçok kamu hizmetine de ulaşım sağlanarak işlem yapılabilir.

E-Devlet sistemi ile trafik cezası sorgulama ve trafik cezası ödeme işlemleri yapmak isteyenler, E-Devlet sistemine giriş yapmalıdırlar. E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra ekranın sol bölümünde yer alan menü üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısına girilir. Burada yer alan hizmet listesi içerisinden ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı ile trafik cezası sorgulanabilir.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması yapmak isteyenler de egm.gov.tr internet sitesine girmelidirler. İnternet sitesine girildikten sonra ‘’Trafik Cezası ve Sorgulama’’ bağlantısı açılır. Açılan ekrandan ad, soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri istenen yerlere yazılır. Bu bilgilerin yazılmasının ardından da son bir yıla ait trafik cezası sorgulama işlemi yapılabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması yapmak için de gib.gov.tr internet sitesine giriş yapılmalıdır. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine girildikten sonra e-işlemler bağlantısından ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümüne girilir. Buradan ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı kullanılarak trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri yapılabilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASINI ERKEN ÖDEYENE İNDİRİM!

Adına trafik cezası kesilen kişiler trafik cezalarını erken öderlerse %25 indirimli olarak ödeme hakkına sahip olurlar. Trafik cezası için sağlanan indirimden yararlanılabilmesi için ceza kesildikten sonra 15 gün içerisinde ödenmesi gereklidir. 15 gün içerisinde ödenmeyen trafik cezaları için %25 indirim hakkından istifade edilemez. Trafik cezasını geç ödeyenler için de gecikme olan her ay için %5 oranında trafik cezası gecikme zammı uygulanır.