Gazete Vatan Logo

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Araç sayısı her geçen gün artmaktadır. Araç sayısının artması sonucunda da trafik kazaları ve sürücülere kesilen trafik cezalarında da artış görülmektedir. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerini de internet üzerinden kolay bir şekilde yapabiliyoruz. İşte trafik cezası sorgulama ve trafik cezası ödeme işlemlerinin tüm ayrıntıları!

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama işlemi yapmak isteyenler için 3 farklı seçenek bulunmaktadır. Bunlar; e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama, Vergi Dairesi Başkanlığı resmi internet sitesinden sorgulama ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden sorgulamadır. Bu sorgulama işlemi yapılan seçeneklerden en çok tercih edileni ve en pratik olanı e-Devlet ile trafik cezası sorgulama işlemidir. e-Devlet ile sorgulama işlemi yapacak olan kişilerin bir e-Devlet şifresine sahip olmaları gerekmektedir. e-Devlet şifresi olmayanlar herhangi bir PTT şubesi aracılığı ile şifrelerini temin edebilirler ve trafik cezası sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

TRAFİK CEZASI ÖDEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

e-Devlet İle Trafik Cezası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

e-Devlet ile trafik cezası sorgulama işlemi gerçekleştirmek için size ait olan e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile birlikte e-Devlet internet sitesi üzerinden giriş işlemi yapmanız gereklidir. Giriş yaptıktan sonra ekranın sol kısmında hizmetler bölümü yer almaktadır. Buradan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı sekmesine tıklanır ve açılan ekrandan ‘’ Denetim İşlemleri’’ menüsünde bulunan ‘’Ceza Sorgulama’’ tıklanır. Açılan ekranda aracın plaka numarasıyla birlikte sizin vergi numaranızı ya da T.C. kimlik numaranızı girmelisiniz. Bilgileri doğru bir şekilde yazdıktan sonra araca ait olan bir trafik cezası olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Belirli aralıklarla sorgulama işlemini yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü trafik cezası olan araçların muayeneleri yapılmaz ve daha fazla ücret ödemeniz gerekebilir. Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için sorgulama işlemi önem arz etmektedir.

Haberin Devamı

e-Devlet Sisteminden Trafik Cezası Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Trafik cezasını ödemek için e-Devlet sistemi ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi kullanılabilir. e-Devlet ile ödeme yapmak istiyorsanız sistemde yer alan hizmetler menüsünden Gelir İdaresi Başkanlığı(GİB) kısmından ‘’Ceza Ödeme’’ bağlantısına tıklamalısınız. Bu bağlantıya tıkladıktan sonra GİB’in internet sitesine yönlendirilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfada, aracın plakası ve aracın bulunduğu vergi dairesi gibi bilgiler yer almaktadır. Otomatik olarak doldurulmuş bilgiler dışında, istenen bilgilerin girişi yapılarak sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Sonrasında da araca ait olan trafik cezası bilgisi ekrana gelir ve kredi kartı ile ödeme işlemi yapılır.

Haberin Devamı

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Adınıza kesilmiş olan trafik cezaları bazen hatalı olarak size gönderilmiş olabilir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında eğer trafik cezasının haksız olarak kesildiğini düşünüyorsanız itiraz dilekçesi yazabilirsiniz. Yazılan itiraz dilekçesini de ilgili olan birime göndermeniz gerekmektedir. İtiraz dilekçeleri için geri dönüşler iki ay içerisinde yapılmaktadır.

Araca kesilen trafik cezalarının ödenmesi için gereli olan bir süre vardır. Bu süre maksimum 30 gün olarak belirlenmiştir. Belirlenen süre içinde cezanın ilgili kişi tarafından ödenmesi gerekmektedir. Eğer trafik cezanızı 15 gün içinde öderseniz size trafik cezasının %25’i oranında bir indirim uygulanır ve cezayı indirimli olarak ödemiş olursunuz.

Haberin Devamı