Gazete Vatan Logo

Trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? Trafik cezalarında indirim!

Trafik cezalarının son zamanlarda artmasıyla birlikte sürücüler de daha fazla trafik cezası sorgulama işlemi yapmaktadır. Trafik cezası sorgulama işlemlerinin online olarak yapılması önemli kolaylıklar sağlar. Online trafik cezası sorgulama ile ödeme ve kurumlardaki yoğunluk da azalır. Son günlerde Maliye Bakanlığı, trafik cezası borcu olanlar ile ilgili önemli bir karar almıştır. Detaylar haberimizde..

Trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? Trafik cezalarında indirim!

Trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Buna bağlı olarak yaşanan trafik kazaları ve kesilen trafik cezaları da artmaktadır. Bu nedenle trafik cezası borcu, trafik cezası sorgulama gibi kavramlarla daha fazla karşılaşıyoruz. Maliye Bakanlığı tarafından afla ilgili olarak bir tebliğ yayınlandı. Buna göre vergi borçları ile trafik cezası borçlarında ciddi oranda indirim uygulanacak. Borçların yeniden yapılandırmasına olanak tanıyan yasa dahilinde borçlu kişiler vergi dairesinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden 30 Haziran’a kadar (30 Haziran’da dahil) başvuruda bulunabilecek.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASINDA BÜYÜK AVANTAJ

Çıkarılan kanun kapsamında 73 milyarlık borç yeniden yapılandırılacak. Af kapsamı, 31 Mart 2017 tarihi öncesinde kesilen ve kesinleşen zamanında ödenmemiş olan borçları kapsıyor. Yasa ile peşin ödeyecek olanlar faizden kurtulacaklar. Örneğin 14 Nisan 2016 tarihinde bir kişi alkollü olarak araç kullanırken yakalanmış ve 844 lira trafik cezası kesilmiş olsun. Bu ceza Mayıs 2017 itibariyle 591 lira faize sahip oluyor. Faiz ile birlikte trafik cezası 1435 liraya çıkıyor. Trafik cezasını ödemek isteyen ve 30 Haziran 2017 tarihine kadar başvuru işlemi gerçekleştirenler 897 lira ödeme yapacak. 53 liralık enflasyon farkı ile 591 liralık faizden kurtulmuş olacak.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR VE ÖDENİR?

İnternet üzerinden trafik cezası sorgulama işlemi için üç farklı seçenek bulunur. Bunlardan birincisi Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ alanından yapılabilir. Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bölümüne girilerek buradan isim, soyisim, doğum yılı ve T.C. kimlik numarası bilgilerini ilgili yerlere yazarak son bir yıl içinde yazılan trafik cezalarını görüntüleyebilirsiniz.

Trafik cezası sorgulama işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesindeki gibi Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de gerçekleştirilebilir. İstenen bilgilerin doldurulması ile trafik cezası görülebileceği gibi site üzerinden trafik cezası ödeme işlemi de yapılabilir.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemi ile de adınıza trafik cezası kesilip kesilmediğini sorgulayabilirsiniz. Sorgulama yapabilmek için E-Devlet sistemine giriş yapılması gerekir. Sisteme giriş yapılabilmesi için de E-Devlet şifreniz olmalıdır. Bu şifreyi herhangi bir PTT şubesine giderek ücret karşılığında temin edebilirsiniz. Şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile giriş yaptıktan sonra ekranın sol üst tarafında yer alan hizmetler menüsünden ilgili bölüme girerek trafik cezası sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Trafik cezası erken ödenirse %25 oranında indirim uygulanır. Trafik cezası indiriminden yararlanabilmek için cezanın kesildiği günden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması gerekir. Böylece trafik cezasının dörtte birinden kurtulmuş olursunuz. 15 gün geçtikten sonra trafik cezası indirimi uygulanmaz.

Haberin Devamı