Gazete Vatan Logo

Suriye’ye nota verdik!

Ankara, Şam yönetimine nota verdi...

Türk askeri uçağının düşürülmesinin ardından soğukkanlı bir süreç izleyen ve diplomasi atağına geçen Türkiye, Suriye’ye diplomatik nota verdi. Davutoğlu’nun yaptığı açıklamalarla Türk kamuoyu bilgilendirilirken, Türkiye’de görev yapan yabancı büyükelçilerle askeri ateşeler de Dışişleri Bakanlığı tarafından brife edildi...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun TRT’de yaptığı açıklama sonrasında Ankara’da hareketli saatler yaşandı. Başbakan Erdoğan’ın muhalefet partilerinin liderleriyle görüşmesi sürerken, sabah 11.00’den itibaren Dışişleri Bakanlığı’nda da yoğun bir trafik oldu. Uçağın Suriye tarafından düşürülmesi konusunda Türkiye’de görev yapan yabancı büyükelçiler ile askeri ateşeler, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik tarafından bilgilendirildi. Üç grup halinde yapılan görüşmelere Arap ülkeleri ile NATO, AB, BM Güvenlik konseyi üye ülkelerinin Ankara’daki temsilcileri katıldı.

Telsiz konuşmaları

Pilotları arama kurtarma faaliyetleri ve olaya ilişkin atılacak adımlar da bu görüşmelerde ele alındı. Yabancı misyon temsilcilerine olayın uluslararası karasularda olduğu özellikle vurgulandı. Yabancı misyon temsilcilerinin, “Türkiye’nin olayın başından bu yana sürdürdüğü soğukkanlı tutum nedeniyle memnuniyet duyduklarını” aktardıkları öğrenildi. Dışişleri’nin büyükelçilere yaptığı bilgilendirmede, harita ve görseller de kullanıldı. Telsiz konuşmaları büyükelçilere dinletilerek, Suriye’nin, “Türk uçağı olduğunu düşürdükten sonra öğrendik” iddiası da çürütüldü. Toplantıda, Türkiye’nin eski Şam Büyükelçisi Ömer Önhon da hazır bulundu. Müsteşar Yardımcısı Çevik daha sonra da BM yetkilileriyle görüşme yaptı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre de, Türkiye, askeri uçağa ilişkin Suriye’ye diplomatik nota verdi.

Suriye’den yeni iddia

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi, Türkiye ile Suriye’nin düşman olmadığını, yaşananların bir kaza olduğunu yineledi. Suriye’nin hükümet yanlısı gazetelerinden El Vatan’a konuşan Makdissi, “Türkiye ve Suriye arasında düşmanlık yoktur, bir siyasi gerginlik vardır” dedi. Suriyeli diplomat Türk uçağının Davutoğlu’nun söylediği gibi eğitim ve test uçuşu yapmadığını, uçağın misyonunun askeri keşif olduğunu iddia etti.

3 pilotu daha kaçtı

Geçen perşembe Suriyeli bir pilotun uçağıyla Ürdün’e sığınmasının ardından dün de ordudan ayrılan Suriyeli üç pilot Ürdün’e kaçtı. Muhalifler, Ürdün sınırındaki askeri birliklerin, Suriyeli üç pilotu aldığını ve Ürdün’ün kuzeyindeki bir askeri kampa naklettiğini söyledi.

Türk jetini özel kuvvetler arıyor

RF-4E tipi ’Phantom’ keşif uçağı ile iki pilotu arama çalışmaları sürüyor. Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetleri’nden 100 asker ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın sualtı taarruz (SAT) ve sualtı savunma (SAS) komandoları Suriye’nin 8 mil açığında, derinliği bin metreyi bulan bölgede aralıksız arama çalışması yapıyor. Türk jetinin düştüğü yere yaklaşık 9 mil uzaklıkta, en yakın Türk toprağı olan Hatay’ın Samandağ İlçesi’ndeki Çevlik Balıkçı Barınağı’nda, arama-kurtarma çalışmalarına katılan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı hücumbotlar sık sık yakıt ikmali yapıyor. Dün gece Çevlik Balıkçı Barınağı’na yanaşan 2 hücumbot, sabah erken saatlerde yakıt ikmali yapıp, ihtiyaç malzemeleri naklinin ardından sabah erken saatlerde yeniden Akdeniz’e açıldı. Hücumbotların ayrılmasından 3 saat kadar sonra bir sahil güvenlik botu barınağa giriş yaptı. Suriye karasularında 8 mil açıkta düşen savaş uçağının enkazının denizin bin metreyi bulan derinliğinde olduğu, bu nedenle donanımlı bir gemiyle arama çalışmalarının sürdürüleceği bildiriliyor. (Murat KİBRİTOĞLU ADANA)

Haberin Devamı