Gazete Vatan Logo

'Suriye konusunda en şahin isim'

Wall Street Journal, Türkiye ile Rusya arasındaki bağların Suriye konusunda gerildiğini ancak hayati, ticari ve stratejik ilişki nedeniyle bir diplomatik krizin önlendiğini yazdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Perşembe günü Rusya’nın St. Petersburg kentinde başlayacak olan G-20 Zirvesi’ne, Suriye ile ilgili tartışmaların hakim olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Zirvenin, tüm dünyayı şaşırtarak Suriye’ye müdahale için Kongre’ye gitme kararını veren ABD Başkanı Barack Obama için en zor testlerden biri oluşturacağını öne süren Wall Street Journal, Türk yetkililerine dayanarak da Ankara’nın toplantıda Suriye konusunda müttefikleri nezdinde “lobicilik” yapacağını savundu.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, “Dünya Sahnesinde Obama Savaş Strateji İle İlgili Risklerle Karşı Karşıya” başlığını kullandığı haber analizinde Obama’nın Suriye müdahalesi için Kongre’ye başvurma kararı bazı müttefiklerin arasında rahatsızlık yaratırken ABD’nin düşmanlarının Başkan ile alay ettiklerini öne sürdü.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in zirveye evsahipliğini yapacak Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, BM Güvenlik Konseyi’nde “yapıcı” bir tutum takınması için baskı yapacağını kaydeden gazete, Türkiye’nin yaklaşımı ile ilgili olarak da şunları yazdı:

“Son günlerde Şam’da rejim değişikliğini amaçlayan askeri baskınları için çağrıda bulunan Türkiye’nin yetkilileri, Ankara’nın toplantıda Suriye konusunda müttefikleri nezdinde lobicilik yapacağını söylediler ancak diplomatik bir yarar sağlanması konusunda umutlu değildiler.”

“SURİYE KONUSUNDA EN ŞAHİN SESLERDEN BİRİ”

WSJ, Türk Dışişleri Bakanlığından bir sözcünün, Suriye’nin büyük farkla zirvenin en önemli maddesi olacağını ifade ettiğini kaydettiği haberinde “Ülkesinin heyetinin başında bulunacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Suriye konusunda dünyanın liderlerinin arasında en şahin seslerden biridir” iddiasında bulunduktan sonra Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler üzerinde durdu. Gazete şu yorumu yaptı:

“Enerji konusunda bağımlı olan Türkiye’nin, dünyanın en büyük gaz tedarikçisi Rusya ile güçlü ticari bağları, Suriye krizi nedeniyle gerildi. Analistler de, iki ülkenin, şimdiye kadar tam bir diplomatik krizi, Moskova ile Ankara arasındaki hayati ticari ve stratejik ilişki nedeniyle önleyebildiğini söylüyorlar.”

Haberin Devamı