Gazete Vatan Logo

Soruşturmalara çekidüzen

Soruşturmalara çekidüzen

Yeniden yargılama, özel yetkili mahkemeleri düzenleyen Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesi ile dinleme, uzun tutukluluk, soruşturmanın gizliliği gibi konularda yasa değişikliği yapılacak. Bozdağ: “Lafta kalmayacak”

Adalet Bakanlığı’nın, yeniden yargılama, dinlemeler, özel yetkili mahkemeler, soruşturmanın gizliliği konularını da kapsayan bir paket için çalışma yürüttüğü ortaya çıktı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “Dinlemeler dahil, TMK 10 dahil pek çok konuda yapılan eleştirileri dikkate alan, bu çerçevede önemli değişiklikler içeren paket üzerinde çalışıyoruz” dedi.



161 kişi 5 yılı aştı

Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu’nda uzun tutuklulukla ilgili vekillerin yönelttiği eleştirilere kendisinin de katıldığını belirterek “10 yıl gibi süren yargılama yapıp ‘senin suçun, cezan şudur’ diye davaları sonuçlandırılamıyorsak, burada sıkıntı var demektir” dedi. Uzun tutukluluğun mutlaka çözmesi gerektiğini söyleyen Bozdağ, 5 yıldan fazla tutuklu sayının 161 olduğunu bildirdi. Bozdağ, “Bu paket bittiğinde, pek çok siyasi parti tarafından eleştirilse bile, olumlu karşılanacak yönlerinin eleştiriden daha fazla olacağını düşünüyorum. En kısa zamanda açıklayacağız” dedi.

Bozdağ, çalışma konularından birinin de dinlemelerle ilgili olduğunu belirterek, “Bunun içinde bir takım müeyyideler geliyor. Dinlemelerle ilgili, soruşturma sırasında dosya içinden bir sürü evrak çıkıyor. Orada şüpheli veya sanık olmayan kişilerle ilgili. Bunlar, pek çok başkaca mağduriyetlere ve haksızlıklara neden oluyor. Bunları yapanlarla ilgili önemli müeyyideler getiriliyor” diye konuştu.

Tazminatı hakim ödeyecek

Bozdağ, “Bir hakim veya savcı, kişisel kusuru, haksız fiil ve kastı olsa da buna ilişkin açılacak tazminatların devlete karşı açılmasının doğru olmadığına inanıyorum. Bu konuda da bir çalışma yaptığımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

Yeniden yargılama konusunda da kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Bozdağ, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile ameliyat olduğu için görüşemediklerini, en kısa zamanda görüşeceğini söyledi. CHP’li milletvekillerinin “Bunlar lafta kalacak” denilmesi üzerine Bozdağ, “Lafta kalmayacak, bunların hepsinin hayata geçirildiğini buradaki herkes takip edecek. Somut adımları atacağız, herkes de bunu görecektir” dedi.

Pakette neler olacak?

- DİNLEMELER: Mahkeme kararıyla yapılan dinlemelerde, dinlenen kişinin görüştüğü soruşturmayla ilgili olmayan üçüncü kişilerin konuşmaları da kaydediliyor. Bu tür dolaylı dinlemeler delil olarak kullanılmayacak. Ayrıca dinleme yapılacak telefon numarasının şüpheliye ait olduğu savcı tarafından belgelenecek.

- SORUŞTURMALARA AYAR: Belirlenecek bir süre içinde işlem yapılmayan soruşturmalar düşecek ya da dosyayı bekleten savcılar hakkında işlem yapılacak. Soruşturmayla ilgili bilgiler UYAP’a tam olarak girilecek. Soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmemesi için yeni tedbirler getirilecek. Soruşturların açık kimlikleri yazılacak.

- ŞAFAK BASKINLARI: Soruşturmalar sırasında şafak vakti yapılan ev baskınlarının önlenmesi için mevzuatta düzenlemeler yapılacak.

- UZUN TUTUKLULUK: Anayasa Mahkemesi’nin 10 yıl azami tutukluluğu iptal eden kararının ardından Meclis yeni bir süre belirlemek zorunda olduğu için pakette bu konuda da bir hüküm konulacak.

CHP, kapıları kapattı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK), AK Parti’nin HSYK’nın yapısına ilişkin anayasa değişikliği önerisine kapılar kapatıldı. MYK’da, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin Salı günü CHP grubuna sunduğu, HSYK’nın yapısına ilişkin anayasa değişikliği önerisi masaya yatırıldı. CHP kurmayları; teklif iletildiğinde iki şart sunmuş; Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden HSYK teklifinin geri çekilmesi ve yolsuzluk soruşturmalarının baskı altına alınmadan sürdürülmesi gerektiği iletilmişti.

MYK toplantısında önce CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Bozdağ’dan gelen öneriye ilişkin bilgi verdi. CHP kurmayları, “Kararımızı MYK sonrasında vereceğimizi açıklamamıza rağmen teklif dondurulmadı, bunu iyi niyetli bulmuyoruz” görüşünde birleşti. Yaklaşık 15 dakika süren görüşmelerin ardından tavrını açıklayan Kılıçdaroğlu da, “AKP’nin teklifini reddediyoruz çünkü şartlarımız yerine getirilmedi. Bunu resmi olarak da muhataplarımıza bildirelim” dedi.

‘Samimi bulunmadı’

MYK toplantısının ardından CHP TBMM grubundan yapılan açıklamada, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin HSYK ile ilgili olarak Anayasa değişikliği konusundaki birlikte çalışma önerisi, MYK toplantısında değerlendirilmiş, ancak Adalet Komisyonu’nun gündeminde olan HSYK Kanun Teklifi’nin görüşmelerinin durdurulmamış olması nedeniyle öneri samimi bulunmamış ve uygun görülmemiştir. MYK kararı AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’ye telefonla bildirilmiştir” denildi. Böylece MHP’nin ardından CHP de anayasa değişikliği için komisyon kurulması önerisine kapıları kapattı. Kıvanç EL ANKARA

Haberin Devamı