Gazete Vatan Logo

‘Son abdal’a veda!

'Ölürüm sevdiğim zehirim sensin Evvelim sen oldun ahirim sensin'

‘Son abdal’a veda!

Türk halk müziğinin ünlü ismi, Neşet Ertaş son yolculuğuna uğurlanıyor. Ancak cenazede halk ozanının tabutunun üzerinde Kırşehir Belediyesi yazısı ve yine tabutua sarılan örtü tepki çekti.

Bozkırın tezenesi, halk ozanı, Anadolu abdalı Neşet Ertaş’ın Kırşehir’de yapılan cenaze törenine on binlerce kişi katıldı. Devlet sanatçılığı unvanını reddeden büyük usta, devletin zirvesinin katıldığı bir törenle uğurlandı...

Ölümüyle Türkiye’yi yasa boğan halk ozanı Neşet Ertaş’ın cenazesi, dün sabah saatlerinde uçakla İzmir’den Ankara’ya, Ankara’dan da karayoluyla Kırşehir’e getirilerek, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna konuldu. Cenazenin hastaneye getirilişi sırasında konvoya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da eşlik etti.
‘Son abdal’a veda
Türküler çalındı

Cenaze Kırşehir’e getirildiği esnada belediye hoparlörlerinden türküler çalmaya devam etti. Ertaş’ın baba evinin bulunduğu sokağa taziye çadırı kuruldu. Vatandaşların akınına uğrayan taziye çadırında, Neşet Ertaş’ın sevilen türküleri dinlendi. Ertaş’ın akrabalarından müzisyen Hüseyin Çakıcı, Ertaş’a saygılarından siyah gömlek giydiklerini belirterek, “Mahallemizde artık en az 3 ay saz çalınmaz” dedi.

Devletin zirvesi geldi

Cenaze törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, DSP Genel Başkanı Masum Türker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, MHP Genel Başkan Yardımcıları Oktay Vural ve Mehmet Şandır, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, sanatçılar Arif Sağ, Suavi, Kubat, Edip Akbayram, Bedia Akartürk, Sümer Ezgü, Orhan Gencebay ile milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
‘Son abdal’a veda
‘O, Anadolu demek’

Kırşehir’deki cenaze törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. CHP lideri büyük ustanın ardın, şunları söyledi: “O Anadolu demek, Anadolu kültürü demek. O Anadolu’nun insanı demek. O 21. yüzyılın Karacaoğlan’ı...”

‘Garip geldik, garip gideceğiz’

Törende Başbakan Erdoğan sürpriz bir konuşma yaptı. Erdoğan, Ertaş’ın cenaze namazının kılınmasının ardından yaptığı konuşmasına, Kuran’dan “Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra hepiniz bize döndürüleceksiniz” ayetini Arapça okuyarak başladı ve şunları söyledi: “Ertaş, eserlerinde mahlas olarak ‘Garip’i kullanırdı. Çünkü o, bu yalan dünyaya da garip olarak bakıyordu. Garip geldik, garip gideceğiz. Hepimiz aslında garibiz. Trilyonlar, milyonlar, makamlar, mevkiler hepsi boş. Gidilecek olan yer malum 2 metreküp kabir. O kabirde aslına dönecek. Çünkü topraktan geldik, yine toprağa dönüyoruz. Onun duyguları, Anadolu’nun bir sesi oluşu, Çiçekdağı’nın bir sesi oluşu, bize de farklılıklar sunuyordu. Ben artık bu sazın susmasından öte inşallah devamını da yetiştirdiklerinden bekliyoruz. Çünkü bunlara çok ihtiyacımız var. O birliğe, o beraberlik çağrısına çok ihtiyacımız var. Rabbim inşallah cennetiyle, cemaliyle şereflendirir. Ailesinin ve milletimizin başı sağolsun. Zaten burada toplanan şu cemaatle de ortaya bir gerçek konuluyor. Sevgi büyük, sevenler çok, öyleyse inanıyorum ki yeri de çok faziletli olacaktır. Yolun açık olsun diyorum üstad Allah’a emanet ol.”
‘Son abdal’a veda
Mezara oğlu indirdi

Ertaş’ın cenazesi, izdiham nedeniyle yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Bağbaşı Mezarlığı’na cenaze namazı kılındıktan bir saat sonra getirildi. Mezarlığa Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da aileyle birlikte geldi. Günay, burada yaptığı konuşmada, “Neşet Ertaş, kimseyi kırmaz, kimseyi üzmez, kimseyi incitmezdi. Sizlerden ricam, kalabalıkta izdiham yaratmayın. Görevlilere yardımcı olun” dedi. Neşet Ertaş’ın oğlu Hüseyin, babasının kefene sarılı cenazesini, dedesi Muharrem Ertaş’ın ayak ucunda açılan mezara indirdi. Daha sonra burada yapılan duanın ardından, kalabalık dağıldı.

İzdihamdan bayılanlar oldu

- Cenazesi nedeniyle Kırşehir’de ilk ve orta dereceli okullar tatil edildi.

- Naaşı alkışlar eşliğinde musalla taşına konuldu.

- Cenaze namazının kılınmasını bekleyen çok sayıda vatandaş, sıcak ve kalabalık nedeniyle baygınlık geçirdi.

- Tören alanı etrafındaki binalara üzerinde “Bozkırın tezenesi. Hep kalbimizde yaşayacaksın” yazılı posterleri asıldı.

- Kırşehir’deki birçok evlere bayraklar asılırken, bazı evlerde de geleneksel cenaze pilavı pişirildi.

- Ertaş’ın tabutunun başına ilk gelen Orhan Gencebay oldu. Tabutun başında dua eden Gencebay üzüntüsünü gizleyemeyerek ağladı.

- Tabutunda kocaman “Kırşehir Belediyesi” yazısının yer alması törene katılanların eleştirilerine hedef oldu.

- Son yıllarını geçirdiği İzmir’in Karabağlar semtinde de gıyabında cenaze namazı kılındı. Büyük üstat için taziye açılan taziye defterine hayranları duygularını döktü...

Usta son yolculuğuna uğurlanırken tabutun üzerindeki Kırşehir Belediyesi yazısı ve tabutun sarıldığı örtü tepki çekti. Ertaş’ın sevenleri düşüncelerini sosyal medyada da dile getirdi. Özelikle Twitter’da şu eleştiriler yer aldı:

CerenAkdagSahin ‏@CerenAkdagSahin

Kirsehir belediyesi, "cok iyi ahirete yollariz" mi demek istiyor,, nasil bi reklam yapmak istemis tabutun uzerinde??valla ben anlamadim

agresifadam ‏@agresifadam

Neşet Ertaş'ın tabutunda 'Kırşehir belediyesi' yazıyormuş,dua edin ki AKP yazmıyor

Hulki Cevizoğlu ‏@mhulkicevizoglu

Canlı yayında Neşet Ertaş'ın cenaze törenini izliyorum. Sanki KIRŞEHİR BELEDİYESİ defnediliyor!..

Rüzgar Deniz ‏@rzgr_dnz

Neşet Ertaş'ın cenazesinden prim yapanları gördükçe İnsanlığa olan inancım daHA DA BİTİYOR !

özge öztürk ‏@OzgeOzturk44

neşet ertaş 'ın cenazesinde şov yapmayı ihmal etmeyeyen kırşehir belediyesine helal olsun. bu kadar saygınız var ölüye...

Rüzgar Deniz ‏@rzgr_dnz

Neşet Ertaş'ın cenazesini istismar etmeyen kaldı mı? Tabuta reklam koyanlar, konuşanlar ! Yazık !!!!

hakan murat karahan ‏@hakanra01

Neşet Ertaş'ın cenazesinde Kırşehir belediye başkanı, "benim Afyon valisinden eksiğim ne" çabalarında gibiydi.

Ferhat Uludere

Neşet Ertaş üzerinden reklam yapmasaydın ne kadar iyi olurdu be Kırşehir Belediyesi...

banu tuna

Kırşehir Belediyesi cenaze sponsoru mu? Bir türlü olmayacak mı, kimseyi layıkıyla yolcu edemeyecek miyiz

banu tuna

ayrıca o musalla taşının etrafındaki pilili örtü nedir? rahmetlinin ismini A4 kağıda yazıp naylon dosyayla yapıştırmayı hiç saymıyorum

dilge timoçin

Bütün tabutlarda belediye ismi yazar ama tabut örtüsü tamamını kaplar, kapağına sıkıştırılmaz.

SANATÇILAR YALNIZ BIRAKMADI

Sanatçılar Neşet Ertaş’la ilgili duygulu ifadeler kullandı:

‘Yolun sonu görünüyor Bediacım’

- Bedia Akartürk: Cenaze törenine katılan Türk Halk Müziği Sanatçısı Bedia Akartürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merhum Neşet Ertaş ile 20-25 gün önce İstanbul’daki bir hastanede görüştüğünü söyledi.

Neşet Ertaş ile İzmir’de askerlik yaptığı yıllarda tanıştıklarını ifade eden Akartürk, ”Büyük bir çınarı kaybettik. Onun türküleri ile çok ekmek yedik. Nur içinde yatsın. Askerliğinden beri benim arkadaşım. O İzmir’de orduevinde askerdi. Orada tanıştık. O zamandan beri dostluğumuz devam ediyor” diye konuştu.

Akartürk, İstanbul’daki hastane ziyaretinde Ertaş’la sohbet etme imkanı bulduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

”İyi ki gitmişim. Bir daha görmek nasip olmadı. Çok duyguluydu o gün. Sanki kalbine doğmuş, ’yolun sonu görünüyor Bediacım’ dedi bana. Ben üzülmesin diye şakaya vurdum. ’Beraber konser vereceğiz hadi toparlan, bir sürü senin aşığın var bekliyor’ diye biraz şaka yaptım üzüntüsünü, kederini alalım diye. Ona her şey malum olmuştu. Büyük kayıp. Büyük bir çınar gitti. Bütün halkımızın başı sağ olsun. Halkın sanatçısı, halkın göz bebeğiydi.”

Arif Sağ

Sanatçı Arif Sağ, çok sevdiği sanatçı bir arkadaşını kaybettiğini ifade ederek, ”Neşet bence ölmedi. Ölümsüzlüğe erdi diye düşünüyorum. Allah rahmet eylesin. Bütün halka ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum” dedi.

Kubat

Sanatçı Kubat, Neşet Ertaş’ın değer verdiği ve ilham aldığı ozanlardan birisi olduğunu belirterek, ”Aşık Mahsuni Şerifimiz vardı. Onu yitirdik. Şimdide Neşet Ertaş için son görevimizi yapmaya geldik. Tüm dünyanın başı sağ olsun. Çünkü sazı ile sözü ile bestesi ile dünyaya mal olmuş bir ozandı. Her türküde ’garip garip’ diye söz ederdi. Şimdi hakikaten bizi garip bıraktı. Son görevimizi yapmaya geldik” şeklinde konuştu.

Kubat, Neşet Ertaş’ın her zaman garibin yanında olduğunu, garibin yanında olanın da neşeli olmasının beklenemeyeceğini kaydetti.

Edip Akbayram

Sanatçı Edip Akbayram ise Neşet Ertaş’ın uzun yılardır Türkiye’nin dostu olduğunu, türküleri sevdiren, bozlakları aşılayan büyük bir sanatçı olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

”Ülkemizin başı sağ olsun. Böyle bir değeri kaybettiğimiz için. Bizde yeri doldurulamaz o büyük insana son görevimizi yapmak için sanatçı dostları olarak buradayız. Kendisini sevgiyle ebedi istirahatgahına yollayacağız. Çok parçasını yaptım. En çok sevdiğim parçası ’Gönül Dağı’ parçasını da yapmıştım. Ama şimdi ’Gönül Dağı’na yağmur ve boran düştü. Hepimiz üzüntülüyüz. Yeri doldurulamayacak büyük bir ozandı. Pir Sultanlardan Karacaoğlanlara, Dadaloğlundan Aşık Veysellere daha sonra yeri doldurulamayacak olan Aşık Mahsunu Şerif’i ve en son kalıntısı olan Neşet Usta’yı kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun.”

Sümer Ezgü

Sanatçı Sümer Ezgü Neşet Ertaş’ın Horasan göçeri bir boyun torunlarının torunları olduğunu ve çok değerli bir müzik insanı olduğunu ifade ederek, tüm müzik severlerin Neşet Ertaş’ın türkülerini dinlediğini belirtti.

Ezgü, ”O bu toprakların avazıydı. Çok değerli eserler bıraktı. Keşke ölümüne gösterilen bu ilgi yaşamında da gösterilseydi. Ama haklın gönlünde en tepelerde olduğunu düşünüyorum. Allah rahmet eylesin” diye konuştu.

Orhan Gencebay

Orhan Gencebay ise ”Çok üzgünüz. Neşetimizi kaybettik. Yol arkadaşımızı kaybettik. Allah gani gani rahmet eylesin. Halkımızın başı sağolsun” dedi.

Haberin Devamı