Gazete Vatan Logo

Sıra duvarda!

Suriye sınırında iki haftadır yapımı süren ‘duvar’ tartışma konusu oldu..

Türkiye - Suriye sınırından yasa dışı geçiş ve kaçakçılığı önlemek için önce kanal, ardından tankla önlem alan TSK şimdi de duvar örüyor..

Mardin’in Nusaybin ilçesinin Suriye sınırında iki haftadır yapımı süren ‘duvar’ tartışma konusu oldu. VATAN’a konuşan askeri kaynaklar, kaçakçı terörünü önlemek için belli geçiş noktalarına duvar örülmesi kararı alındığını bildirdi. 2.5 kilometre uzunluğundaki duvar iki metre yüksekliğinde olacak ve üzeri dikenli telle örülecek. Konuyla ilgili hükümet adına tek resmi açıklamayı yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Sınır kontrolleri ve denetimi konusunda daha ileri tedbirler alıyoruz” demişti.

Meksika sınırı gibi

BDP’lilerin tepki gösterdiği duvarı, CHP’li Sezgin Tanrıkulu da, twitter hesabından ABD-Meksika sınırındaki duvarın fotoğrafını paylaşarak eleştirmişti. Tanrıkulu, “Nusaybin sınırına çekilen duvarın bu duvardan zihniyet bakımından farkı yoktur” diye yazımıştı.

Derin kanallar kazıldı

TSK, Suriye sınırında her geçen gün artan kaçakçı terörüne karşı önce “kanallı” ve “tanklı” önlem almıştı. Sınırdaki kritik alanlarda en az iki metre genişliğinde, üç metre derinliğinde kanallar kazılmıştı. Sayısız kaçakçı terörünün yaşandığı Suriye sınırında TSK kaçakçı terörü nedeniyle 4 Eylül’de ilk defa şehit vermişti. 14 Ağustos’ta, kaçakçıların sınırda akaryakıt bidonlarını ateşe vermesi sonucu çıkan yangında alevlere maruz kalan hudut devriye timinden piyade er Saddam Kalındodak, şehit düşmüştü.

PYD kışkırtıyor

Kaçakçı terörünün perde arkasında PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD’nin olduğu belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın aldığı yoğun önlemlerin ardından sınırda rantları kesilen kaçakçılar, PYD’nin de kışkırtmasıyla sınır bölgesinde terör estirmeye başladı. Kaçakçıların bu kapsamda mültecileri de kullanmaya başladığı belirtiliyor. TSK duvar örerek, özellikle bölgeye mayınlı araziden kaçak geçişlerin önlenmesini de amaçlıyor. Çünkü son dönemde kaçakçı teröründe mayınlı araziler dikkat çekmişti. Kaçakçılar, mayınlı arazideki mayınları patlatarak, sınırda bu bölgeden kaçak için yeni koridor yaratma arayışına girmişti.

Kışanak: Filistin olmayı biliriz!

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Suriye sınırında yapılmak istenen duvara “Abluka” diyerek tepki gösterdi. İmralı adasında Abdullah Öcalan ile görüşmeye gidemeyen BDP EşGenel Başkanı Selahattin Demirtaş ile dün Diyarbakır’da basın toplantısı düzenleyen Kışanak, cetelere silah, malzeme gittiğini, oradaki Kürtlerin kendi buğdaylarını Türkiye’ye getirip satamadığını anlattı. Kışanak, şöyle konuştu: “Bunun adı ambargo, ablukadır. Bu ablukayı uygulayan da Türkiye’dir. Esad’in diktatör olduğunu söyleyen Türkiye, Kürtleri Esad’a muhtaç hale getirmeye çalışıyor. Bu ambargo ve abluka asla kabul edilemez. İnsanların sosyal ve ekonomik yaşamlarını devam ettirme imkanları ortadan kaldırılmıştır. Bu da yetmiyor Nusaybin’de şimdi duvar örülüyor. Eğer Türkiye İsrail rolüne soyunuyorsa, Kürtler de Filistin olmayı bilirler.”

Haberin Devamı