Gazete Vatan Logo

Sınav kargaşası çıkar!

SBS kalkarsa: Urfalı öğrencinin hayalleri yıkılır

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Gülan: İlla SBS kaldırılacak denirse özel okullar tek bir sınav yapacak. Sınav tarihleri aynı güne gelen okullar yüzünden kargaşa çıkacak.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) kaldırılarak yerine getirilmesinin planlandığı belirtilen liselere geçiş sistemine ilişkin ”Biz merkezi sınavımızı yaparız. SBS kaldırılmazsa dahi biz artık kendi sınavımızı yapmayı düşünüyoruz” dedi. Gülan’ın yorumları şöyle: ”Mesela İstanbul Erkek, Galatasaray, Kabataş, Vefa, Kadıköy Anadolu gibi. Bu okulları bir anda diğer Anadolu liseleriyle aynı statüye getirmek bunlara kayıt adrese dayalı olacak, kendi sınavlarını yapabilirler demek, çeşitli kriterler getirmek çok yanlış olur.” Böyle bir durumda bir özel okulun, ”Fransızca bilen, bir spor veya sanat dalı ile uğraşan ve okul notu 95 üzerinde olan” öğrencileri sınava alacağı yönünde kriterler belirleyebileceğine dikkati çeken Gülan, bu durumun ”okul notu”nun güvenilirliği gibi yeni tartışma konularını gündeme getireceğini belirtti.

Her yerde aynı mı?

”Hakkari’deki 95 ile Ankara’daki 95 aynı mı” diye soran Gülan, Türkiye’de not güvenilirliğinin bulunmadığını, ”hatır gönüle ya da maddi çıkara” göre not yükseltmenin mümkün olduğunu ileri sürerek Türkiye’de öncelikle not verme sisteminin 5-10 yıl ciddi politikalarla denetlenmesi gerektiğini söyledi.

20 sınava birden sokacağız

Öğrencilerin birden fazla okulun sınavına girmek isteyebileceğini dile getiren Gülan, ”Örneğin, Galatasaray’a 10 bin, İstanbul Erkek 10 bin, Kabataş’a 5 bin, Kadıköy Anadolu’ya 5 bin, Robert Koleji’ne 16 bin kişi, Koç Lisesi’ne 10 bin kişi başvurdu. Bir sınav tarihleri aynı güne gelen okullar yüzünden kargaşa yaratır. Eğer sınavları farklı haftalara koymak istersek bize minimum 20 hafta gerekir. Yani çocukları bir sınavdan kurtaralım derken 20 sınava sokacağız” dedi.

Haberin Devamı