Gazete Vatan Logo

Polis megafonuyla kutlama

BDP ve bazı sivil toplum örgütleri dün Nevruz bayramı nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi

Şırnak, Mersin, Eskişehir, Şanlıurfa, Kocaeli’deki kutlamalar olaysız sona erdi. Miting havasında geçen kutlamalarda konuşan BDP milletvekilleri hükümete sert eleştiriler yöneltti. Şanlıurfa’daki, Nevruz etkinlikleri kapsamında basın açıklaması yapmak için toplanan ancak megafonları bozulan “Demokrasi Platformu” üyeleri, polis memurlarının verdiği megafonu kullandı. Ağrı’nın Patnos İlçesi’nde ise kutlama sonrası olay çıktı. BDP tarafından düzenlenen Nevruz kutlaması Patnos Beylerbey Caddesi’nde yapıldı. Beylerbey caddesinde bugün müzikler eşliğinde yapılan Nevruz kutlamasına katılan bir grup, etkinlik sonrası ilçe merkezine yürümek istedi. ’Biji Serok Apo’ sloganı atarak yürüyen gruba polis müdahale eti. ’Dağılın’ uyarısına uymayan gruba gözyaşartıcı bomba ve tazyikli suyla müdahale eden polis, taş atarak karşılık veren 14 kişiyi gözaltına aldı. Polisin müdahalesi sonucu grup, ara sokaklara giderek dağıldı.

Bugün İstanbul ve Diyarbakır

Nevruz kutlamaları bugün de sürecek. Kutlamaların en kalabalıklarının Diyarbakır ve İstanbul’da yapılması bekleniyor. BDP öncülüğünde biraraya gelen sivil toplum örgütleri bugün Kazlıçeşme Meydanı’nda Nevruz için buluşacak. Kazlıçeşme Meydanı’nda kutlanacak olan Nevruz öncesinde hazırlıklar tamamlandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Nevruz kutlamalarında yedi bin polisin görev yapacağını belirtirken, Barış ve Demokrasi Partisi önderliğinde biraraya gelen ceşitli sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu İstanbul Demokratik Kent Konseyi çağrı yaptı. Kutlamalar nedeniyle İstanbul’da çok sayıda cadde ve sokağın araç trafiğine kapalı olduğunu belirten yetkililer vatandaşları alternatif yolları kullanmaları konusunda uyardı.

BDP ve yaklaşık yaklaşık 60 sivil örgütü geçtiğimiz hafta İstanbul Valiliği’ne başvurarak bu yıl Nevruz Kutlamaları’nı Taksim Meydanı’nda yapmak istediklerini belirtmişti. İstanbul Valiliği ise bu talebe olumsuz yanıt vererek kutlama alanı olarak geçen yıl olduğu gibi Kazlıceşme Meydanı’nı gösterdi.

BDP’nin Şırnak’ın İdil İlçesi’nde düzenlediği Nevruz kutlamasına 10 bin kişi katıldı. Kutlamada konuşan Hasip Kaplan “Nevruz bayramı öncesinde Başbakan Erdoğan bizi kastederek, kaos yaratacağımızı söyledi. Biz ne zaman dilimizde şarkılar söylesek onlar için kaos oluyor. Ey gidi kaosçular, sizinde keyfinize takoz koyacağız” dedi.

Haberin Devamı