Gazete Vatan Logo

Pençe Kılıç Hava Harekatı nerede? Pençe Kılıç harekatı neden yapıldı? Harekat başladı mı, ne zamana kadar devam edecek?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde bulunan bölgelere Pençe-Kılıç Hava Harekatı yapıldığını açıkladı. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Pençe-Kılıç Hava Harekâtı"nı beraberindeki TSK Komuta Kademesi ile Hava Kuvvetleri Harekât Merkezi’nden sevk ve idare etti. Türkiye Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinden terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak, terörü kaynağında yok etmek maksadıyla Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakları doğrultusunda harekâtı gerçekleştirdi. Peki, Pençe-Kılıç Hava Harekatı nerede? Suriye Kuzey Irak harekatı neden yapıldı? Harekat başladı mı, ne zamana kadar devam edecek? Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi’nde neler yaşandı? İşte detaylar…

Pençe Kılıç Hava Harekatı nerede? Pençe Kılıç harekatı neden yapıldı? Harekat başladı mı, ne zamana kadar devam edecek?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından Pençe-Kılıç Hava Harekâtı yapıldı. Harekat, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberindeki komuta kademesi tarafından Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından üs olarak kullanılan bölgelere yapıldı.

PENÇE-KILIÇ HAVA HAREKATI NEREDE?

Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde bulunan bölgelere yapıldı. Harekatta ağırlıklı olarak Suriye'nin kuzeyinde YPG kontrülündeki Ayn El Arap, Tel Rıfat ve Derik çevresindeki hedefler imha edildi. Hava harekatının Irak ayağında ise Sincar ve çevresindeki terör hedefleri bombalandı.

Harekâtın icrası öncesinde Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanlığına geldi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan tarafından karşılanan Bakan Akar beraberindeki TSK Komuta Kademesi ile Hava Kuvvetleri Harekât Merkezine indi.

Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Rafet Dalkıran'dan harekâta ilişkin brifing alan Bakan Akar'ın, "Şu andan itibaren Pençe Kılıç Harekâtı'nı başlatıyoruz." talimatının ardından uçaklar üslerinden havalandı.

Haberin Devamı

SURİYE KUZEY IRAK HAREKATI NEDEN YAPILDI?

Mersin'deki Polis Evi ve İstiklal Caddesi'ndeki bombalı terör saldırılarının ardından Suriye'nin kuzeyi adres olarak gösterilmişti. Bir harekat için hazırlık yapıldı ve düğmeye basıldı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) operasyonu " Hesap zamanı , alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor" mesajıyla duyurdu.

MSB'den yapılan açıklamada Pençe Kılıç hava harekatının terörü kaynağında yok etmek amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

HAREKAT BAŞLADI MI, NE ZAMANA KADAR DEVAM EDECEK?

Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde PKK/KCK/YPG'li teröristler tarafından Türkiye'ye saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kılıç Hava Harekatı icra edildiği belirtilerek, Pençe-Kılıç Hava Harekatı'nın terörü kaynağında yok etmek amacıyla BM Antlaşmasının 51. maddesinden doğan meşru müdafaa hakkı doğrultusunda gerçekleştirildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin tüm faaliyetlerinde olduğu gibi bu harekatın da hem planlama hem icrasında masum insanlara, çevreye zarar vermemek için gerekli her türlü tedbiri alarak buna uygun harekatı icra ettiklerini dile getiren Akar, şunları söyledi:

"Teröristlere ait barınak, sığınak, mağara, tünel, depolar büyük bir başarıyla tahrip edildi. Bunları yakından takip ettik. Terör örgütünün sözde karargahları da tam isabetle vuruldu, tahrip edildi. Sadece ve sadece teröristler ve teröristlere ait yapılar hedef alındı. Teröristlerin barınakları, sığınakları, inleri, mağaraları başlarına yıkıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin pençesi bir kez daha teröristlerin tepesindeydi. 40 yıldan beri ülkemizin, milletimizin başına musallat olan terör belasından ülkemizi, milletimizi kurtarmakta azimli, kararlı ve buna muktediriz. Şehitlerimizin, masum insanların kanını hiçbir zaman yerde bırakmadık, bırakmıyoruz, bırakmayacağız! Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından ülkemizin ve milletimizin güvenliğine kast edenlerden yaptıklarının hesabını bugüne kadar sorduk, sormaya devam edeceğiz."

Haberin Devamı

Akar, mücadelenin en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar "ölürsem şehit kalırsam gazi" anlayışı ile devam ettiğini belirtti.

Harekata katılan pilotlar Bakan Akar'ın sözlerinin ardından telsizden, "Bizler olduğumuz sürece, Türk hava sahası ve Türkiye sınırları her zaman emniyette olacaktır." ifadelerini kullandı.

Akar da pilotları bir kez daha tebrik ederek "emniyetli uçuş" temennisinde bulundu.