Gazete Vatan Logo

‘Öncelikli tercihim ülkem’

Yüz nakli ameliyatlarıyla adını dünyaya duyuran Prof. Dr. Ömer Özkan, “Tam gün yasası serbest çalışma hakkınızı kısmen engelliyor. Yurt dışından teklifler alıyorum ancak öncelikli tercihim ülkemde kalmak” dedi.

Yeni yılın ilk günü TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘Tam Gün’ yasasına göre profesör ve doçentler, geliri üniversiteye kaydedilmek şartıyla mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanesinde çalışabilecek. Önceki gün ‘Tam Gün’ yasası için yeterli bulmadığını söyleyerek üniversiteden ayrılabileceği sinyalini veren Prof. Dr. Ömer Özkan VATAN’a konuştu. Özkan, sağlık çalışanlarının çok tartıştığı ‘Tam Gün’ yasası için şu yorumu yaptı: “Şu an için bir yere gitmiyorum. Tam Gün Yasası’nın beklentilerimi karşılamayan maddeleri var, evet. Yeni yasa sizi özel hastaneye gitmeye zorluyor, serbest çalışma hakkınız kısmen engelleniyor. Serbest çalışma hakkınız varsa hastanız size özel sektörde de çalıştığınızı bilerek geliyor. Yasaya göre mesai saati dışında özel sektörde çalışacaksanız üniversiteyle bağlantınız kalmıyor. Ancak hastanız dışarıda da hizmet alacağını bilerek size geliyor. Yeni sistemde üniversiteye gelip çalışma hakkınız var ancak ameliyatları üniversitenin anlaşmalı olduğu özel bir hastanede yapılması isteniyor. Böylece üniversitede sizin kazancınıza ortak olmuş oluyor. Saat 17.00’ye kadar üniversitede çalışıyorsunuz, ‘Bu saatten sonra özel hastanede olmak istiyorum’ diyorsunuz. Ancak tamamen serbest değilsiniz. Örneğin ben bir estetik ameliyatı yapacağım, bunu da üniversitenin belirlediği özel hastanede yapmam gerekiyor. Bu beni tatmin etmiyor, ben ameliyatımı serbest yapmak isterim.” Özkan şöyle devam etti: “Tam Gün yasası 3 ay sonunda uygulamaya geçildiğinde ne olacak göreceğiz. Şu an uygulamada olmadığı için üniversiteden ayrılma fikrim yok. Ancak yasa uygulamaya geçtiğinde ayrılma konusunu düşüneceğim. Gönlüm üniversitede kalmaktan yana. Çünkü bu tür faaliyetleri, ameliyatları, akademik gelişmeleri üniversitede yapabiliyorsunuz. Bizim üniversiteden bir menfaatimiz yok. Herhangi bir kazanç elde etmeden yüz nakli ameliyatları yaptık, yapıyoruz da. Amacım bu tür ameliyatları yapacak isimler yetiştirmek, arkamda bir ekip bırakmak. Yurt dışından gayet güzel teklifler alıyorum, 10 yıl öncesine göre çok daha iyi teklifler. Öncelikli tercihim ülkem. “

‘Güzel şeyler olacak’

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile yeni yasa üzerine konuştuğunu belirten Özkan, “Beni rahatsız eden noktaları anlattım. Kendisi çok iyi bir dinleyici, sorunlarımıza ilişkin güzel şeyler söyledi. Tam Gün yasasının bizi tatmin etmeyen bazı maddeleri üzerinde değişiklikler yapılabileceği mesajını aldım kendisinden. Üzerinde konuşulduğu sürece güzel şeyler olacağına inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı