Gazete Vatan Logo

O verilerle sahte kimlik çıkar mı?

50 milyon kişinin kimlik bilgileri internete sızmasından sonra, herkesi ‘sahte kimlik’ korkusu sardı. Biz de muhtarlıkların kapılarını çalarak kimlik çıkarmaya çalıştık. İşte başımıza gelenler...

O verilerle sahte kimlik çıkar mı?

Yaklaşık 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sadece ad ve soyad taraması yaparak kimlik bilgilerine ulaşılmasının ardından, herkesi dolandırıcılık korkusu sardı. Dolandırıcılıkla ilgili ilk adımlardan biri olabilecek ‘sahte kimliğin’ bu verilerle çıkıp çıkamayacağına bakmak için “Kimliğimi kaybettim” diyerek internette kimlik bilgilerine ulaştığımız kişilerin bilgilerini kullanarak ‘ilmühaber ilanı’ yani yeni nüfüs cüzdanı talep belgesi almak istedik. İşte yaşananlar...

‘Yanında aileden biri olmalı’

İlk durak olarak Şişli’deki Kuştepe Mahalle Muhtarlığı’nda bizi Zeki Yorulmaz karşıladı. Kimliğimi kaybettiğimi, TC kimlik numaramla nüfuz cüzdanı talep belgesi istediğimi söyledim. Muhtar, kimlik yerine ehliyet, öğrenci kartı ya da üzerime kayıtlı bir fatura istedi. Hiçbirinin olmadığını söylemem üzerine, “Kimlik olmadan işlem yapamıyoruz.” dedi. “Cüzdanım kayboldu, hepsi içindeydi” zorlamasına ise “İşlem yapabilmemiz için birinci dereceden bir yakınının nüfus müdürlüğüne gidip akraba olduğunuza dair bir belge alması gerekiyor, ancak o şekilde işlem yapabilirim” cevabını verdi.

Haberin Devamı

‘Herkese belge veremeyiz’

Bozkurt Mahallesi Muhtarı Ercan Ece ise talep üzerine şu açıklamada bulundu: “Hanımefendi internetlerden okuyoruz, her gün kimlik bilgileriyle dolandırıcılıklar yapılıp vatandaş mağdur ediliyor. Her önüne gelene belge veremeyiz ki.” Olumsuz cevap alınca sırasıyla Fatih İlçesi’ndeki Mollo Hüsrev ve Kocakadı Muhtarlık’larında da sonuç değişmedi. Bütün ikna çabalarıma rağmen muhtarlak bana ‘kayıp ilmühaber’ belgesi vermedi. Bu belge olmadan da Nüfus Müdürlüğü’ne gidip yeni nüfus cüzdanı çıkarmak imkansız.

Ve nüfus müdürlüğü...

Son olarak Bakırköy İlçe Nüffus Müdürlüğü’nün kapısını çaldım. Nüfus müdürü Özgür İşgüder, kurumlarının belgesiz işlem yapadığını söyledi. İstenen belgeleri ise şöyle sıraladı: “Öncelikle bizim tek bir belgeye ihtiyacımız var. Bu da muhtarlıktan kimliğinizin kaybolduğunu gösteren, nüfus cüzdan talep belgesi. Bu belge olmadan hiçbir şekilde nüfus cüzdanınız verilemez. Bize ehliyet, evlilik cüzdanı gibi resmi bir kimlik ile gelseler bile ilk adres muhtarlık.”

Haberin Devamı