Gazete Vatan Logo

O iddia doğru mu?

Anıtkabir Komutanlığı'ndan formüllü cevap

Anıtkabir Komutanlığı tarafından hazırlanan ‘Sonsuz Yolculuk: Dolmabahçe’den Anıtkabir’e’ kitabında, büyük önderin son günleri, ölümü ve sonrasına ilişkin çok özel bilgiler yer alıyor.

Anıtkabir Komutanlığı, büyük önder Atatürk’ün “naaşının mumyalandığı” iddialarını formülle yalanladı. Hazırlanan kitapta, Atatürk’ün naaşının ebedi istirahatgahına taşınma sürecine ait özel fotoğrafların yanı sıra naaşa uygulanan tahnit işleminin tutanağına, bu işlemi yapan heyetin bilgisine ve kullanılan solüsyonun içeriğine yer verildi. Anıtkabir’in 60’ıncı yılında “Etnografya’dan Anıtkabir’e 60’ıncı yıl etkinlikleri” düzenlenecek. Anıtkabir Komutanlığının hazırladığı program kapsamında 10 Kasım’daki resmi törende, 1953 yılında olduğu gibi izciler ve seğmenler de görev alacak. Mozole binasına 60 yıl öncesindeki gibi devasa Türk bayrağı asılacak.

İlk kez gün yüzüne çıktı

Etkinlikler kapsamında komutanlık tarafından “Sonsuz Yolculuk, Dolmabahçe’den Anıtkabir’e” kitabı hazırlandı. Sınırlı sayıda özel olarak hazırlanan kitapta büyük önderin veda günü, ölüm raporu, vasiyeti, cenaze töreni, naaşının Anıtkabir’e nakli, Türk basınında yas gibi konular fotoğraflarıyla yer aldı. Anıtkabir Komutanlığı, Atatürk’ün “naaşının mumyalandığı” iddialarına da bu kitapla yanıt verdi. Kitabın bir bölümünde Atatürk’ün el ve yüz maskı ile tahnit işlemlerine ilişkin bilgiler bulunuyor. Komutanlık tahnit raporu ve kullanılan solüsyonun içeriğini de kitapta paylaştı.

Çekip gidelim ormanlara

KİTAP büyük önderin bir fotoğrafı ile “Gidelim Afet, bir orman kenarına gidelim. Her şeyi bırakalım. Şöyle basit bir ev, ocaklı bir oda... Memleketimizde güzel ormanlık yerler de var. Hemen çekip gidelim ormanlara, hele bir iyi olayım da” sözleriyle başlayan kitapta, Atatürk’ün hayata gözlerini kapattığı tarihin takvim yaprağı da yer alıyor.

Yüzünün ve sağ elinin maskı yapıldı

ATATÜRK’ÜN vasiyetinin de paylaşıldığı eserde en dikkat çekici bölümlerden biri tahnit işleminin anlatıldığı kısım oldu. El ve yüz maskının fotoğrafına yer verilen “Sonsuz Yolculuk, Dolmabahçe’den Anıtkabir’e” kitabında, tahnit işlemi bölümünde, şu bilgilere yer verildi: “Ölümünden hemen sonra İstanbul Hıfzıssıhha Müzesi Müdürü Doktor Nuri Hakkı Aktansel tarafından Atatürk’ün yüzünün ve sağ elinin maskı yapılmıştır. 10 Kasım Perşembe günü saat 09.05’te ebediyete intikal etmesinin ardından naaşı Dolmabahçe Sarayı’nda zamanın İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Ordinaryus Profesör Şerafettin Yaltkaya’nın nezaretinde İslami usullere uygun yıkanmıştır. Atatürk’ün ölümünden sonra Başbakan Celal Bayar’ın emriyle naaşa tahnit işlemi uygulanmıştır.”

Kollarının arasına iki küçük şişe kondu

Tahnit işlemiyle ilgili tutanak hazırlandığı belirtilen yazıda, Prof. Dr. Aksu’nun tahnit için hazırladığı solüsyondan iki küçük şişeye doldurduğu, ağzı lehimlenen şişelerin Atatürk’ün kollarının arasına yerleştirildiği kaydedildi. Tabut açıldığında şişelerin Prof. Dr. Kamile Mutlu tarafından alınarak Anıtkabir’e gönderildiği belirtildi. Formüle göre tahnitTahnit işlemi 9-10 Kasım 1953’te büyük önderin naaşının Anıtkabir’e taşınması öncesinde tabut açılarak Anatom Patalog Prof. Dr. Kamile Şevki Mutlu tarafından çözüldü.

Haberin Devamı