Gazete Vatan Logo

O cani bakın kimin koruması çıktı?

Gaziantep'i kana bulayan bombayı patlatan teröristti...

O cani bakın kimin koruması çıktı?

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri ile Terör Daire Başkanlığı’na bağlı özel birim, 9 kişinin öldüğü saldırıdaki bombayı patlatan teröristin Murat Filiz olduğunu tespit etti. Elebaşı Murat Karayılan’ın korumalığını da yapan Filiz kırsala kaçmış

Bayramın ikinci günü Gaziantep’i kana bulayarak dördü çocuk 9 kişiyi öldüren saldırının failinin “Firaz” kod adlı Murat Filiz olduğu açıklandı. Gaziantep Valisi Erdal Ata, dün yaptığı basın toplantısında saldırıyla ilgili 13 kişinin gözaltına alındığını belirterek şu ana kadar ulaşılan tüm bilgileri kamuoyuyla paylaştı ve bombacının fotoğrafını basına dağıttı...

Gaziantep Valisi Erdal Ata, Ramazan bayramını kana bulayan ve dördü çocuk 9 yurttaşımızın can verdiği hain saldırıyla ilgili yürütülen soruşturmada gelinen aşamayı anlatarak son durum hakkında bilgi verdi. Vali Erdal Ata, gözaltındaki kamu görevlisinin öğretmen olduğunu, bombacıya yardım ettiğini, halen 13 kişinin gözaltına bulunduğunu, bunlardan gözaltı süresini dolan 4 kişinin adliyeye sevk edildiğini açıkladı. Adliyeye sevkedilenlerden çekici sürücüsü M.Ç. tutuklandı, diğerlerinin sorgusu ise devam ediyor. Vali, bombanın Diyarbakır kırsalında yüklenip Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nden çekici ile Gaziantep’e getirildiğini doğrulayarak şu bilgileri verdi: “Yeşilova Mahallesi Korutürk Caddesi Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde önünde saat 19.40’da üzerinde 34 JNU 86 plaka takılı, şase numarasından 54 UE 926 plakalı olduğu anlaşılan ve 11 Nisan 2012’de Sakarya’dan çalıntı kaydı bulunan siyah otomobille bombalı saldırı gerçekleştirilmiştir.”

O cani bakın kimin koruması çıktı

DTP gençlik çalışanı

“Diyarbakır kırsalında bombanın yüklendiği Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nden çekiciye yüklenerek ilimize getirilip olay yerine indirildikten 4 dakika sonra patlatıldığı saptanmıştır. Olayla 9 kişi hayatını kaybetmiş, 10’u ağır 68 kişi de yaralanmıştır. 5’i polis otosu 4 sivil araç ile Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlüğü, işyerleri ve evlerde maddi hasar meydana gelmiştir. Olayda kullanılan 63 EN 961 plakalı çekici ile sürücüsü M.Ç., çekici şirketi sahipleri M.Y.ve V.Y., oto tamircisi K.S. Siverek’te gözaltına alınmıştır. Şahısların alınan beyanları ve yapılan araştırmada otomobilin Siverek ilçesinden çekici şoförü M.Ç.’nin marifetiyle eylemi gerçekleştiren ’Firaz’ kod adlı Murat Filiz ile birlikte ilimize getirildiği arşivlerimizde bulunan PKK-KCK terör örgütü mensuplarına ait fotoğraf albümünde yapılan teşhislerinde 2006 yılında kapatılan Demokratik Toplum Partisi gençlik çalışanı olan ilimizde ve daha sonra sözde Amanoslar bölgesi Osmaniye grubu içerisinde faaliyet gösteren ‘Firaz’ kod adlı Murat Filiz adlı örgüt mensubunun ilimizdeki saldırıyı gerçekleştiren şahıs olduğu tespit edilmiştir.”

1 yıl hapis yattı

Filiz, Şanlıurfa’da bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanma yıldönümü nedeniyle düzenlenen yasadışı gösterilere katılarak, polislerle taşlı-sopalı çatışmaya girdi, çevrede bulunan işyerlerine molotofkokteyli attı. Gözaltına alınan Murat Filiz, 6 Mart 2006’da tutuklandı. 1 yıl cezaevinde kalan PKK’lı terörist daha sonra serbest bırakıldı. Cezaevinden çıktıktan sonra Diyarbakır kırsalında faaliyet gösteren teröristlerin arasına katılan Filiz, 2 yıl sonra PKK lideri Murat Karayılan’a korumalık yapmaya başladı.

Karayılan’ın gözdesi

Karayılan’ın çevresinde en güvendiği isimlerden biri olan Filiz, bir süre sonra PKK’nın Haftanin kampına giderek bomba eğitimi aldı. 2011 başlarında kampta yeni yetişen PKK’lılara bomba eğitimi verdiği tespit edilen teröristin, olaydan bir hafta önce Diyarbakır kırsalına geçtiği bilgilerine ulaşıldı. Gaziantep’teki bomba talimatının Murat Karayılan tarafından verildiği yönünde bilgilere ulaşan istihbarat birimleri, çalışmalarını bu yönde ilerletiyor. Öte yandan, bombacının saldırı sonrası Suriye üzerinden kırsala kaçtığı iddia edildi. Soruşturmaya devam eden güvenlik güçleri, dün sabah Filiz’in ailesinden 4 kişiyi Diyarbakır’da gözaltına aldı.

‘Foça ekibi’ iddiası

Filiz’e yardım ettikleri ileri sürülen ve öğretmen Mahmut H. ile irtibatı bulunan 2 kişi Mersin’de gözaltına alındı. Ayrıca İstanbul’da, bomba yüklü aracı çaldıkları iddia edilen ve PKK’yla bağlantılı 3 kişi gözaltına alındı.
Gaziantep saldırısı sonrası gözaltına alınan bazı şüphelilerin İzmir’in Foça ilçesi ve Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde yapılan bombalı saldırıların da organizasyonunda bulunduğu iddia edildi. Ancak emniyet yetkilileri bu iddiayı doğrulamadı.

‘Doktor Aydın’ ile birlikte planladı

Patlayıcı konusunda uzman olan Filiz’in birkaç ay önce Türkiye’ye gelerek metropol saldırılarının sorumlusu Doktor Aydın kod adlı Hacı Türmak’a bağlandığı belirlendi. İkili tarafından saldırının önce Urfa ardından Gaziantep’e yönelik planlandığı, patlayıcının getirilmesi ve araca yerleştirilmesinin tamamen Filiz tarafından yapıldığı tespit edildi.

Korumasının eylemini kınamış

Filiz, KCK’nın bir numarasının korumalığı başta olmak üzere örgütün en önemli patlayıcı uzmanları arasında yer almasına rağmen, KCK’nın eylemi kınayan açıklamalar yapması ise örgütün iki yüzlülüğü olarak nitelendirildi. PKK daha önce de sivillerin hedef aldığı saldırıları üstlenmemiş, saldırganlar tespit edilince de genillekle ‘yerel sirimlerin denetim dışı eylemi’ gibi savunmalar yapmıştı.

Yakın akrabaları da gözaltında

Diyarbakır’da gözaltına alınan 4 kişinin ise eylemci Murat Filiz’in yakın akrabaları olduğu kaydedildi. Mersin’de son olarak gözaltına alınan 2 kişinin ise öğretmen M.H ile irtibatlı kişiler olduğu ifade edildi. İstanbul’da gözaltına alınan kişilerin 11 Nisan’da Sakarya Geyve’den çalınan 54 EA 926 plakalı Citroen C4 marka aracı çaldığı iddia edildi. Bu araca daha sonra 34 YNU 86 plakası takılarak, bomba eylemi için kullanılmıştı.

Öğretmeni aradılar

“Tamirci K.S.’nın alınan beyanında, olay günü kendisinin Siverek’te ikamet ettiğini, M.H.’nin kendisini arayarak arızalı bir aracı olduğunu söylemesi üzerine aracın bulunduğu yere gittiğini, ancak arızasını tespit edemediğini belirtmiş ve örgüt mensubunu teşhis etmiştir. Konuyla ilgili olarak örgüt mensubuna 63 EM 422 plakalı araçla yardım eden M.H. isimli şahsın Mersin istikametine gittiğinin belirlenmesi üzerine Mersin’de evinde kaldığı M.A. ile birlikte gözaltına alınmıştır. MOBESE ve güzergahlarda alınan kamera kayıtlarının incelenmesinde ve yapılan istihbarat çalışmalarında örgüt mensubu olan Murat Filiz’e, R.F., H.F. B.T. ve Y.A. isimli şahısların 21 FP 998 plakalı araç ile yardım ettikleri bilgisi üzerine adı geçenler de Diyarbakır’da gözaltına alınmıştır. Gözaltı süresi dolanlardan M.Ç., M.Y., B.Y., K.S. isimli şahıslar adliye sevk edilmiştir.”

Firaz Gaziantep’ten ayrıldı

İlimizden ayrıldığı düşünülen ’Firaz’ kod adlı Murat Filiz’in yakalanması için çalışmalar devam etmektedir. Çekici sürücüsünün ilk etapta olayla ilgisi olmadığı görülüyor, ancak yapılan değerlendirmede daha sonra olayı kısmen bildiği anlaşılıyor.“

50 kiloluk patlayıcı

Vali Ata, sorular üzerine de patlamada 50 kilogramlık C-4 patlayıcı kullanıldığını, etkisinin artırılması için de içine çivi ve yanıcı madde eklendiğini söyledi. Vali Erdal Ata, daha sonra Murat Filiz’in vesikalık fotoğrafını gösterip, gazetecilere bunları dağıttı. Ata, bombalı saldırıyı gerçekleştiren teröristin bölgede olduğunu düşündüklerini de kaydetti. Ata, olayın aydınlatılmasında başarılı bir çalışma sergilediğini belirttiği Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz ve Emniyet’e destek veren İl Jandarma Komutanına teşekkür etti.

Çekici sürücüsü biliyordu

Gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Erdal Ata, bombalı saldırının Gaziantep’in huzur, barış ve kardeşlik kenti olması nedeniyle seçilmiş olabileceğini kaydetti. Ata, Türkiye ile Suriye sınırında zafiyet olup olmadığı yönündeki bir soruya ise “İddiaların doğru olup olmadığını net olarak söylemek mümkün değil” diye yanıtladı. Vali Ata, bir soru üzerine, “Ölü sayısı 9. Yalnız olayla bağlantısı olmayan kalp krizi geçiren bir polisimizin annesi de maalesef hayatını kaybetti. Onun olayla bir ilgisi yok ama olayın oluş sebebiyle bağlantılı olarak hayatını kaybeden kişi sayısı 9. Bunun 4 tanesi hepinizin bildiği gibi çocuk, 5 tanesi de daha yetişkin vatandaşlarımız” cevabını verdi. Vali Erdal Ata gözaltı sayısının sorulması üzerine ise ”Şu anda gözaltında bulunan kişi sayısı 13. Adliyeye sevk edilenlerle birlikte gözaltı sayısı 13. Şu anda hedefimizde bir kişi var. Onu da yakaladığımız takdirde olayı tamamen aydınlatmış oluyoruz. Sınır ötesinde olduğunu düşünmüyoruz. Burada olduğunu, daha doğrusu bölgemizde olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı